keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Kulta- ja pronssikilpien varoitussanoma kosketti!

Kallioniemessä kuulemani Michael Hamiltonin 14.9.2013 pitämä saarna oli herättävä. Hänen saarnatekstinsä oli 2. Aik. 12:9-12. Kirjoitan tähän häneltä kuulemiani ajatuksia ja omia pohdintojani, jotka heräsivät saarnaa kuunnellessani.

"Egyptin kuningas Siisak hyökkäsi Jerusalemia vastaan. Hän otti Herran temppelin aarteet ja vei ne kaikki. Hän otti myös kaikki Salomon teettämät kultakilvet. Kuningas Rehabeam teetti niiden tilalle pronssikilvet ja uskoi ne kuninkaan palatsin ovella vartioivan henkikaartin päälliköiden haltuun. Niin usein kuin kuningas meni Herran temppeliin, henkivartijat seurasivat mukana ja kantoivat kilpiä ja veivät ne sitten takaisin henkivartijoiden huoneeseen. Kun Rehabeam nöyrtyi, Herran viha häntä kohtaan lauhtui eikä täydellistä tuhoa tullut. Olihan Juudassa vielä jotain hyvääkin." (2. Aik. 12:9-12.)

Salomonin pojasta, Rehabeamista, voidaan todeta, että hän syntyi "kultalusikka suussa", koska hän peri isänsä "kultaisen valtakunnan".

Mistä tämä Salomonin valtakunnan kullan paljous oli peräisin?

Jerusalemiin kertyi paljon kultaa, koska sitä tuotiin sinne vuosittain 666 talenttia (huom. pedon luku) eli noin 25.000 kg/vuosi. (1. Kun. 10:14.) Kullan paljous teki hopeasta arvottoman. Salomo teetti kullasta mm. 200 suurta kilpeä ja 300 pienempää kilpeä.

"Kun Rehabeamin kuninkuus oli vakiintunut ja hänestä oli tullut mahtava, hän hylkäsi Herran lain, niin myös koko Israel hänen kanssaan. Mutta kuningas Rehabeamin viidentenä hallitusvuotena Egyptin kuningas Siisak hyökkäsi Jerusalemia vastaan. Näin tapahtui sen vuoksi, että israelilaiset olivat tulleet uskottomiksi Herraa kohtaan." (2. Aik. 12:1,2.) 

Profeetta Semajan sana Rehabeamille: "Näin sanoo Herra: "Te olette hylänneet minut, ja siksi minäkin olen hylännyt teidät Siisakin käsiin", sai kuninkaan ja Israelin päämiehet nöyrtymään ja he pelastuivat juuri ja juuri Siisakin käsistä. Henki säilyi, mutta "valta vaihtui". Kulta-aarteet vietiin pois. Viidestäsadasta kultakilvestä ei ollut mitään apua. Kultakilpien pois ottamiseen liittyy vakava varoitus meillekin.

Maan päälle kootut aarteet eivät pysty pelastamaan meitä. Hyvinvointi, rikkaus, varjelus ja muut siunaukset voidaan ottaa meiltä pois, jos hylkäämme Herran lain ja tulemme uskottomiksi Jumalaa kohtaan. Maallinen rikkaus ei voi turvata ajallista elämäämme, eikä antaa meille iankaikkista elämää. Nuoruuden voimat saattavat loppua äkkiarvaamatta. Perhesiteiden katkeamista ei voi ostaa takaisin euroilla. Monenlaiset onnettomuudet, katastrofit, ryöstöt, sodat, sairaudet jne. voivat viedä meidät hetkessä suureen ahdinkoon.

Mitä Rehabeam teki, kun hänen valtakuntansa aarteet ja kultaiset kilvet otettiin häneltä pois?

"Kuningas Rehabeam teetti niiden tilalle pronssikilvet ja uskoi ne kuninkaan palatsin ovella vartioivan henkikaartin päälliköiden haltuun." (2. Aik. 12:10.)

Pronssi on kullan jäljitelmä. Se näyttää ulospäin hyvältä, mutta se ei ole aidon kullan veroista. Jos vaihdamme aidon uskon kullan epäaitoon jäljitelmään, niin elämämme on valheturvan varassa ja meillä ei ole turvaa tuomiopäivänä. Ulkokultainen elämä voi näyttää ulospäin oikealta ja aidolta. Ulkokuori voi pettää, mutta ihminen ei voi pettää Pyhää Henkeä, koska Jumala näkee sydämeen ja erottaa aidon epäaidosta.

Rohkaisevaa on kuitenkin se, että meillä on tänäänkin mahdollisuus kuunnella Herran ääntä ja ottaa hänen neuvoistaan vaarin!

"Minä neuvon sinua ostamaan minulta tulessa puhdistettua kultaa, että rikastuisit, ja valkeat vaatteet, että niihin pukeutuisit eikä alastomuutesi häpeä näkyisi, ja silmävoidetta voidellaksesi silmäsi, että näkisit." (Ilm. 3:18.)

"Ottakaa kaikessa uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa kaikki Pahan palavat nuolet." (Ef. 6:16.)

Nämä neuvot ovat meille kaikille hyvin tärkeitä, koska, "Aamen, uskollinen ja luotettava todistaja, Jumalan luomakunnan alku", Jeesus Kristus, on antanut ne meille!

Saakoon kulta- ja pronssikilpien varoitussanoma koskettaa meitä kaikkia, niin, että käännymme Herran puoleen ja turvaudumme häneen koko sydämestämme!

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tämä saarna näyttää löytyvän jo videona netistäkin :)

http://media7.adventist.fi/

Paavo Hautala kirjoitti...

Kaikkien kannattaa kuunnella se! Kiitos, Ville, ilmoituksesta ja osoitteesta, josta löydämme saarnan!