sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Kannosta lähtenyt uusi elämä!

"Iisain kannosta nousee verso, vesa puhkeaa sen juuresta ja kantaa hedelmää. Hänen ylleen laskeutuu Herran henki, viisauden ja ymmärryksen henki, taidon ja voiman henki, totuuden tuntemisen ja Herran pelon henki: hänen ilonsa on totella Herraa. Hän ei tuomitse silmämitalla eikä jaa oikeutta korvakuulolta vaan antaa heikoille oikean tuomion ja ajaa vakaasti maan köyhien asiaa." (Jes. 11:1-4 a.)

Iisai tarkoittaa hepreaksi 'Jahve on' tai 'Jahve pysyy'. Profeetta Samuel pyysi Iisaita tuomaan poikansa uhraamaan kanssaan, koska Herra oli ilmoittanut hänelle, että Iisain poikien joukosta Herra oli valinnut mielensä mukaisen miehen kuninkaaksi Saulin sijaan.

"Iisai toi seitsemän poikaansa Samuelin eteen, mutta Samuel sanoi Iisaille: "Herra ei ole valinnut ketään näistä." (1. Sam. 16:10.)

Olen miettinyt, että miksi Daavid ei ollut veljiensä joukossa, kun heitä katsastettiin kuningasehdokkaina. Samuelin kysymys Iisaille: "Tässäkö ovat kaikki poikasi?", herättää ajatuksen siitä, ettei Samuelilla ollut tietoa siitä, että Iisailla oli seitsemän pojan lisäksi vielä kahdeksaskin poika. Miksi Daavid oli poissa tärkeästä perhejuhlasta? Oliko Daavidin poissaolon syynä hänen nuoruutensa vai hänen sen hetkinen tehtävänsä, paimenena oleminen? Piilotettiinko hänet jostakin syystä? Olin suorastaan tyrmistynyt, kun kuulin erään raamatuntutkijan mielipiteen tästä asiasta. Ajattelin, ettei se voinut pitää paikkansa. Mutta, jos tämä on totta, niin Jumalan armo tulee Daavidin elämän kautta entistä suuremmaksi. Vuosia sitten minulle soitti eräs Raamattuun perehtynyt mies ja sanoi, että Daavid oli Iisain ns. lehtolapsi. "Iisain kannosta nousee verso".

Tämä ennustus täyttyi kaikilta osin Jeesuksessa. Kannosta näkemämme vuosirenkaat kertovat puun historiasta. Kannolla on myös juuret, jotka kätkevät elämän salaisuuden. Kanto kuvaa vanhan elämän päättymistä ja verso uuden elämän alkamista. Esikuvien aikakausi päättyi Kristuksessa. Jeesuksen ylle laskeutunut Herran henki puhkaisi maailmaan lähteen, jonka elämää synnyttävä vaikutus ei ole päättynyt. Jos tunnet olevasi kuin hakattu puu, josta on vain kanto jäljellä, niin Jeesus voi Hengellään herättää sinussa uuden elämän. Sinunkin elämäsi ylle voi laskeutua Herran Henki ja Hengen hedelmät tulevat siunaukseksi maan ääriin saakka.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Piti katsoa mitä EGW kirjoittaa Daavidista. AO2 sivu 220 kerrotaan että: Daavid oli Iisain poika...Jos on "lehtolapsi" eikö isä ole sillloin "hukassa." Ja jonkunhan oli pidettävä lampaista huolta. Daavid oli hyvä lammaaspaimen. (vaikkei "parta ollut vielä kasvanut" ,muistelen jostain lukeneeni)Helena S

Anonyymi kirjoitti...

Mistä sait Raamatun ja mitä se maksoi? Kiinnostaisi. Helena S

Paavo Hautala kirjoitti...

Raamattu ei kerro Iisain perhe-elämästä ja Iisain vaimosta tai vaimoista mitään, joten "lehtolapsi" -ajatus jää arvoitukseksi. Daavidin elämä ja hänen vaimojensa elämä, voittoineen ja tappioineen, on kerrottu hyvinkin tarkkaan. Jaakobin kaksitoista poikaa olivat hänen neljän vaimonsa poikia ja kaikki olivat Jaakobin poikia. Joosef oli kotikiusattu hänen veljiensä kateuden tähden. Olikohan Daavid myös kotikiusattu hänen veljiensä kautta? En tiedä. Kiusatut lapset voivat katkeroitua tai heistä voi kasvaa vahvoja Jumalan miehiä ja naisia, koska heidän pitää turvautua vahvasti Jumalaan, selviytyäkseen kiusaajiensa keskellä, jos kukaan ihminen ei puolusta heitä. Joosefin tukena oli isän rakkaus.

Paavo Hautala kirjoitti...

Ostin kuvassa näkyvän ns. saarnaajan Raamatun Kirjatoimelta. Se maksoi muistaaakseni n. 90,- €. Hintaan sisältyi työntekijäalennus. Raamattuja on erilaisia kooltaan ja hinnaltaan. Niitä voi kysellä Kirjatoimelta, Bibliaseuralta tai kirjakaupoista.