maanantai 17. elokuuta 2009

Juorupadassa kypsyy myrkkysoppa

"Riita syntyy kuin rako patoon - tuki se, ennen kuin vesi nousee!" (San. 17:14.)

Riidat aiheuttavat ihmissuhteisiin säröjä ja ne voivat kasvaa raoiksi, ellei niitä tukita tarpeeksi ajoissa. Joku on sanonut, että suurenkin tulipalon voi sammuttaa kupillisella vettä, jos sitä käyttää ajoissa.

Ihmisten käyttämillä sanoilla on suuri vaikutus hyvään tai pahaan ilmapiiriin, jonka he luovat ympärilleen.
Yksikin loukkaava sana, riittää rikkomaan välit pitkäksikin aikaa.

Lapset oppivat kielenkäytön kotonaan. Vanhempien tulisi kiinnittää paljon huomiota sanoihin, joita he käyttävät, keskustellessaan kotonaan. Ystävällisyys, rakkaus ja lempeys tulevat esille jo äänen sävyssä. Lujuus ja lempeys ovat kaksi ominaisuutta, joita ei ole helppo yhdistää toisiinsa. Molemmat ovat ehdottoman tärkeitä lasten kasvatuksessa. Jos kotona huudetaan ja korotetaan ääntä, lapset tekevät samoin. Jos kodissa käytetään ankaria, kiukkuisia ja moittivia sanoja, lapsi purskahtaa usein itkuun ja kyyneleet valuvat pitkin poskia. Koska lapset ovat herkkiä, nämä itkukohtaukset painuvat syvälle mielen sopukoihin ja sieltä ne nousevat esille onnettomina mielikuvina ja ne heittävät synkkiä varjoja "sielun maisemaan", jopa aikuisiällä.

Kotiin ei saisi päästää riitaa ja epäsopua. Kodin rauha on asia, jota pitäisi vaalia ja varjella kaikin keinoin. Paras apu tulee ylhäältä. Jokapäiväinen tehtävämme on huolehtia siitä, että Jeesus on sydämessämme ja kodissamme. Jeesus antaa itsehillintää, tyyneyttä ja kärsivällisyyttä. Vanhempien tulisi puhua lapsilleen ystävällisesti ja lasten tulisi puhua vanhemmilleen kunnioittavasti. Juorupadassa kypsyy myrkkysoppa, joten sen hämmentäminen on viisainta lopettaa heti alkuunsa.

2 kommenttia:

Tätisi S. kirjoitti...

Tervehdys teille ja kiitos kirjoituksistasi,luen joka päivä blogisi.
Minä laitan tähän uuden puhelimeni numeron,koska olen vaihtanut liittymää . 04526682340.
MUISTELEN ETTÄ TEILLÄ ON TÄLLÄ VIIKOLLA MATKA TÄNNEPÄIN,ETTÄ VOIT SOITELLA.

Paavo Hautala kirjoitti...

Hei Sanni!
Kiitos viestistäsi. Mukava tietää, että luet joka päivä kirjoituksiani. Tämä rakentaa yhteyttä.
Olemme lähdössä matkalle tämän viikon torstaina. Menemme Suvin, Tonin ja Jessican luo yöksi ja perjantaina ajelemme sinun luoksesi. Nuoret ovat vielä meillä, mutta huomenna he lähtevät Ouluun.

Kiitos uudesta puh. nro.:sta. Siinä oli yksi kuutonen liikaa. Tavataan pian. On mukava nähdä.