lauantai 11. tammikuuta 2014

Vertaus viinitarhan työmiehistä korostaa Jumalan ansaitsematonta armoa!

Lue Matt. 20:1-16. Kirjoitan seuraavan kirjoituksen tämän tekstin pohjalta.

Jeesuksen vertaus viinitarhan työmiehistä sisältää paljon opetusta.

Tämän vertauksen keskeinen opetus on ansaitsematon armo.

Vertauksen viitekehyksenä on rikkaan nuorukaisen ja Jeesuksen kohtaaminen. Rikas nuorukainen luotti omiin tekoihinsa, lain noudattamiseen ja maalliseen rikkauteensa. Omaisuudesta luopuminen oli hänelle liian suuri vaatimus. Siitä tuli hänelle este Jeesuksen seuraamiselle. Mammonan siteillä sidottua sydäntä on vaikea erottaa tästä maailmasta ja siirtää sitä taivasten valtakuntaan.

Jumala kutsuu ihmisiä viinitarhaansa työhön koko päivän, aamusta iltaan saakka. 12-tuntisen työpäivän jälkeen aamulla työhön tulleet saivat saman palkan kuin ne, jotka tulivat illalla tuntia ennen palkanmaksua. Palkanmaksun hetki tarkoittaa Jeesuksen takaisintulon päivää. Kaikki pelastetut saavat silloin saman palkan, joka on iankaikkinen elämä. Ne, jotka ovat koko ikänsä seuranneet Jeesusta ja työskennelleet hänen viinitarhassaan, eivät pääse niiden edelle, jotka ovat tulleet Jeesuksen omiksi yhdennellätoista hetkellä.

Jumala uskoi viinitarhan hoidon ensiksi juutalaisille. Tämä ei kuitenkaan anna heille erikoisasemaa Jumalan edessä. He eivät ole ensimmäisiä palkanmaksun päivänä. Jeesukseen uskovat pakanat saavat saman palkan kuin Jeesukseen uskovat juutalaiset, vaikka pakanakristityt ovat tulleet Herran viinitarhan työmiehiksi kesken päivän tai vasta yhdennellätoista hetkellä. Sama palkka tulee myös niille, jotka tulevat uskoon elämänsä viimeisellä hetkellä, vaikka kuolinvuoteellaan, eivätkä ehdi tai ole ehtineet tehdä mitään Herran viinitarhassa, lähimmäistensä hyväksi. Työn arvon suuruutta eivät ratkaise työsuoritusten määrä, eivätkä ne tulokset, joita voimme ihaillen katsella. Tärkeintä Herran työssä on se, millä mielellä työ on tehty ja tehdään. Kiitollisuus, rakkaus ja uskollisuus Jumalaa kohtaan ovat niitä motiiveja, joita taivas arvostaa erityisellä tavalla.

Jos teemme maallista tai hengellistä työtä omaa kunniaa etsien ja rahan tähden, niin työ on turhaa, raskasta raadantaa ja työn teosta puuttuvat ilo ja hauskuus. Epäitsekäs ja uskollinen työskentely Herran viinitarhassa antaa Jumalalle kunnian ja tuottaa kiitosta, kunniaa ja ylistystä hänen nimelleen, joka on meidät kutsunut.

Ei kommentteja: