perjantai 2. tammikuuta 2015

Kohdussa sysivät pojat ja Jumalan siunaus!


       

"Pojat kasvoivat, ja Eesausta tuli taitava metsästäjä, joka viihtyi ulkona. Jaakob sitä vastoin oli rauhallinen mies, joka pysytteli teltoilla. Iisak rakasti Eesauta, koska söi mielellään riistaa, mutta Rebekka rakasti Jaakobia. Kerran kun Jaakob oli keittänyt itselleen keiton, Eesau tuli kedolta väsyneenä. Hän sanoi Jaakobille: "Anna minun hotkia tuota punaista, tuota punaista keittoa, sillä minä olen näännyksissä." Siksi häntä kutsutaan nimellä Edom. Mutta Jaakob sanoi: "Myy minulle ensin esikoisuutesi." Eesau vastasi: Minähän olen kuolemaisillani! Mitä hyötyä minulle on esikoisuudesta?" Jaakob sanoi: "Vanno minulle nyt." Niin Eesau vannoi Jaakobille ja myi esikoisuutensa hänelle. Silloin Jaakob antoi Eesaulle leipää ja linssikeittoa. Tämä söi ja joi, nousi ja meni pois. Niin halpana Eesau piti esikoisuutta." (1 Mos. 25:27-34.)

Raamatussa vanhinta poikaa kutsuttiin esikoispojaksi. Hänellä oli tärkeä asema ja tehtävä suvussa. Esikoinen peri kaksinkertaisen osuuden, isän esikoissiunauksen, ja hänen asemansa suurperheen johtajana. Israelia ja Kristusta nimitettiin myös esikoiseksi.

Odotusaikana kaksospojat sysivät toinen toisiaan Rebekan kohdussa. Tämä aiheutti Rebekalle kipua. Rebekka sanoi: "Jos tämä on tällaista, niin miksi minä elän?" Hän meni kysymään Herralta, ja Herra sanoi hänelle: "Kohdussasi on kaksi kansaa, ja sinusta haarautuu kaksi kansakuntaa. Toinen kansa on oleva toista voimakkaampi, ja vanhempi on palveleva nuorempaa." Kun hänen tuli aika synnyttää, hänen kohdussaan oli todella kaksoset. Ensiksi tullut oli punaruskea ja kauttaaltaan kuin karvainen viitta. Hänelle annettiin nimi Eesau. Sen jälkeen tuli ulos hänen veljensä. Hän piti kädellään kiinni Eesaun kantapäästä, ja niin hänelle annettiin nimeksi Jaakob. Iisak oli heidän syntyessään kuudenkymmenen vuoden ikäinen." (1. Moos. 25:22-26.) (Eli samanikäinen kuin minä nyt). Iisak meni Rebekan kanssa naimisiin, kun hän oli 40-vuotias.

Eesau ja Jaakob eivät olleet identtiset kaksoset. He olivat hyvin erilaiset ulkonäöltään, luonteeltaan, taipumuksiltaan ja harrastuksiltaan. Isän rakkauden kohteena oli Eesau ja äidin rakkauden kohteena oli Jaakob.

Eesaun metsäretki oli ollut tosi rankka. Kun hän saapui kotiin väsyneenä, nälkäisenä ja "puolikuolleena" hän tarvitsi nopeasti ruokaa. Jaakobilla oli juuri sopivasti padassaan punaisista linsseistä keitettyä keittoa, joka tuoksui herkulliselta. Tuota keittoa Eesau halusi hotkia suihinsa mahdollisimman nopeasti. Jaakob käytti Eesaun hädänalaista tilannetta hyväkseen ja osti häneltä antamallaan aterialla esikoisuuden.

Tänäkin päivänä monet hotkaisevat paholaisen syötin ja tekevät vääriä valintoja, joiden seurauksena elämästä katoaa Jumalan siunaus ja elämä lähtee kulkemaan vääriä teitä. Nyt, kun vuosi on vaihtunut, on tärkeää hiljentyä, lukea sanaa ja rukoilla johdatusta jokaiseen päivään. Herran kanssa vietetty aika vahvistaa askeleemme oikeaan suuntaan.

Tulevan neljänneksen aikana tutkimme sapattisin sananlaskuja. Toivottavasti sinä ja perheesi pääsette mukaan, jos mahdollista, jokaisena sapattina!

On hyvä muistaa sananlasku: "Totuta poikanen tiensä suuntaan, niin hän ei vanhetessaankaan siltä poikkea." (San. 22:6.)

Ei kommentteja: