torstai 30. heinäkuuta 2009

Kuusamo saa kasvisravintolan

Paavo Hautalan perustama lounasravintola Karpalo avaa loppuvuodesta. Näin kirjoittaa Anu-Elina Ervasti tämän päivän Koillissanomat lehdessä sivulla viisi.

Kasvisruoka on pelkkää salaattia ja vihanneskeittoa. Se sopii vain laihduttajille ja tiukan linjan vegaaneille. Tosimies tai -mimmi ei rehuihin koske!
Adventtiseurakunnan pastorin ja Kuusamon ETRA ry:n puheenjohtajan Paavo Hautalan suusta ei tällaisia juttuja kuule. Hän aikoo perustaa kasvisruokaa tarjoavan lounasravintolan keskelle Kuusamoa. Hautalan haaveena on saada ravintolan buffet-pöytä katetuksi jo tänä vuonna.
Ravintolatoimintaa ylläpitää Etra ry:n joulukuussa perustettu Kuusamon paikallisosasto. ETRA-liitto on adventtikirkon raittiusjärjestö, joka pyörittää kasvisravintoloita myös Oulussa ja Turussa.

Huhtikuussa yhdistys osti entiset Idän Revontulten tilat Kitkantiellä, adventtikirkon vieressä. Viime tiistaina sille myönnettiin rakennuslupa, ja seuraavaksi vuorossa ovat sähkö- ja LVI-suunnitelmat.
Ennen kuin keittiössä alkaa leijua ruoan tuoksu, tiloissa tehdään mittava remontti ja takapihalle rakennetaan kesäterassi. Adventtikirkon Maranatha -rakentajat ovat jo lupautuneet talkootöihin.
Piirustusten perusteella niin rakennustarkastaja, terveystarkastaja kuin taloyhtiön isännöitsijäkin ovat näyttäneet hankkeelle vihreää valoa. Keittiöön on saatu laitesuunnitelma aikuiskoulutuskeskuksesta. Muutamia keittiölaitteitakin on jo ostettu, kuten astianpesulinjasto, raastekone ja taikinakone.

Idea kasvisravintolasta syntyi viime vuoden lokakuussa, adventistien aamurukouspiirissä. Nimi, Kasvisravintola Karpalo, oli nopeasti päätetty. - Se vain jysähti sydämelle. Nimi on raikas ja sopii pohjoiseen, ja karpalohan on monipuolinen terveysmarja, Paavo Hautala sanoo.
Normaalihintaisten aterioiden lisäksi suunnitelmissa on myydä halvempia lounaita työttömille ja vähävaraisille. Ravintolan yhteyteen kaavaillaan luomutuotteita myyvää kauppaa, ja lounaisiin ihastuneet voisivat ostaa ruokaa, myös kotiinsa.
Toiminnan vakiinnuttua Hautala kaavailee myös kasvisruokakursseja ja eri maiden keittiöitä esitteleviä teemaviikkoja.

Buffetissa tulee olemaan salaatin ja vihanneskeittojen lisäksi myös monipuolista kotiruokaa juoma- ja leipätarjoiluineen. Ruoissa käytetään maitotuotteita ja kananmunia, mutta listalla on aina myös täysin kasviperäinen vaihtoehto.
- Kasvisruoka on tulevaisuuden ruokaa, jota syömällä pysyy terveenä. Terveellisyys korostuu varsinkin nyt, kun kaikenlaiset eläinsairaudet yleistyvät, Hautala kertoo.
Hautala itse on lähes kasvissyöjä: hän käyttää ruoanlaitossa vain hieman kalaa. Uskonto ei kiellä lihan syömistä, mutta adventistit painottavat hyvinvointia ja terveitä elämäntapoja.

Terveellisyyden lisäksi huomiota kiinnitetään lähiseudun tuotannon suosimiseen. Ruokalistalle on kuitenkin tulossa myös esimerkiksi papuja ja soijatuotteita.
Hautalaa kiinnostaa paitsi lähiruoka, myös luonnonmukainen tuotanto. Hänen toiveenaan on saada luomu tutuksi Kuusamossa ja alueelle luomutiloja, jotka tuottaisivat raaka-aineita ravintolaan.
- Yritän saada luomuasiantuntija Jukka Rajalan esitelmöimään Kuusamoon. Samalla voitaisiin etsiä luomuviljelystä kiinnostuneita tilallisia, Hautala suunnittelee.

Vaikka projekti on kunnianhimoinen, Hautala ei ole hyppäämässä pää edellä järveen.
- Etenemme ajan kanssa, varojemme mukaisesti. Tähän mennessä kaikki on saatu aikaan ilman velkarahaa, hän kertoo.
Yksittäisten ihmisten lahjoitukset ovat olleet suureksi avuksi, ja Hautala ottaisi mielellään vastaan lisärahoitusta. Rahareikiä on vielä paljon, mutta niin on intoakin. Remontin jälkeen tarvitaan vielä lisää keittiötarpeita, kalusteita, henkilökuntaa, raaka-aineita ... ja tietysti asiakkaita.
- Uskon, että hyvän markkinoinnin avulla paikka tulee olemaan turistien suosiossa. Ulkomailla kasvissyönti on tutumpaa kuin täällä. Varsinkin nuoret ovat tässä asiassa edelläkävijöitä, kertoo Hautala.

Nyt valmistelut hidastuvat hetkeksi, kun Hautala lähtee kuukaudeksi kesälomalle. Toiveissa on kuitenkin saada ravintolan ovet auki jo ennen joulua.
- Olisihan se kiva saada joulupöytä, Hautala miettii.

Keskellä kirjoitusta on kuva, jossa esittelen Raahesta ostettuja keittiökoneita punainen teepaita päällä.

Ei kommentteja: