perjantai 11. helmikuuta 2011

Toivoa masentuneelle

"Herra on lähellä niitä, joilla on särkynyt sydän, hän pelastaa ne, joilla on murtunut mieli." (Ps. 34:19.)
Mieli voi murtua kenellä tahansa. Kukaan ihminen ei ole niin vahva, etteikö hän voisi murtua. Tänä päivänä käytetään hyvin paljon masennuslääkkeitä psyykkisiin sairauksiin.
"Masennus aiheuttaa monenlaisia oireita: (a) syvää surua, (b) haluttomuutta tehdä mitään, edes mukavia asioita, (c) ruokahalun muutoksia, (d) unihäiriöitä, (e) alhaisen itsearvostuksen tunteita, (f) henkisen vireyden laskua ja huonomuistisuutta sekä (g) ajatuksia kuolemasta ja itsemurhasta. Joillakin on vain joku oireista, kun taas toiset kärsivät useista oireista kuukausien ajan. Masennuksen taakka on aina valtava, ja sitä täytyy keventää sekä lääketieteen keinoin että hengellisellä avulla." (RS s. 50.)

Masennus ei ole vierasta myöskään Raamatun henkilöille. Daavid kertoo hyvin avoimesti omasta masennuksestaan monissa psalmeissa, esim. psalmissa 42. "Miksi olet masentunut, sieluni, miksi olet niin levoton? Odota Jumalaa! Vielä saan kiittää häntä, Jumalaani, auttajaani." Tämä sana löytyy kahdesti psalmista 42: jakeista 6 ja 12.

Näissä jakeissa näemme masennuksen ongelman, mutta myös ratkaisun: "Odota Jumalaa".
Jumalan odottaminen vaatii kärsivällisyyttä ja nöyrää asennetta. Kiitoksen aika on edessäpäin, koska masentunut ihminen saa auttajalta avun oikeaan aikaan.

Puhuminen masennuksesta on yksi tapa lähteä liikkeelle sen pois saamiseksi. Puhuminen terapeutille, sielunhoitajalle, ystävälle ja Jumalalle keventää ahdistunutta mieltä.
Rukouksessa saamme avata sydämemme Jumalalle ja tietoisuus siitä, että Jumala kuulee rukoukset, antaa toivoa valoisammasta huomisesta. Rukouksen kautta voimme saada johdatusta elämäämme siten, että hakeudumme hoitoon terveydenhoidon ammattilaisten luo. Jumala on antanut viisautta lääkäreille ja muille terveysalan työntekijöille, niin että he voivat auttaa lääkkeiden ja keskustelujen avulla parantumaan psyykkisistä sairauksista. Masentuneen on hyvä ottaa vastaan kaikki mahdollinen apu, joka on terveen järjen mukaista. Luontaislääketieteen mahdollisuudet ovat myös olemassa.
"Usko, rukous ja työskentely": on Herran sanansaattajan neuvo masentuneille henkilöille. Luin kerran lehdestä otsikon: "Jos sielu voi huonosti, niin rasita ruumista". Artikkeli kannusti masentuneita harrastamaan liikuntaa. On hyvä, jos masentuneella on kaveri, joka kulkee vierellä ja innostaa liikkumaan. Yhdessä tekeminen on hyvin terapeuttista ja vertaistuki auttaa tosi paljon.

Parasta lääkettä masentuneelle voi olla syntien tunnustaminen, syntien anteeksi saaminen ja anteeksi antaminen lähimmäisille ja itselle.

Ei kommentteja: