perjantai 13. huhtikuuta 2018

Anteeksiantaminen vapauttaa veloista!

"Sen tähden taivasten valtakunta on verrattavissa kuninkaaseen, joka vaati palvelijoiltaan tilitykset. Kun hän rupesi tarkastamaan tilejä, hänen eteensä tuotiin palvelija, joka oli hänelle velkaa kymmenentuhatta talenttia. Mutta kun palvelijalla ei ollut, millä maksaa, herra määräsi hänet, hänen vaimonsa ja lapsensa ja kaiken, mitä hänellä oli, myytäväksi ja velan maksettavaksi. Silloin palvelija heittäytyi maahan ja rukoili häntä sanoen: 'Ole kärsivällinen minua kohtaan, minä maksan sinulle kaiken.' Herran tuli sääli tätä palvelijaa, ja hän päästi hänet vapaaksi ja antoi velan anteeksi."

"Mutta mentyään ulos palvelija tapasi erään palvelustovereistaan, joka oli hänelle velkaa sata denaaria. Hän kävi toveriinsa kiinni, kuristi häntä kurkusta ja sanoi: 'Maksa, mitä olet velkaa!' Palvelustoveri heittäytyi maahan ja pyysi häneltä: 'Ole kärsivällinen minua kohtaan, minä maksan sinulle.' Mutta hän ei suostunut vaan meni ja heitti miehen vankeuteen, kunnes tämä maksaisi velkansa."

"Kun muut palvelijat näkivät, mitä tapahtui, he tulivat hyvin pahoilleen ja menivät kertomaan herralleen kaiken, mitä oli tapahtunut. Silloin herra kutsui palvelijan eteensä ja sanoi: 'Sinä kelvoton palvelija! Minä annoin sinulle anteeksi koko velan, koska sitä minulta pyysit. Eikö myös sinun olisi pitänyt armahtaa palvelustoveriasi, niin kuin minäkin armahdin sinua?'"

"Vihastuneena herra jätti hänet vanginvartijoiden käsiin, kunnes hän maksaisi koko velan."

"Näin myös minun taivaallinen Isäni tekee teille, ellette anna kukin veljellenne sydämestänne anteeksi." (Matt. 18:21-35.)

Yksi talentti on 6000 denaaria. Yksi denaari vastasi työmiehen päiväpalkkaa. Ensimmäinen palvelija oli velkaa 10.000 talenttia, joka vastasi 60.000.000 denaaria eli 60 miljoonan työmiehen päiväpalkan verran. Tätä miljoonavelkaa hän ei olisi pystynyt ikinä maksamaan takaisin. Ei, vaikka hänen perheensä ja omaisuutensa myytäisiinkin. Hän sai kaiken tämän velan anteeksi. Kaiken tämän jälkeen hän kuitenkin kehtasi kiristää toveriaan maksamaan sadan denaarin velan maksettavaksi, vaikka itse sai miljoonavelan anteeksi. Miehen kovasydämisyys kostautui, kun hänen päälleen laskettiin takaisin tuon miljoonavelan taakka.

Jeesus opetti tällä vertauksella meidän kaikkien tilannetta Herramme edessä. Syntivelkamme on niin suuri, ettemme pysty sitä ikinä maksamaan omin voimin. Olemme täysin riippuvaisia armahduksesta. Jeesus on maksanut velkamme. Meidän velkamme toinen toisillemme on mitättömän pieni tähän suureen velkaan nähden. Meidän pitää antaa toisillemme anteeksi niin kuin meillekin on annettu anteeksi. Ellemme anna sydämestämme anteeksi velkaamme toinen toisillemme, niin mekään emme saa anteeksi meidän velkaamme. Anteeksiantaminen vapauttaa veloista!

Ei kommentteja: