perjantai 21. tammikuuta 2011

Ihmissuhteiden vaikutus onnellisuuteemme

Terveys, raha, työ ja ihmissuhteet aiheuttavat ihmisille stressiä. Tiesitkö, että tutkijoiden mukaan kaikkein suurin stressin aiheuttaja eo. luettelosta on ihmissuhteet? Ihmissuhteiden hoitamiseen meidän tulisi kiinnittää erityistä huomiota, jos haluamme elää onnellista ja tasapainoista elämää. "Ihmiset tekevät meidät onnellisiksi tai onnettomiksi".

Jos meillä on huonot ihmissuhteet, niin mitä meidän pitäisi tehdä niiden korjaamiseksi?

Ensimmäiseksi meidän tulee hoitaa Jumala-suhde "kuntoon". Parantumisen tulee alkaa omasta sydämestämme. Tiedämme, että kukaan meistä ei voi parantua omin avuin. Ihminen ei muutu kehityksen tuloksena paremmaksi, vaan syntymän perusteella. Jumalan sana Pyhän Hengen kautta luo uuden sydämen ja tekee siitä nöyrän, lempeän ja kärsivällisen. Kun antaudumme Jeesukselle se merkitsee sitä, että Jeesus saa sydämessämme tilaa. Jeesus on avain hyviin ihmissuhteisiin. Meille ilkeät ja epämiellyttävät ihmiset voivat muuttua läheisiksi ja ystävällisiksi ystäviksi, jos kohtelemme heitä nöyrästi ja lempeästi Jumalan antaman rakkauden hengessä. "Leppeä vastaus taltuttaa kiukun", on hyvä neuvo muistaa silloin, kun saamme syyttävän ryöpyn niskaamme. Pahan kohtaaminen siunaamalla on Jeesuksen neuvo seuraajilleen. Jeesus kehotti antamaan anteeksi kaikille meitä vastaan rikkoneille. Anteeksi antaminen ja anteeksi pyytäminen on ainoa ratkaisu tulehtuneiden ihmissuhteiden hoidossa. Ihmisten luottamuksen voi menettää helposti, mutta luottamuksen takaisin saaminen vaatii usein pitkän ja kivuliaan nöyrtymisen tien. Jumala antaa meille voiman uudistumiselle, jos kaipaamme sitä todella. "Kultainen sääntö" on taivaan periaate ja sen noudattaminen rakentaa rauhaa. Varmasti pahin ihmissuhteiden tuhooja on pahan puhuminen ja juoruilu. Juoruilun taustalla on usein juoruajan huonommuuden tunne, tarve tulla huomatuksi ja vallanhalu ja kateus. Paholaisella, josta tämä synti on lähtenyt, oli juoruilun ja arvostelun syynä vallanhalu. Hän halusi syrjäyttää Jeesuksen.

Huomisessa tutkistelussa on kohti käyviä kysymyksiä tästä aiheesta:
"Miten paljon pidät juoruilusta? Vaikka et juoruilisikaan itse, miten innokas olet kuuntelemaan toisten juoruilua? Miksi se on eräässä mielessä aivan yhtä pahaa kuin juorujen levittäminen? Miten voit lopettaa toisille paljon tuskaa aiheuttavan juoruilun?"

Kuka blogini lukijoista uskaltaisi avata tästä aiheesta keskustelun ja vastata näihin kysymyksiin? Helpoksi sen tekee kuitenkin se, että voi vastata nimettömänä.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika jännä, olin kirjautuneena nimelläni, niin minut kirjattiinkin ulos. Paavo oli ilmeisesti tosissaan, että voi vastata anonyymisti.

Niin, kotikasvatukseeni ja kotiseutuni kulttuuriin kuului itsestäänselvänä se, ettei toisten asioihin sopinut sekaantua, ei ollut hyvien tapojen mukaista niistä udella, saati puhua eteenpäin. Siksi itselläni on melkeinpä sisäsyntyinen kammo juoruilua, ja jopa ihan hyväntahtoista toisten kuulumisten setvimistä kohtaan - samoin kuin sitä kohtaan, että esirukouksen varjolla saadaan selville ja kerrotaan eteenpäin toisten asioita. Samaa vastenmielisyyttä koen joutuessani tahtomattani kuulemaan juoruilua.

Paavo Hautala kirjoitti...

Kiitos rohkeasta avauksesta arkaluontoisesta aiheesta.
Yritin etsiä juorulle sopivaa määritelmää, mutta en löytänyt. Miten sinä määrittelisit juorun?
Onkohan kukaan tehnyt tutkimusta siitä, missä kulttuurissa esiintyy kaikkein vähiten/eniten juoruamista?

Eräs henkilö lauloi muutama päivä sitten laulua: "Usko puolet mitä näet". Voisiko tähän lisätä sanat: "Usko puolet mitä kuulet".

Ihmisiä kiinnostavat juorut. Juoru-lehdet ja juoru-net pitävät yllä juoru-viihdettä. Onkohan niin, että juoru on kuin huumetta, johon jää koukkuun?

Voiko juorua käyttää hyviin tarkoituksiin?
Miten juorun voi parhaiten katkaista?

