Kun muutimme Kuusamoon 1990, saimme Penttilästä lapinpionin taimia. Monet vuodet ihailimme lapinpionia kukkapenkissämme, mutta talomme remontin yhteydessä, 2007-2008 välisenä aikana, lapinpioni katosi jonnekin. Niistä ei näkynyt jälkeäkään. Eilen tämä kaunis kasvi palasi takaisin puutarhaamme. Ritva ja Marja Pätsi tulivat Penttilänvaarasta kylään ja toivat tullessaan lapinpionin juurakoita ja muitakin kasveja. Kiitos niistä!
Lapinpionilla (Paeonia anomala) on monia nimiä. Sen kotipaikka on Kuolan niemimaa, joten sitä kutsutaan kuolanpioniksi. Muita nimiä ovat maatiaispioni ja siperianpioni.
Kukka on pensasmainen ja siinä on kauniin punaiset ja melko suuret kukat. Lehdet ovat näyttävät, samoin tähtimäinen siemenkota, joka kehittyy myöhemmin syksyllä. Siemenkota on kuin uusi erilainen kukka. Lapinpioni kukkii jo alkukesästä, joten kasvi on nopeakasvuinen pionilajike.
Viimeisimmässä Viherpiha-lehdessä esiteltiin puna-valkoinen kiinanpioni. Menestyisiköhän tämä lajike Kuusamossa?
Ritva ja Marja toivat myös Lehtoakileijoja (Aquilegia vulgaris) ja ilmasipuleita (Allium cepa).
Lehtoakileijoja on monia eri värejä. Tämä kasvi on myrkyllinen, joten pitää varoa etteivät lapset pistä niitä suuhunsa.
Ilmasipulit tekevät sipuleita sekä juureen että varteen ja latvaan. Latvaan kasvavista pikkusipuleista voi kasvattaa uusia taimia. Sipulin meheviä varsia voi käyttää ruohosipulin tapaan.
Ilmasipuli talvehtii ruohosipulin tapaan, joten juurisipulia ei tarvitse ottaa syksyllä ylös maasta.
maanantai 13. syyskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti