sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Voisiko Suomesta löytyä "messias"?

Daavidin poika Salomo nostettiin kuningas Daavidin muulin selkään ja vietiin Gihonin lähteelle. Siellä hänet voideltiin Israelin kuninkaaksi. Kun Salomo oli voideltu kuninkaaksi, niin torvet soivat, ja kansa huusi: "Eläköön kuningas Salomo!"
"Kaikki tulivat hänen perässään ylös kaupunkiin, ja he soittivat huiluja ja riemuitsivat, niin että maa oli haljeta heidän huudostaan." (1. Kun. 1:39,40.)

Tämän kokemuksen elementit löytyvät ensimmäisen adventin tekstistä:
"Kun he lähestyivät Jerusalemia ja olivat tulossa Betfageen Öljymäelle, Jeesus lähetti edellä kaksi opetuslastaan ja sanoi heille: "Menkää tuolla näkyvään kylään. Siellä on aasintamma kiinni sidottuna ja varsa sen vierellä; löydätte ne heti. Ottakaa ne siitä ja tuokaa minulle. Jos joku sanoo teille jotakin, vastatkaa, että Herra tarvitsee niitä mutta palauttaa ne pian." Näin tapahtui, jotta kävisi toteen tämä profeetan sana: - Sanokaa tytär Siionille: Katso, kuninkaasi tulee! Hän tulee luoksesi lempeänä, ratsastaen aasilla, työjuhdan varsalla. Opetuslapset lähtivät ja tekivät niin kuin Jeesus oli käskenyt. He toivat aasin ja varsan ja panivat niiden selkään vaatteitaan, ja Jeesus istuutui aasin selkään. Ihmisiä oli hyvin paljon, ja he levittivät vaatteitaan tielle, toiset katkoivat puista oksia ja levittivät tielle niitä. Ja ihmisjoukko, joka kulki hänen edellään ja perässään, huusi: - Hoosianna, Daavidin Poika! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Hoosianna korkeuksissa! Kun hän tuli Jerusalemiin, koko kaupunki alkoi kuohua ja kaikki kyselivät: "Kuka hän on?" Ihmiset sanoivat: "Hän on Jeesus, profeetta Galilean Nasaretista." (Matt. 21:1-11.)

Daavidin poika Salomo ei ollut kuitenkaan se Daavidin Poika, joka tulisi vapauttamaan kansansa heidän synneistään, vaikka hänen nimensä merkitseekin rauhaa. Salomon valtakautta pidetään Israelin kansan "kulta-aikana". Tällaisesta "kulta-ajasta" Jeesuksen aikalaiset varmaan haaveilivat ja odottivat sentähden maallista mahtimiestä, joka palauttaisi Salomon ajan loistokkuuden takaisin Israelille. Salomon kuninkuus oli tästä maailmasta, mutta Jeesuksen kuninkuus on taivaasta. Ihmiset olisivat kyllä halunneet Jeesuksen kuninkaakseen ja poliittiseksi messiaakseen, mutta Jeesus ei suostunut siihen, koska hänellä oli paljon tärkeämpi ja suurempi tehtävä. Hänen harteillaan lepäsi herruus, mutta myös koko maailman syntitaakka. Jeesuksen tehtävänä oli lunastaa ja vapauttaa koko maailma synnin hirmuvallasta. Tälle tehtävälleen Jeesus oli uskollinen loppuun saakka. Palatessaan takaisin taivaaseen, Hänet kruunattiin kuninkaaksi siinä valtakunnassa, josta Hän oli tullut maailmaan. Taivasten valtakunnan kuninkaana hänellä on nyt kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Sana "adventti" (lat. adventus) tarkoittaa saapuminen. Adventtiaika ei rajoitu vain nyt alkavaan neljään viikkoon, vaan elämme adventtiajassa Jeesuksen toiseen tulemiseen saakka. Jeesus saapuu takaisin ja me odotamme hänen toista tulemustaan Kunnian Kuninkaana ja Harrain Herrana. Saamme siis laulaa Hoosianna -laulua joulun jälkeenkin, vaikkapa juhannuksena. Kun Jeesus tulee takaisin, niin meidän ei tarvitse kruunata häntä kuninkaaksi, koska hänet on jo kruunattu koko maailmakaikkeuden kuninkaaksi.

Hoosianna -laulun lisäksi voimme laulaa Ilmestyskirjan sanoin:
"- Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Jumala, Kaikkivaltias! Hän oli, hän on ja hän on tuleva."
"- Herra, meidän Jumalamme! Sinä olet arvollinen saamaan ylistyksen, kunnian ja vallan, sillä sinä olet luonut kaiken. Kaikki, mikä on olemassa, on sinun tahdostasi luotu."
"- Karitsa, joka on teurastettu, on arvollinen saamaan vallan, rikkauden, viisauden ja voiman, kunnian, kirkkauden ja ylistyksen."
"- Hänen, joka istuu valtaistuimella, hänen ja Karitsan on ylistys, kunnia, kirkkaus ja mahti aina ja ikuisesti."
(Ilm. 4-5.)

Meidän etuoikeutemme ja velvollisuutemme on kruunata Jeesus Herraksemme ja Kuninkaaksemme sydämessämme tänään. Sydämessämme on valtaistuin, joka meidän tulisi luovuttaa Jeesukselle. Kun hän istuu ja hallitsee elämäämme sydämemme valtaistuimella tänään, niin me saamme kerran istua hänen kanssaan hänen valtaistuimellaan taivaassa. Siellä saamme laulaa uutta virttä, uusin kielin!

Pohdintatehtävä kaikille blogini lukijoille.
Olemme kuulleet viime päivinä uutisia siitä, että Suomesta tehtäisiin maailman "ongelmien ja kriisien erikoisasiantuntija ja -ratkaisija". Voisiko Suomesta löytyä "messias", joka toisi maailmaan rauhan?

Ei kommentteja: