tiistai 30. lokakuuta 2012

Armoton vai arvoton palvelija?

 
"Jos teillä on palvelija kyntötöissä tai paimenessa, niin ettehän te hänen kotiin palatessaan sano: 'Käy pöytään, saat heti ruokaa'. Ei, te sanotte: 'Laita minulle syötävää, vyötä vaatteesi ja palvele minua sen aikaa kun syön ja juon. Sitten saat sinä syödä ja juoda'. Ei palvelija siitä saa kiitosta, että hän tekee, mitä hänen tulee tehdä. Niinpä tekin, kun olette tehneet kaiken, mitä teidän tulee tehdä, sanokaa: 'Me olemme arvottomia palvelijoita. Olemme tehneet vain sen, minkä olimme velvolliset tekemään'." (Luuk. 17:7-10.)

Palvelijoista käytetään monia eri nimityksiä, kuten piika, renki, palkkalainen, palkollinen, palkallinen, apulainen, harjoittelija, vapaaehtoistyöntekijä, au pair jne. Palvelija voi tehdä työtään palkkaa vastaan, luontaisetuja vastaan tai ilman palkkaa. Ilman palkkaa, vapaaehtoisesti työskentelevä palvelija on vapaaehtoistyöntekijä. Jos ihminen pakotetaan tekemään työtä toisen hyväksi, niin hän on silloin orja. Palvelemiseen pakottava voi olla yksityinen henkilö, yhteisö tai diktaattorinen hallitus.

Eräs tärkeä palvelemisen arvokkuuteen vaikuttava tekijä on palvelijan työskentelyn motiivi ja palvelemisen tarkoitus. Se, millä mielellä teemme erilaisia asioita, sillä on ratkaiseva vaikutus siihen, miten palvelijaa tai hänen palvelustyötään arvostetaan maan päällä ja taivaassa. Palvelijan sydän ei ole laskelmoiva. Silmänpalvelijoiden motiivina on saada kiitosta ja kunniaa itselle. Herran palvelija antaa kiitoksen ja kunnian Jumalalle.

"Arvoton palvelija" ei tarkoita tässä "kelvotonta palvelijaa" eikä sitä, että meidän ei tule arvostaa itseämme ja työtämme, jota meidät on kutsuttu tekemään. "Arvoton palvelija" ymmärtää asemansa ja työnsä oikeassa valossa. Hän ymmärtää, että kaikki on lahjaa ja Herran ansiota. Elämä on lahja, ja se, mitä elämässämme tapahtuu, on lahjaa. "Arvoton palvelija" näkee Jumalan mahdollisuudet ja ne mahdollisuudet, jotka Herra on antanut palvelijalleen Jumalan työtoverina. "Arvoton palvelija" tuntee ja tietää olevansa etuoikeutettu palvelemaan rakastavaa ja rakastettavaa Jumalaa iloisella mielellä!

Yksi pieni "kirjain" voi muuttaa "palvelijan" toisenlaiseksi. Voimme tänään miettiä, mikä ero on armottomalla ja arvottomalla palvelijalla?! Tuleeko sinulle mieleen, että mikä olisi se sana, joka voisi muuttaa armottoman palvelijan arvottomaksi palvelijaksi, joka arvostaa Herraansa ja palvelee häntä iloiten?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, Paavo kirjoituksestasi. Hämmästyin todella, kun luin sitä, nimittäin tänä aamuna heräsin klo 3.40 ja koin Jumalan puhuttelevan juuri tästä aiheesta.
Kirjoitin aamulla ajatukseni vihkoon. Eräs lause on vihkossa: "Jumala otti minut puhutteluun osoittamalla miten kurja ja penseä olen Häntä palvellessani ja palvoessani."
En voi kirjoittaa kokonaan, mutta samoja ajatuksia on siinä, kun sinun kirjoituksessa.
Raamatunpaikat, jotka puhuttelivat minua olivat Ilm. 3:14-22. Ilm.2:16 ja 4.Moos. luku, jossa annettiin palvelustehtävät leeviläisille.
Siunausta ja voimia sinulle palvellessasi Herraa ilolla. Raija

Paavo Hautala kirjoitti...

Kiitos, Raija, kommentistasi. Olet herännyt aikaisin Jumalan puhutteluun. Yön hiljaiset hetket ovat usein kaikkein otollisimpia hetkiä Herran kohtaamiseen. Ulkopuoliset asiat eivät häiritse. Erikoista oli se, että sama teema oli blogillani esillä juuri tuona hetkenä. Tekstit, joihin viittaat ovat vahvaa ruokaa. Siunausta myös sinulle. Tänään meillä päättyi Krpalo-kurssi. Kaikki meni hyvin.