Esirukouksien perusteella ihmiset voivat tehdä monenlaisia johtopäätöksiä ja siirtää helposti väärän mielikuvan toiselle henkilölle, jonka kanssa rukoilee. Nimettömissä rukouspyynnöissä ei ole juoruvaaraa samalla tavalla.

Anonyymi kirjoitti...

Toisesta voi puhua hyviäkin asioita. Sellaiset voi katkaista juorun.

Anonyymi kirjoitti...

Juoru-periaatetta voi käyttää esim. kokouskutsuna tai hyvien uutisten levittämiseen eli evankeliumin viemiseen maailmaan.
Edellisen kommentoijan neuvo on hyvä. Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Jos toisen ihmisen maine menee pilalle syyttä suotta, valheellisten juorujen tähden, niin se on rikollista toimintaa!

Paavo Hautala kirjoitti...

Kiitos hyvistä kommenteista!
Tulee mieleen sananlasku: "Puhuminen on hopeaa, mutta vaikeneminen on kultaa"!
Positiivisten asioitten tuominen esille omasta sekä toisten elämästä on rohkaisevaa. Ihmissuhteissamme kannattaa miettiä olenko lähimmäiselleni rasittava vai rohkaiseva?

Anonyymi kirjoitti...

Kun Jumalan rakkaus tulee osaksemme ,se vapauttaa vihan vallasta ja antaa anteeksiantavaa mielenlaatua lähinmäistäkin kohtaan.

Jumalan yksinoikeus tuomioon perustuu siihen,että hänon luoja ja elämän antaja. Kenelläkään muulla ei ole oikeutta ottaa sitä.

Toiseksi vain Jumala yksin näkee asioihin vaikuttavat tilanteet,syyt ja vaikuttimet läpikotaisin.

Ristillä tuli myös Jumalan rakkaus kirkkainmin ja selvenmin esille.Ristin tarkoitus on pelastaa ihminen vihan alaisuudesta . Kun tämä Jumalan rakkaus tulee osaksemme ,se vapauttaa vihan vallasta ja antaa anteeksiantavaa jaarmahtavaa mielenlaatua lähinmäistäkin kohtaan.

Itse olen joutunut usein nöyryytyksen alaisuuteen , kun alistaminen heikentää ihmisen identiteettiään silloin olet voimaton hiekkoudessaan kun sydäntä haavoitetaan: kun ihmisen henkinen alistaminen on elämässä ,tulee taivas lähelle , silloin Jeesus tahtoo turvan osoittaa sanan välityksellä .

vain ilo elämään saa aikaan rakkaudellisen anteeksi annen ! anteeksi antamus on osoitus rakkaudesta tai välittämisen olon huomioitsemisesta. Ilman rakkautta ei ole anteeksi antamusta. kaikki perustuu rakkauteen .

ihminen kaipaa vuodattaa ilon kyyneleitä , koska kyynel eheyttää särjettyä sielua .

kyynel on vesi joka puhdistaa paahaa oloa .

Toisten ihmisten rinnalla kulkeminen antaa meille itsellemme paljon.
Tarvitsemme toisiamme tänäänkin.

Rakkaudella kaikkia siunaan: Ari Hyyppä.

Anonyymi kirjoitti...

Ihmis suhteiden mestari ?

Miten Jeesus suhtautui ihmisiin liikkuessaan galilean kylissä ja kaupungeissa ?
Miten hän kohteli Jerusalemin uskonnollisia johtajia j ylättäviäkin a temmelin rahanvaihtajia? Miten hän suhtautui köyhiin ja rikkaisiin,sairaisiin,langenneihin ,epätoivoisiin Millaista olivat hänen suhteensa naisiin? Miten hän suhtautui omiin kannattajiin minen vastustajiin?
Evankeljumista löytyy yllättäviäkin näkökulmia Jeesuksen ihmissuhteisiin Morris Venden kirja paljastaa Jeesuksen ihmissuhteiden piirteitä , josta voimme oppia paljon kehittäessämme omia ihmissuhteitamme opimme ymmärtämään parenmin, että Jeesuksen ihmissuhteiden perustana oli hänen rakkautensa ihmisiin- kaikenlaisiin ihmisiin!
Mestari rakasti ihmisiä laidasta laitaan .Tämän kirjan sanoma on tämä: Hän rakastaa myös sinua .

Olen itse lukenut tämän kirjan jotta oppisin parenmin kommonikoimaan ihmistenkanssa , sekä iloitsemaan lähinmäisistään. uudistaakseni mielen laadun sopusointuisaksi Jumalan lakiin nähden !

Ihminen on Jeesukselle kaikkein rakkain
Joh.17 luku josta syntyi minulle ensi rakkaus Jeesusta kohtaan.

Iloitsen elämän tiestäni joka on kiehtova !
Ari Hyyppä

Paavo Hautala kirjoitti...

Hei Ari!
Suosittelemasi kirja on todella hyvä. Sen lukeminen kannattaa. Koemme elämän ilot ja surut ihmisuhteiden kautta. Kipeät ihmissuhteet kätkevät sisäänsä usein suurimmat siunaukset, kun nuo kivut on hoidettu pois.
Jeesus on ihmissuhteiden mestari. Hän on paras asiantuntija tällä alalla. Jokainen ihminen tarvitsee Hänen apuaan kaikissa suhteissa. Ilman Häntä mikään ei onnistu!