tiistai 7. syyskuuta 2010

Tänään oli oikea "kesälomailma"

Tänään oli aurinkoinen sää ja lämmintä 17 astetta. Tuntui mukavalta, kun kesä tuli uudelleen meillekin. Multapeukaloani alkoi taas kovasti syyhyämään. Päätin viettää lomapäiväni ulkona puutarhahommissa. Keräsin kasvihuoneesta kaikki tomaatit ja vein ne sisälle lämpimään. Yritän kypsytellä vihreitä tomaatteja pimeässä ja lämpimässä. Ain antoi minulle vinkin, että vihreään tomaattiin pitää jättää kanta paikoilleen, muuten tomaatit eivät kypsy. Noudatin hänen neuvoaan. Vihreitä tomaatteja tuli noin ämpärillinen. Siivosin kasvihuoneen ja istutin sinne kaksi viiniköynnöstä. Pitää kokeilla uusia juttuja.

Nostin maasta porkkanat, salaatit ja ruohosipulin.
Porkkanapenkkini oli vain metri kertaa metri alueella. Tälle alueelle istutin mesimarjan taimia. Tyhjään sipuli- ja salaattipenkkiin istutin viisi pensasmustikan "pensasta" ja yhden marjatuomen. Multasormesta tuli matkaani myös yksi tyrnimarjan pensas. Kauppias sanoi, että ostamani tyrni oli poika-pensas, jonka nimi on Tarmo. Hän kehotti hankkimaan tälle kaksi tyttö-pensasta kaveriksi, jos haluan saada marjoja. Tarmolle sopii kuulemma kaksi tyttö-pensasta, joiden nimet ovat Tytti ja Terhi. En ole koskaan ennen kuullut, että tyrnejä on olemassa kahta eri sukupuolta. Anne on tiennyt tämän jo kauan aikaa sitten. Aina oppii uusia asioita.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ruohosipuleita ei tarvii nostaa talveksi pois, nehän talvehtii siellä lumen alla ja nousee taas uuteen kasvuun. Vihreät tomatit on meillä kypsytetty päivänvalossa sisällä. Muuttuuko ne todellakin pimeässä punasiksi?

Paavo Hautala kirjoitti...

En tosiaankaan kaivanut ruohosipuleita juurineen maasta ylös, vaan leikkasin saksilla juuresta sipulinvarret ja Anne silppusi varret pieniksi ja laittoi pakkaseen. Ruohosipuli on kasvanut samalla paikalla jo useamman vuoden ja joka vuosi ne nousevat maasta todella hyvin. Pakastepusseista ruohosipulin voi ottaa ja laittaa kasviskeittoon mausteeksi tai leivän päälle. Tänään laitoin leivälle komeita salaatteja ison pinon ja ruohosipulia tuhdin annoksen. Kyllä oli hyvää hernekeiton kanssa.

Annen äiti antoi neuvon, että käärisin vihreät tomaatit sanomalehden sisään ja pitäisin ne lämpimässä. Näin ne kuulemma punastuvat. Sanomalehden painomuste kyllä vähän arveluttaa, joten päätin tehdä niin, että laitoin tomaatit saunan lauteille pyyhkeen päälle ja tomaattien päälle laitoin kuumalla vedellä kostutetun pellavaisen pyyheliinan. Ne ovat olleet nyt yhden yön tällaisessa lämpöhauteessa. En tiedä onko tämä hyvä konsti.

Paavo Hautala kirjoitti...

Pellavainen liina olikin tomattien alla ja froteinen kostea pyyhe oli tomattien päällä.
Tänä aamuna oli jo muutama punainen tomatti.

Paavo Hautala kirjoitti...

Tänä iltana emme pääseetkään saunaan, koska tomaatit olivat vallanneet saunan ja "istuivat lauteilla tyytyväisinä, naamat punaisina".