sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Jättiplaneetta Jupiter tulee nyt lähelle maata

Olen ihaillut kirkasta tähteä taivaalla. Yhtenä iltana otin kiikarin esille ja katsoin jospa näkisin Jupiterin kuita. En nähnyt. Liekö syynä vapiseva käsi tai heikkotehoiset kiikarit. Nyt selvisi, että miksi se on niin kirkas. Se on maata poikkeuksellisen lähellä juuri tänään ja huomenna. Jupiter kohtaa maan 75 miljoonaa kilometriä lähempää kuin tavallisesti. Etäisyys on kuitenkin nytkin 600 miljoonaa kilometriä. Toivottavasti pilvet eivät estä näkyvyyttä. Seuraavan kerran Jupiter on yhtä lähellä maata kuin nyt, silloin kun olen 68-vuotias. Arvaatkos mikä tuo vuosi silloin on?

Jatkan tähän samaan tekstiin 21.9.
Jupiter näkyi eilen tosi kauniisti makuuhuoneeseemme. Katselin sitä kiikarilla. Minusta tuntui siltä, että näin myös Uranuksen himmeänä Jupiterin lähellä. En tiedä oliko se mahdollista?

2 kommenttia:

Aila kirjoitti...

Tänään fysiikan opettaja mainitsi tuosta Jupiterista päivänavauksessaan ja myös siitä lähellä näkyvästä toisesta planeetasta, mutta ellen väärin muista, hänen mukaansa se on Uranus. En kuitenkaan ole varma. Hän rohkaisi kokeilemaan vielä tänäänkin tiirailua. Unohdin eilen. Toivottavasti sää pysyy selkeänä. (Muttei silti tulisi hallaa.)

Paavo Hautala kirjoitti...

Tarkoitin tietenkin Uranusta. Ajatuksissani kirjoitin Neptunuksen, kun piti kirjoittaa Uranus. Neptunushan on niin kaukana, ettei sitä voi nähdä edes kiikareilla. Korjasin tuohon tekstiin oikean nimen.
Toivottavasti Aila näet Jupiterin. Se on upea näky.