torstai 3. helmikuuta 2011

Helmikuussa syntyvät jäähelmet!

Helmikuu alkoi kiinnostaa minua enemmänkin. Löysin netistä mm. seuraavanlaista tietoa:

"Helmikuu on Tammelinin almanakassa muodossa Helme Cuu. Helme (genetiivissä helmeen) on helmi-sanan synonyymi. Kumpikin sana esiintyy vanhassa kirjasuomessa. Helmikuun alkumerkitys on ilmeisesti ollut 'kuukausi, jonka aikana erikoisten sääolosuhteiden vallitessa muodostuu jäähelmiä puiden oksiin'.

Pitääpä seurata puiden oksia helmikuun aikana, "josko" näkisin jäähelmiä puutarhassani.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mukavia ajatuksia sanan helmikuu merkityksestä. Helmi-sana tuo mieleen positiivisen asian, kenties arvokkaan helmen. Jäästäkin voi syntyä tällaisia helmiä.

Paavo Hautala kirjoitti...

Kiitos kommentistasi!
Helmi-sanassa on todellakin erittäin positiivinen lataus. Helmeen liitetään myös sen arvo, joka on suuri. Helmessä yhdistyy arvokkuus ja kauneus, koskettavalla tavalla. Jeesus käytti helmeä, vertauksessa, kallisarvoinen helmi (Matt. 13:45,46), kuvaamaan lunastavan rakkauden siunauksia.

Jäähelmet ovat kirkkaita ja kauniita. Niistä saattaisi heijastua sopivassa valaistuksessa jopa sateenkaaren värit.
Jos minulla olisi ollut kaikki tämä tieto ennen "Oodi Helmikuulle" -runoa, niin runosta olisi voinut tulla toisenlainen. Onhan se niinkin, että samasta aiheesta voi syntyä erilaisia runoja. Ehkä seuraavan kerran, kun runosuoni puhkeaa, niin kirjoitan uuden runon helmikuusta. Muuten luitko sinä tuon runon ja mitä mieltä sinä olit siitä?

Sanni kirjoitti...

Hyvä Paavo,lahjat ovat moninaiset,olet saanut paljon käyttöösi iloksi monelle.
Minäkin olen katsellut noita jäähelmiä puiden oksilla,ne säteilee kauniisti auringon paistaessa,ja tuikkivat kuin tähdet.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä, Paavo! Helmi-sana sai minutkin ajattelemaan tällaisia. Lasihelmestä lauletaan laulussa, että se on oikean helmen väärennös.
Jäähelmi on aito, kuten Jeesuksen vertauksen helmikin, siksi se on myös kaunis ja iloa tuottava, hetken, ennenkuin sulaa pois. Jumala on ihmeellinen, hän näyttää lapsilleen monenlaisia luonnon elämyksiä, kun pysähdymme ajattelemaan ja katsomaan niitä. Raija

Paavo Hautala kirjoitti...

Hei Sanni ja Raija! Mukava oli taas lukea viestinne! Mukava nähdä, että helmi -teema kiinnostaa teitäkin paljon. Olette varmaan taiteilijoita tekin, koska huomaatte kauneuden luonnossa ja elämässä.
Kiitos, Raija, kirppistyöstäsi. Sait paljon hyvää aikaan lyhyessä ajassa. Tervetuloa pian uudelleen Joukon kanssa ja Eeva-Kaisan kanssa! Muistamme rukouksin!