maanantai 17. elokuuta 2015

Olemmeko hyvää vai huonoa seuraa lähimmäisillemme?

"Älkää eksykö. "Huono seura hyvät tavat turmelee." (1. Kor. 15:33.)

Paha leviää ihmisten kautta. Kaikilla ihmisillä on taipumus sanoa poissaolevista ihmisistä jotakin negatiivista. Sellainen seura on huonoa, jossa puhutaan pahaa, levitetään juoruja ja esitetään asiat väärässä valossa, omien ajatusten ja näkemysten näkökulmasta. Kaikkein pahinta on valheiden levittäminen ja kuulopuheiden ja osatotuuksien jakaminen sivullisille ihmisille. Näin on monien maineet pilattu ja läheiset ihmissuhteet katkaistu.

Läheinen seurustelu sellaisten ihmisten kanssa, jotka puhuvat pahaa toisista, turmelevat hyvät tavat.

Tänään meitä kutsutaan koettelemaan itseämme, puheitamme ja ajatuksiamme, ovatko ne sellaisia, että ne kestävät Jumalan edessä? Mitä voisimme tehdä niissä tilanteissa, kun meille puhutaan pahaa joistakin ihmisistä? Osaammeko kääntää puheet hyviksi ja esittää kaiken parhain päin, niin, etteivät juorut saa lisäpontta meidän kommenttiemme kautta?

Tutkikaamme itseämme, olemmeko hyvää vai huonoa seuraa lähimmäisillemme?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä asia on tullut vast´ikään itsellekin ajatuksiin.
Olen pyytänyt ja tulen pyytämään omalta osaltani anteeksi Herralta.
Joskus tilanteet johtavat tällaisiin ihmissuhteisiin, että on pakko olla tekemisissä parjaavan henkilön kanssa, siinä tilanteessa on
vaikea sanoa mitään, kun puhuja voi suuttua jos hänelle sanoo toisin kuin hänen mielipiteensä. Näissä tapauksissa omakohtaisesti voin vaan rukoilla Herralta anteeksiantoa, myös tämän toisia parjaavan henkilön puolesta.
Henkilökohtaisissa tilanteissa jatkossa pyrin välttämään tällaisten ihmisten seuraa, mutta jos joudun tällaiseen tilanteeseen, rukous on se ainoa keino.

Paavo Hautala kirjoitti...

Elämä on siis taitolaji. Kun rakastaa Jumalaa ja kaikkia ihmisiä, niin silloin pyrkii aina etsimään hyvät puolet ja vahvistamaan niitä. Elämä opettaa, usein kantapään kautta!