lauantai 8. tammikuuta 2011

Jumalan kämmenellä ei tarvitse pelätä!

Ihmiset voivat tuntea pelkoa hyvin monista eri syistä. Onko sinulla joku fobia, josta tahtoisit päästä eroon?

Pelko on myös Raamatussa tuttu käsite. Ensimmäisen kerran "pelko" -sana tulee esille 1. Moos. 3:10:
"Minä kuulin sinun askeleesi puutarhassa. Minua pelotti, koska olen alasti, ja siksi piilouduin". Adam ja Eeva olivat peloissaan, koska he olivat tehneet syntiä. He olivat rikkoneet Jumalan käskyn. Pelko oli nyt aivan uusi tunne, jota he eivät olleet kokeneet aikaisemmin. Se ei ollut miellyttävä kokemus. Ellen White sanoo, että kun Adam oli syönyt kiellettyä hedelmää, "hän kauhistui ajatellessaan syntiään" ja että syyllinen ihmispari hytisi Eedenin lauhkeassa lämmössä. He saivat "synnin tunnon, tulevaisuuden pelon ja sielun alastomuuden" (1AO 38).
Tästä päivästä alkaen pelkotilat ovat vaivanneet ihmisiä tähän päivään saakka, keitä enemmän ja keitä vähemmän.

Ihminen tuntee pelkoa kaikkina eri ikäkausina. On tärkeää, että vanhemmat huolehtivat siitä, että pieni lapsi kokee olonsa turvalliseksi. Lapsena koetut asiat seuraavat läpi elämän. Eräs ikääntynyt ihminen kertoi minulle, että hänellä on suljetun tilan fobia. Hän sanoi, että kun hän tulee johonkin huoneeseen tai tilaan, niin hänen on varmistettava aina pakoon pääsemisen reitti. Tilaisuuksissa hän istuu yleensä takana tai penkkirivin päässä, josta on hyvä ja nopea ulospääsy, jos jotakin odottamatonta sattuisi. Kun keskustelin hänen kanssaan pidemmän aikaa tästä aiheesta, niin sain tietää syyn hänen käyttäytymiseensä. Tämä ihminen oli sodan aikana joutunut juoksemaan usein pakoon, jopa juoksuhautoja pitkin. En muista tarkemmin, että oliko hän kokenut sodan tuomia kauhun hetkiä jo äitinsä kohdussa ollessaan? Hänen lapsuuteensa liittyneet suljetut tilat ja pelko olivat järkyttäneet hänen sisäistä maailmaansa niin paljon, että hän kärsi edelleenkin edellä kuvatulla tavalla.

Raamatussa Jumala rohkaisee meitä sanoilla: "Älä pelkää!" Nämä sanat ovat yleensä ensimmäiset sanat niissä tilanteissa, joissa Jumala tai Hänen sanansaattajansa kohtaa ihmisen. Syntiinlankeemuksen tähden kannamme sielussamme Jumalan kohtaamisen pelkoa. Sanat: "Älä pelkää" ovat hyvin lohdulliset sanat. Tarvitsemme näitä sanoja joka päivä. Raamatussa on kyllä sanat: "Pelkää Jumalaa"..., mutta tällä tarkoitetaan Jumalan kunnioittamista. Jumalan pelkoon ei siis liity kauhua, jota meidän tulisi paeta. Luottamus ja kunnioitus Jumalaa kohtaan ovat niiden ihmisten sydämessä, jotka pelkäävät Jumalaa ja pitävät hänen käskynsä. Usko Jeesukseen ja Häneltä saatu täydellinen rakkaus karkottavat pelon tunteet. Epäusko pelkää, mutta usko tuntee lepoa ja rauhaa. Mitä paremmin ja läheisemmin tunnemme Jumalan sitä vähemmän tunnemme pelkoa. Jumalan tunteminen karkottaa pelon. Lapset tuntevat elämänsä turvalliseksi, kun heillä on rakastavat ja huolehtivat vanhemmat. Meillä kaikilla on rakastava ja huolehtiva Taivaan Isä, joten meidän ei tarvitse pelätä mitään pahaa, kun olemme joka hetki lähellä Häntä. Jumalan kämmenellä ei tarvitse pelätä!

Ei kommentteja: