perjantai 13. elokuuta 2010

11.-13.8. olimme Oulussa

Torstaina 12.8. vietin neljä tuntia Oulun Tietomaassa.

Ensimmäisenä tutustuin Esko Heikkisen puukkonäyttelyyn. Esko Heikkinen tekee erikoisia puukkoja Kalajoella. Hän on käyttänyt materiaaleina dinosauruksen luuta, kivettynyttä dinosauruksen ulostetta, erilaisia puita ja kiviä. Korukivet on hiottu taitavasti ja luusta tehdyillä eläinhahmoilla on timattisilmät, jotka aivan tuikkivat eloisasti.

Tein erilaisia tehtäviä ja kävin planetaariossa. Avaruus on aina kiinnostanut minua hyvin paljon. Oli mukava katsella tähtiä ja tutustua aurinkokuntaamme. Eräällä rastilla oli mahdollista punnita itsensä. Sitten saattoi nappia painamalla saada selville mikä paino olisi eri planeetoilla. Marssilla painaisin vähän yli kolmekymmentä kiloa ja jupiterilla yli kaksisataa kiloa.

Maailman pisin mies, Robert Wadlow, seisoi nauravana jättielokuvateatterin aulassa.
Robert Wadlow syntyi 22.2.1918 Altoissa, Yhdysvalloissa. Hän oli 272 cm pitkä. Viisivuotiaana hän oli jo 163 cm pitkä ja hän painoi silloin 48 kg. Lattialla olevasta monitorista sai katsella elävää kuvaa Robertista ja hänen koulutovereistaan. Liikuntatunnilla Robert oli kuin jättiläinen kääpiöiden kanssa. Lasten hyppiessä hevoshyppelyä toistensa selkien yli, Robertin kohdalla he menivät kaikki Robertin haarojen lävitse. Koripallossa Robert tiputti pallon suoraan koriin korin yläpuolelta.

Robert Wadlow kuoli 15.7.1940. Hän oli silloin vasta 22-vuotias. Hänen arkkunsa oli yli kolme metriä pitkä ja painoi muistaakseni n. 500 kg.

Jättielokuva, Villi Meri, oli aivan upea. Aivan kuin olisi käynyt paikan päällä ja sukeltanut mereen kaloja ihmettelemään. Luonto on suuri ja ihmeellinen tutkimuksen kohde. Minulta jäi kokonaan kolmos- ja neloskerroksen kohteet näkemättä, koska Anne soitti ja pyysi minua mukaan Oulun Edeniin uimaan. Kylpylämatka oli virkistävä. Siellä oli juuri sillä hetkellä vähän väkeä, joten kaikissa vesipisteissä ja saunoissa oli runsaasti tilaa.

Ei kommentteja: