keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Minulla on unelma terveistä ja älykkäistä nuorista!

Haluaisin järjestää Kuusamon ETRA ry:n kautta Kuusamon lukion oppilaille kolmen vuoden testin. Testin kautta selviäisi, miten oikea ruokavalio, liikunta ja terveet elämäntavat vaikuttavat kokonaisvaltaiseen terveyteen, hyvään oppimiskykyyn, aivojen hyvään toimintaan, hyvinvointiin sekä "älykkyyteen".
Eilen illalla mietin, miten testi suoritettaisiin?

Tässä ehdotukseni:
1. Kaikille ensi syksynä 2015 Kuusamon lukioon pyrkiville nuorille esitettäisiin mahdollisuus osallistua testiin.
2. Sen jälkeen valittaisiin kymmenen vapaaehtoista, viisi poikaa ja viisi tyttöä, jotka haluaisivat osallistua ja sitoutua testiin.
3. Valitulle ryhmälle pidettäisiin info-tilaisuus Kasvisravintola Karpalossa maanantaina 1.6.2015, jossa selostettaisiin, mitä testiin sisältyisi kolmen vuoden aikana.
4. Ryhmän terveydentila tutkittaisiin verikokeiden ja lääkärintarkastuksen avulla 2.6.2015.
5. Ryhmä osallistuisi Kuusamon Kutsussa ja Kasvisravintola Karpalossa 3.-7.6.2015 järjestettävälle Terveysprojekti Karpalo -kurssille, joka antaisi perusteellisen tietopaketin siitä, miten testiryhmä toimisi kolmen vuoden aikana.
6. Ryhmän terveydentilaa ja opiskelun edistymistä seurattaisiin kuukausittain. Motivaatiota vahvistettaisiin viikoittain tai sopimuksen mukaan yhteisillä tapaamisilla ja palkinnoilla.
7. Lukion jälkeen suoritettaisiin testin ja tulosten arviointi:
     - Terveystarkastus
     - Yo-kirjoitusten tulokset ja todistus
     - Laudaturien määrä verrattuna kymmeneen, jotka eivät osallistuneet ryhmään.
     - "Älykkyystesti", jos on mahdollista tehdä?
8. Jos tulokset ovat selvästi positiivisia, niin kaikille Kuusamon lukiolaisille suotaisiin mahdollisuus menestykseen. Seuraavan kolmen vuoden jälkeen vuonna 2021 keväällä Kuusamon lukiolaisilla olisi hyvä terveys, älliä päässä ja todistuksissa enemmän kuin keskimäärin muualla Suomessa. Kuusamon lukio olisi Suomen paras lukio vuonna 2021 keväällä nuorten hyvän terveydentilan ja opiskelumenestyksen suhteen.
9. Kuusamon kaupunki tai Raha-automaattiyhdistys järjestäisi rahoituksen tämän testin suorittamiselle ja Kuusamon ETRA ry olisi testin järjestäjänä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Paavo, sinulla näitä idiksiä riittää :-) Eipä muuta kuin ideaa eteenpäin toteuttamaan.

Paavo Hautala kirjoitti...

Kiitos! Olen kuullut tutkimuksista, että oikealla ruokavaliolla, liikunnalla ja kaikilla muillakin terveillä elämäntavoilla on suuri vaikutus esim. aivojen toimintaan. Epigeneettisillä tekijöillä voidaan sulkea huonoja geenejä pois päältä ja avata hyviä. Olisihan se mahtava testata nuorilla ja nähdä pitääkö nämä tutkimukset paikkansa ihan oikeasti.