maanantai 10. elokuuta 2015

Siirsin tämän kirjoituksen Karpalon fb:sta

Tämä on Riikka Vuorijärven kirjoitus, joka löytyi Karpalon fb:sta

Hohoi Oulun kasvissyöjät – Kuusamo kirii!


Vuodenvaihteessa 2013 Koillismaa sai ensimmäisen kasvisravintolansa, kun Kuusamossa avasi ovensa kasvisravintola Karpalo. Kaupungin pääväylällä sijaitseva 58- paikkainen ruokala on ollut todellinen menestys. Karpalo on avoinna arkisin klo 10.30 – 15.

 Viikko sitten tapasin yllättäen Karpalon puuhamiehen Paavo Hautalan, ja hän kertoi innoissaan että ruokaa tarjoiltiin eräänä päivänä jopa 50 henkilölle! Normaalinakin päivänä Karpalossa lounastaa 30 ihmistä. Hienoja asiakasmääriä Kuusamon kokoisessa pikkukaupungissa! Vertailun vuoksi Oulun Etrassa päivittäinen asiakasmäärä on noin 50 henkeä. Tässäpä olisi Oulun kasvissyöjillä kirimistä, että he kansoittaisivat Etran pää- ja haarakonttorin samalla volyymilla kuin kuusamolaiset! Tosin on huomattava, että Kuusamossa käy yli miljoona matkailijaa vuodessa, ja osa Karpalon asiakkaista on turisteja.


 Mistä kumpusi idea kasvisravintolan perustamisesta Kuusamon kaltaiseen poronpurijoiden päämajaan? Idea nousi samasta lähteestä kuin kasvisruokala Etrankin perustaminen. Taustalla on Suomen adventtikirkon kansanterveys- ja raittiusjärjestö ETRA-liitto (ElämänTavat RAittiiksi) Adventistit suosivat kasvisruokaa ja ylläpitävät kasvisravintoloita ympäri maailmaa. Jo 1800-luvulla adventtiliikkeen perustajiin kuulunut Ellen G. White ymmärsi terveellisen ravitsemuksen merkityksen ja kannusti perustamaan kasvisravintoloita seurakuntien yhteyteen. Suomessa ETRAn paikallisjärjestöt pyörittävät ruokaloita Oulun ja Kuusamon lisäksi myös Turussa.


 Kuusamon adventtikirkon pastori Paavo Hautala kertoo blogissaan Karpalon perustamisen vaiheista. Idea alkoi kyteä useita vuosia sitten, vaikka tiloista ja varoista ei ollut tietoakaan. Pesämunan kokoaminen aloitettiin symbolisesti pullojen keräyskampanjalla, johon energiaa pulppuava Hautala innosti hengenheimolaisiaan ympäri Suomen. Hautalan mukaan projektin valmisteluun liittyi ihmeellistä Jumalan johdatusta. Kuusamon Adventtikirkon naapurista vapautui kuin tilauksesta kaunis huoneisto vuonna 2008. ETRAn paikallisyhdistys lähti pankin pakeille, liitti tilat adventtikirkkoon ja ryhtyi remontoimaan niitä ravintolaksi. Kristillisen Maranatha-järjestön rakentajat suorittivat muutostyöt talkootyönä.


 Vuoden 2012 viimeisenä päivänä koitti historiallinen hetki, kun Kasvisravintola Karpalo avasi ovensa juhlallisten avajaisten myötä. Katsotaanpa, miten asiakkaat ovat Karpaloa kommentoineet reilun puolen vuoden aikana:


 ”Karpalo on ainoa gourmetravintola Kuusamossa!”
”Olen jäänyt aivan koukkuun, enkä viitsi enää muualla syödäkään. Kun syö lounaan Karpalossa, ei tarvitse syödä illalla kotona mitään.”
” Ryhdyin kasvissyöjäksi Karpalon innoittamana! Karpalon avajaisten jälkeen en ole syönyt yhtään lihaa.”
"Tämän jälkeen kaikki muu ruoka onkin sitten roskaa!”
 

Kuulostaa herkulliselta, eikö? Reseptien suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Karpalon oma kokki, jonka lahjakkuutta kiitellään vuolaasti. Valmistusaineissa suositaan lähiruokaa ja luomua, mutta ruokalistalla on myös eksoottisia aineksia kuten seitan. Tarjolla on toisinaan myös jälkiruokaa.

Oulun Etran tapaan Karpalo on aito vegaaniravintola. Etrasta poiketen Karpalon ruoka ei ole ravintotiheää, eli se ei ole laskennallisesti täysipainoista. Kaikesta päätellen maku ja täyttävyys ovat kuitenkin kohdallaan.

Vaikka Karpalosta tulisikin menestysresepti, varsinainen tarkoitus ei ole bisneksen tekeminen. Lähtökohtana on halu kannustaa ihmisiä kokonaisvaltaiseen ravitsemus- ja elämäntapamuutokseen. Karpalo-ravintolan rinnalla pyörii aktiivisesti terveysprojekti Karpalo, joka järjestää kursseja ja koulutuksia eri puolella Suomea. Tarjolla on kasvisruokaa, ravintotietoa ja valmennusta pysyvään elämäntaparemonttiin. 


Peruskoulutus kestää viisi päivää, jonka jälkeen osallistujat jatkavat ohjelmaa kotonaan viiden viikon ajan. Ohjelman tarkoituksena on vähentää osittain elämäntavoista johtuvia riskejä kuten ylipainoa, verenpainetta, korkeaa kolesterolia ja kohonneita sokeriarvoja. Osallistujia kannustetaan liikkumaan enemmän ja lisäämään kasvisten, marjojen, hedelmien, pähkinöiden, palkokasvien ja täysjyväviljan syömistä. Samalla pyritään vähentämään eläinperäistä ja pitkälle käsiteltyä ruokaa. Terveydentilan muutoksia seurataan muun muassa ottamalla verikokeet ohjelman alussa ja lopussa. Tietoa kursseista löytyy terveysprojektin nettisivuilta.
Kurssit ovat kuulemma olleet suosittuja, mutta eivät Karpalon oheishankkeet tähän lopu. Kesäkuussa Karpalon yhteyteen avattiin kirpputori, josta on tullut suosittu ihmisten kohtaamispaikka. Kirppis etsii kuulemma vapaaehtoistyöntekijöitä ruokapalkalla.

 Terveisiä myös kuusamolaisille lukijoille! Ja onneksi olkoon Karpalosta – siinä vasta kannustava esimerkki sitkeydestä ja idearikkaudesta!


 http://www.kasvisravintolakarpalo.fi


 http://www.terveysprojektikarpalo.fi


 http://paavohautala.blogspot.fi

Ei kommentteja: