maanantai 3. tammikuuta 2011

Suuren valonheittimen kirkasta täsmävaloa

Valoja ja valaisimia on monenlaisia. Ensimmäinen lamppu, jota ihminen on käyttänyt pimeällä, on ollut varmaankin öljylamppu. Tulen käyttäminen valaistukseen vaatii huolellisuutta ja valvomista. Erityisesti joulun aikaan syttyy monia tulipaloja, jotka ovat syttyneet, koska tulta ei ole vartioitu. Kynttilän valo on kaunista, mutta kynttilöiden polttamisessa on oltava varovainen.
Käytämme valoa monin eri tavoin, yleisvalaistuksena ja kohdevaloina.
Kaupungin katuvalot toimivat yhdessä kaupungin yleisvalona, mutta liikennevaloilla on määrätty tehtävä. Ne ovat tärkeitä kohdevaloja. Jos liikennevaloja ei olisi lainkaan, niin tiellä liikkuminen olisi vaarallista. Kuusamoon suunnitellaan lisää liikennevaloja tiettyihin risteyksiin, joissa liikenne takkuilee.

Jos ajattelemme valo-teemaa hengellisestä näkökulmasta, niin voimmeko nähdä yleisvalon ja kohdevalon myös tässä maailmassa? Mieleeni tulee Raamattu. Raamattu kokonaisuudessaan on valoa, sellaista "yleisvaloa", joka näyttää valoa kaikille ihmisille. Kun avaamme Raamatun rukoillen, niin silloin aivan kuin sytyttäisimme jalkalampun palamaan. Ne tekstit, jotka kulloinkin luemme toimivat "kohdelampun" tavoin ja tuovat valoa sydämen pimeisiin sopukoihin asti.

"Siksi me voimme entistä lujemmin luottaa profeetalliseen sanaan. Ja hyvin teette tekin, jos kiinnitätte katseenne siihen kuin pimeässä loistavaan lamppuun, kunnes päivä sarastaa ja kointähti syttyy teidän sydämessänne. Ennen muuta teidän on oltava selvillä siitä, etteivät pyhien kirjoitusten ennustukset ole kenenkään omin neuvoin selitettävissä. Yksikään profeetallinen sana ei ole tullut julki ihmisten tahdosta, vaan ihmiset ovat puhuneet Pyhän Hengen johtamina sen, minkä ovat Jumalalta saaneet." (2. Piet. 1:19-21.)

Profeetallinen sana on kuin suuren valonheittimen kirkasta täsmävaloa, jonka valokeilassa näemme Jeesuksen Kristuksen ja lunastussuunnitelman eri vaiheet loppuun saakka. Tässä valokentässä meidän ei tarvitse hapuilla pimeässä ja eksyksissä.

Ei kommentteja: