sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Sydämen vuodattaminen Jumalalle muuttaa maailmaa!

"Minä olen onneton nainen ja vuodatin sydämeni Jumalalle." (1. Sam. 1:15.)
Kuka oli tämä onneton nainen ja miksi hän vuodatti sydämensä Jumalalle? Onneton nainen oli Hanna, Elkanan toinen vaimo, joka oli lapseton. Lapsettomuus teki hänestä onnettoman.
"Hannan kulttuurissa poikalapsen puuttuminen merkitsi turvatonta vanhuutta. Sekä julkisuudessa että perhepiirissä lapseton nainen kantoi kuvitellun kirouksen poltinmerkkiä. Se tietysti vaikutti hänen arvoonsa yhteisön silmissä, hänen omanarvontuntoonsa ja jumalasuhteeseensa. Hanna varmasti pohti usein, mitä hän oli tehnyt ansaitakseen tämän. (RS s. 21.)

Mietin, oliko Elkana ottanut toisen vaimon, koska Hanna ei saanut lapsia? Peninnalla oli lapsia. Jaetussa kodissa on vaikea elää onnellisena. Hannan tuskaa lisäsi Elkanan toisen vaimon, Peninnan, käyttäytyminen Hannaa kohtaan. Peninna oli ilkeä ihminen. Hän tahtoi nöyryyttää Hannaa ja kiusata häntä yhtenään siitä, että Herra oli jättänyt Hannan lapsettomaksi. Tätä kiusaamista jatkui vuodesta toiseen. Olikohan Peninna saanut lapsensakin mukaan kiusaamaan Hannaa hänen lapsettomuudestaan? Lopulta Hanna ei enää kestänyt tätä kurjaa tilannetta. Hanna murtui aivan kokonaan perheen ollessa Silossa, jossa he kävivät kerran vuodessa uhraamassa ja rukoilemassa Jumalaa. Hannalta meni ruokahalukin, eikä Elkanan rohkaisusta ollut hänelle apua. Pappi Eeli istui tuolillaan pyhäkön ovenpielessä ja seurasi Hannan eleitä ja liikkeitä. Hän luuli Hannan olevan juovuksissa ja sanoi Hannalle: "Kuinka kauan aiot viipyä täällä juopuneena? Mene selviämään humalastasi!"
"Mutta Hanna vastasi: "Ei, herra, en ole juonut viiniä enkä väkijuomaa. Minä olen onneton nainen ja vuodatin sydämeni Jumalalle. Älä pidä palvelijaasi kelvottomana naisena, vain suuren suruni ja huoleni takia minä rukoilin näin kauan." "Silloin Eeli sanoi hänelle: "Mene rauhassa. Israelin Jumala antakoon sinulle, mitä häneltä pyysit."
Hanna oli pyytänyt poikalasta, jonka hän lupasi antaa kokonaan Jumalalle.
Hanna tuli raskaaksi ja synnytti aikanaan pojan. Hän antoi pojalleen nimen Samuel sanoen: "Herralta minä häntä pyysin." Hanna piti lupauksensa ja antoi pojan Herralle. Samuelista tuli Jumalan profeetta. Jumala valitsi hänet tähän tärkeään tehtävään, kun Samuel oli vielä pieni poika. Myöhemmin Hanna sai vielä kolme poikaa ja kaksi tytärtä.
Yhden, arvottomaksi tuntevan, pienen ihmisen sydämen vuodattaminen Jumalalle voi muuttaa maailmaa ihmeellisellä tavalla!

Ei kommentteja: