keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Jumala toimii lempeästi, säälivästi ja armollisesti

Jeesuksen yksi tärkeä tehtävä oli tulla kertomaan meille ihmisille millainen Jumala on ja miten hän toimii. Jeesuksen oma elämä, hänen opetuksensa ja työskentelynsä ihmisten parissa kirkastivat kaiken aikaa Jumalaa. Jumalakuva vaikuttaa ihmisen valintoihin, asenteisiin ja kaikkiin suhteisiimme.
Evankeliumeista saamme oikean käsityksen Jumalasta Jeesuksen kautta. Jumala on samanlainen kuin Jeesus, koska Jeesus on Jumala. Jeesuksen jumaluus oli verhottu ihmisyyteen. Syntiinlankeemuksemme tähden emme olisi kestäneet Jumalaa keskuudessamme hetkeäkään, jos Jeesuksen jumaluutta ei olisi verhottu ihmisyyteen.
Syntinen ei kestä Jumalan avointa kirkkautta.

Simonin järjestämä kotikokous oli eräs oppitunti Jumalan toimintatavasta. Simonin asenne Jeesuksen toimintatapaan peilaa hyvin meidän ihmisten tapaa suhtautua lähimmäisiimme. Vaikka Simon oli saanut suuren velan anteeksi, kuten Mariakin, Simon suhtautui Mariaan kylmäkiskoisesti ja tuomitsi hänet sydämessään. Simonilla oli väärä jumalakuva ja omahyväinen sydän. Hän ei ymmärtänyt, että Jeesuksen, Jumalan Pojan, oli toimittava samalla tavalla kuin Jumalakin toimii. Jumala toimii lempeästi, säälivästi ja armollisesti. Jumala on herkkä katumuksenosoituksillemme. Jeesus näki Simonin sydämessä olevan halveksivan asenteen Mariaa kohtaan. Kristuksen jalkojen suuteleminen ja niiden voiteleminen tuoksuöljyllä oli Simonin mielestä sopimatonta käytöstä, joka pilasi hänen järjestämänsä kotikokouksen ilmapiirin. Hän ei ymmärtänyt, että hänen kovasydäminen asenteensa Mariaa kohtaan pilasi hänen oman sydämensä ilmapiirin ja vaikutti muidenkin juhlavieraiden asenteisiin negatiivisesti.
Jos Jeesus olisi tuominnut Marian ja nuhdellut häntä kaikista hänen synneistään kaikkien vieraiden läsnä ollessa, Simon olisi ollut varmaan erittäin tyytyväinen ja onnellinen. Kovasydämisyys ja sen helliminen sydämessä purkautuu ennemmin tai myöhemmin raivona.
Jeesus otti Simonin erikoispuhutteluun, auttaakseen Simonia näkemään hänen sydämessään asuvan väärän asenteen lähimmäisiä kohtaan, ja hänen syntinsä inhottavuuden. Jeesus halusi pelastaa Simonin farisealaisuuden hengestä. Jeesus näki myös, että Simon oli syyllinen Marian lankeemuksiin. Simoninkin kohdalla Jeesus toimi yhtä tahdikkaasti, lempeästi ja hienotunteisesti kuin Mariankin kohdalla. Kuvaus kahdesta velallisesta oli osuva ja tilanteeseen erittäin sopiva. Toisia halveksiva ihminen ei näe omia virheitään, jotka ovat usein paljon suurempia kuin niiden synnit, jotka he tuomitsevat.
Jeesuksen esittämä kertomus velallisista paljastaa farisealaisuuden. Farisealaisuus tekee ihmisen sydämestä kovan, armottoman ja tuomiohenkisen, ihmisen, joka halveksii muita ja korottaa itsensä hyväksi ja paremmaksi kuin muut. Fariseuksen uskonto näyttää ulospäin hyvin jumaliselta, mutta sydämestä puuttuu sääli ja rakkaus, erityisesti heikkoja ihmisiä kohtaan.

Ei kommentteja: