lauantai 14. huhtikuuta 2012

Titanicin uppoamisesta 100-vuotta

Titanic törmäsi jäävuoreen 14.4.1912 ja "uppoamaton" laiva upposi 15.4.1912. Onnettomuudesta on kulunut jo 100-vuotta. Seuraavat Titanicia koskevat tiedot on otettu netistä. Ostin maaliskuussa Ilta-Sanomien Titanicia käsittelevän erikoislehden. Artikkeli: "Äiti, kuollaan yhdessä", suomalaisen Maria Panulan ja hänen lastensa kohtalo kosketti erityisen paljon. Onnettomuudessa kuoli yli 1500 ihmistä ja vain 700 pelastui. Laivalla oli 66 suomalaista, joista 23 pelastui ja 43 hukkui.

RMS Titanic
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo aluksesta RMS Titanic. Sanan muista merkityksistä, katso täsmennyssivu.
Nuvola apps ksig.png
Tätä artikkelia on pyydetty vertaisarvioitavaksi. Voit auttaa Wikipediaa lukemalla ensin vertaisarviointipyynnön ja muokkaamalla tätä artikkelia. Mainitsethan tekemistäsi muutoksista vertaisarviointisivulla. Vertaisarvioinnin päätyttyä tämän huomautuksen voi poistaa.
RMS Titanic
RMS Titanic 3.jpg
Aluksen laji postihöyrylaiva
Tunnuskirjaimet MGY
Rakennustelakka Harland and Wolff, Belfast, Yhdistynyt kuningaskunta
Rakennusnumero 401
Tilattu heinäkuussa 1908
Kölinlasku 22. maaliskuuta 1909
Vesillelasku 31. toukokuuta 1911
Luovutus 2. maaliskuuta 1912
Kohtalo upposi Pohjois-Atlantilla
(41°44′N, 049°57′W)
15. huhtikuuta 1912
Suurin pituus 269,8 m
Leveys 28,9 m
Suurin syväys 10,5 m
Uppouma 52 310 [1] t
Bruttovetoisuus 46 328[2] brt
Pääkoneisto 2 mäntähöyrykonetta ja 1 Parsons-höyryturbiini
Akseliteho 40 MW
Nopeus

22 kn (43 km/h)
Hyttejä 3 547 henkilölle
Lastikapasiteetti 31 831
Titanicin paapuurin puoleinen potkuri.

RMS Titanic oli sisarlaivojensa RMS Olympicin ja HMHS Britannicin ohella aikansa suurin ja loisteliain höyrylaiva. Titanic törmäsi neitsytmatkallaan 14. huhtikuuta 1912 jäävuoreen Pohjois-Atlantilla ja upposi 15. huhtikuuta 1912 uudesta laipiorakenteesta huolimatta vieden mukanaan noin 1 500 matkustajaa.

Ennen Titanicin haaksirikkoa pelastusveneiden kantavuus oli ollut riippuvainen aluksen kantavuudesta, eikä yhdessäkään aluksessa tarvinnut Ison-Britannian lain mukaan olla enempää kuin kuusitoista pelastusvenettä. Pelastusveneitä oli vain noin puolelle matkustajista. Onnettomuuden seurauksena määrättiin pelastusveneiden laskentaperusteeksi laivan matkustajamäärä. Pelastusveneiden määrä oli laskettu lähinnä jos Titanic saisi konerikon tai vuodon, mutta pysyisi pinnalla matkustajien siirtämiseksi toiseen alukseen. Niiden tarkoituksena ei ollut pelastaa laivan henkilökuntaa matkustajineen avomerellä. Laivan arveltiin pahimmassakin tapauksessa kelluvan pari vuorokautta, kunnes apua ehtisi paikalle. Onnettomuus myös lisäsi merkittävästi radiolaitteiden käyttöä laivaliikenteessä.[3]

Titanicin ainoana päällikkönä toimi White Star Linen kommodori[4] Edward J. Smith.

RMS Titanicin hylky löydettiin vuonna 1985, noin 73 vuotta onnettomuuden jälkeen. 3 798 metrin syvyydessä lepäävää hylkyä on tutkittu ja nykyään sinne järjestetään turistisukelluksia.[5] Hylky pääsi vuonna 2012 Unescon vedenalaista kulttuuriperintöä koskevan sopimuksen piiriin.[6][7]

1 kommentti:

Paavo Hautala kirjoitti...

Rukous joka pelasti
Onko rukouksella merkitystä?
"Eräänä huhtikuisena sunnuntai-iltana vuonna 1912, neitsytmatakallaan ollut, "uppoamaton" Titanic törmäsi jäävuoreen Pohjois-Atlantilla vieden satoja ihmisiä kuolemaan.
Myös eversti Gracie oli mukana tuolla kohtalokkaalla matkalla. Hänen vaimonsa, joka oli jäänyt kotiin, ei saanut tuona yönä unta, koska tunsi ennakkoaavistuksen miestään kohtaavasta vaarasta. Hän aloitti koko yön kestäneen rukoustaistelun, ja sai vasta kello viideltä aamulla rauhan sydämeensä.
Samaan aikaan eversti Gracie seisoi Titanicin kannella ja auttoi laivan miehistön kanssa naisia ja lapsia pääsemään pelastusveneisiin. Hän tiesi, ettei voisi itse pelastua, koska pelastusveneitä ei riittänyt kaikille. Lopulta alus vei hänet mukanaan jäiseen mereen.
Kamppailtuaan itsenä takaisin pinnalle, hän huomasi lähistöllä kelluvan, kumollaan olevan pelastusveneen. Yhdessä monien muiden veden varaan joutuneiden kanssa hän onnistui kipuamaan sen päälle. Pelastajat löysivät heidät vasta auringon noustua.
Eversti Gracie ja hänen harras puolisonsa tulivat vakuuttuneiksi siitä, että tuo pelastuminen oli Jumalan antama vastaus kotona valvoneen vaimon rukouksiin."
C.L. Paddock / Signs of the Times 1954. (Nykyaika 27/2012 s. 16)