keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Älä anna minun hairahtua

Kun ihminen on hädässä, hän huutaa apua. Huutaminen on yleensä ahdinkoon ja hätään joutuneen ihmisen ensireaktio tilanteesta. Huutaminen poistaa sisäistä ahdistusta ja raivaa tietä sanoille, jotka tulevat myöhemmin. Psalmin 141 avaussanat ovat:
"Herra, minä huudan sinua! Riennä avukseni, kuule ääneni, kun sinua huudan!"

Psalmin kirjoittajan huuto kohdistuu Herran puoleen. Kokemuksesta hän tietää, että huuto kuullaan ja apua on mahdollista saada. Herralle osoitettu huuto kertoo siitä, että huutaja ei luota omiin voimiinsa ja - neuvoihinsa avun saamisessa, vaan Jumalaan. Hän tarvitsee ulkopuolista apua, Jumalan apua. Huudolla on osoite ja se löytää tiensä sinne missä ollaan joka hetki kuulolla.
"Ei Herran käsi ole lyhyt pelastamaan eikä hänen korvansa kuuro kuulemaan." (Jes. 59:1.)

Mikä saa psalmin kirjoittajan huutamaan apua?
Psalmin 141 otsikko kertoo yhden syyn:
"Älä anna minun hairahtua". Tämä ajatus on jakeessa neljä ja kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:
"Älä anna minun hairahtua pahaan, jumalattomien mielettömään elämään, veljeilemään pahantekijöiden kanssa, nauttimaan heidän herkkujaan."

Daavidilla on omakohtainen kokemus hairahtumisen ikävistä seurauksista. Hän ei halua kokea samaa tuskaa uudelleen. Hän tietää, että Jumalaton elämä on mieletöntä. Vanhurskaan lyönnit on parempi ottaa vastaan kuin Jumalasta piittaamattomien herkkupalat. Jumalan kuritus on kuin öljyä hänen päänsä hiuksille. Öljy on siunauksen vertauskuva.

Daavidin huudon jälkeen löytyvät sanat:
"Herra, aseta vartija suulleni, pane vartio huulteni portille."
Tämä ajatus kuuluu samaan rukoukseen kuin edellinenkin: "Älä anna minun hairahtua pahaan, jumalattomien mielettömään elämään, veljeilemään pahantekijöiden kanssa, nauttimaan heidän herkkujaan."

Jaakob kuvaa kirjeensä kolmannessa luvussa tämän rukousaiheen tärkeyttä.
Harkitsematon puhe voi olla hyvin kohtalokasta. Valhe, ylpeys, katkeruus ja viha eivät kuulu samaan suuhun kuin Jumalan kiittäminen ja ylistäminen. Näistä asioista on tehtävä parannus, jos olemme matkalla taivaaseen.
"Herra, aseta vartija suulleni, pane vartio huulteni portille." Tämä on tärkeä rukousaihe meille kaikille, joka päivä.

Kysymys: - Tiedätkö kuinka monta porttia ihmisellä on, joille meidän pitää pyytää Herraa asettamaan vartijat? Voit vastata tähän kysymykseen, kommenttia -kohdassa.

Ei kommentteja: