sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Uria, uskova ulkomaalainen

Toisessa Samuelin kirjassa luvussa 23 on lueteltu Daavidin 37:n valio soturin nimet. Viimeisenä mainitaan heettiläinen Uria (Uuria, heprea, 'Jahve on valkeus'). Uria oli uskova ja uskollinen ulkomaalainen, jolla oli kova kohtalo. Sillä välin kun Uria piiritti ammonilaisten pääkaupunkia Rabbaa, kuningas Daavid "piiritti" hänen vaimoaan. Daavid ei ollut tehnyt silmiensä kanssa sopimusta, ainakaan tässä tilanteessa, kun hän katseli naapurin katolla peseytyvää, uskollisen sotilaansa kaunista vaimoa, Batsebaa. Jos Daavid olisi ollut Urian rinnalla taistelemassa Herran sotia, hän olisi välttänyt kiusauksen, joka kietoi hänet synnin verkkoihin.
Synnin salassa pitäminen ja pahojen tekojen jälkien peittäminen on pimeää puuhaa. Rikosten sarja päättyy usein vasta silloin, kun seinä tulee vastaan ja pakotiet sulkeutuvat kaikkiin mahdollisiin suuntiin.

Mitä opetuksia me voisimme saada Daavidin lankeemuksesta?
- Jeesuksen kehotus: "Valvokaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen", on tarkoitettu kaikille ihmisille, koska kaikki ihmiset ovat heikkoja itsessään.
- Suurin vaara ei tule ulkoapäin, vaan sisältämme.
- Kun ihminen saa valtaa ja häntä aletaan arvostamaan, jumaloimaan ja palvomaan, niin ihminen tulee sokeaksi omille heikkouksilleen. Imartelu on paholaisen tehokas työväline, joka on tuhonnut monien elämän.
- Omaan viisauteen ja voimaan luottaminen syrjäyttää Jumalan ja hänen tahtonsa kyselemisen tarpeen.
- Raha ja valta ruokkivat ylpeyttä ja saavat ihmisen luulemaan, että hän on muita parempi.
- Itsekorotuksen henki vahvistaa itseluottamusta väärään suuntaan ja ihmisestä tulee lopulta diktaattori, jos hän antaa itsekorotukselle vallan omassa sydämessään.
- Huoleton ja yltäkylläinen elämä veltostuttaa ihmisen ja lisääntynyt vapaa-aika ruokkii aistillisuutta. Itsehillintä ja kurinalainen elämä unohtuu.
- Synnin tunnustaminen, katumus, parannus, armo ja anteeksiantamus nostavat langenneen synnin kuilusta uuteen elämään. Jeesuksen ristinkuolema ja hänen ylösnousemuksensa tekee tämän mahdolliseksi.

2 kommenttia:

http://abebedorespgondufo.blogs.sapo.pt/ kirjoitti...

Very good.

Paavo Hautala kirjoitti...

Terveisiä vain sinulle, joka lähetit tämän kommentin. Kommenttisi oli lyhyt, mutta paljon puhuva.