lauantai 25. toukokuuta 2013

Diabeetikoille löytyy apu Terveysprojekti Karpalo -kurssilta!

Tulin käymään kotona, Loma-Ajakasta. Terveysprojekti Karpalo -kurssi jatkuu siellä huomiseen saakka. Toin eilen iltapäivällä luennoitsijana toimineen ortopedi Timo Paavilaisen lentokentälle. Hänen piti lähteä kotiin vähän aikaisemmin kurssin loppumista. Tänään pidän jumalanpalveluksen Kuusamon kirkossamme ja sen jälkeen palaan takaisin Loma-Ajakkaan. Kurssi on ollut erittäin antoisa. Vaikka olen osallistunut Karpaloprojektiin jo neljä kertaa, niin aina oppii uutta. Ohjelman sisältöön tulee koko ajan uutta tietoa uusien tutkimustulosten kautta.

Tämä on nyt kahdestoista Karpalo-kurssi, joka on pidetty. Kursseja pidetään eri puolella Suomea. Heinäkuussa ko. tapahtuma on Toivonlinnassa. Terveysprojekti Karpalon kotisivuilta löytyy tarkempaa tietoa kursseista. Seuraavan kerran tapaamme Kuusamon Loma-Ajakassa 3.-8.6.2014. Kasvisravintola Karpaloon tulee lista, johon voi laittaa nimensä ja varata paikan Kuusamon kurssille. Jos kaikki suomalaiset kävisivät tämän ohjelman läpi ja noudattaisivat saamiaan ohjeita, niin kansanterveystilanteemme olisi aivan toisenlainen. Emme olisi enää sairaustilastojen kärjessä, kuten nyt, varsinkin diabeteksen kohdalla.

Kun tulin eilen käymään kotona, niin silmäni osuivat perjantain Koillissanomien etusivun otsikkoon:
"100 uutta diabeetikkoa. Tyypin 2 diabetes yleistyy vauhdilla. Taudin yleistyminen johtuu sekä ikääntyneiden että ylipainoisten määrän kasvusta. Myös yhä nuoremmat sairastuvat."

"Kuusamo käytti vuonna 2010 1,25 miljoonaa euroa tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Diabeteksen hoitaminen maksaa kaupungille vuodessa 720 - 900 euroa / potilas riippuen siitä, hoidetaanko potilasta perusterveydenhuollossa vai erikoissairaanhoidossa."

Kuusamon kaupungin kannattaisi suositella Terveysprojekti Karpaloa kaikille diabeetikoille, niin se säästäisi miljoonia euroja diabeetikoiden hoitokuluissa. Kuusamon kaupungin kannattaisi perustaa säästyneillä miljoonilla, hoitokeskus, jossa hoidettaisiin ihmiset terveiksi Terveysprojekti Karpalon -menetelmillä.

Kuusamon kaupungin kannattaisi hankkia Kasvisravintola Karpalon lounaslippuja ja antaa niitä diabeetikoille, jotta he oppisivat syömään kasvisruokaa ja nauttimaan siitä.

Olisi hienoa, jos Kuusamosta tulisi liikuntakaupunki. Haaveenani on saada Karpalolle polkupyöriä, joita voi lainata Karpalon asiakkaille. Olen keksinyt pyörille jo nimenkin. Nimi olisi Karppis! Pyörät mainostaisivat liikkumista ja kasvisruokaa. Ne olisivat iloisen värisiä, viherkeltaisia ja karpaloilla koristeltuja. Toinen vaihtoehto olisi se, että värit olisivat Kuusamon vaakunasta, punainen ja kulta.

Ei kommentteja: