torstai 10. kesäkuuta 2010

10.6.1923 oli isäni Paavo Johannes Hautalan syntymäpäivä

Tänään on edesmenneen isäni Paavo Johannes Hautalan syntymäpäivä. Isäni täyttäisi tänään 87 vuotta, jos hän olisi elossa. Isäni menehtyi sairauskohtaukseen 1.7.1999 Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa 76 vuoden ikäisenä.

Istutin tänään isäni muistolle omenapuun mansikkamaan ja kasvihuoneen väliseen tilaan.
Puussa oli monia kukkia.

Kasvihuoneeseen istutin kolme kurkun - ja kaksi kirsikkatomaatin tainta.

Sukutapaamisen yhteydessä olen ajatellut istuttaa kotimme pihaan sukupuun. En tiedä vielä minkä puun istuttaisin.
Olen siirtänyt Hautalankorvesta pienen koivuntaimen ja se on selvinnyt pakkasen ja runsaan lumen talvesta hyvin. Hautalankorven koivu on tällä hetkellä noin 50 cm korkea.

Vaivattomin tapa tulla etelästä sukujuhlaan Kuusamoon on lentäminen. Lento Helsingistä kestää noin tunnin. Nykyään saa edullisia halpalentoja, joten kustannukset lentäen ovat samaa luokkaa kuin maitse matkustaminenkin.
Jos olet tulossa pohjoiseen, niin kannattaisi varata lennot hyvissä ajoin.

Kiitos Aila innostuksestasi järjestää juhlaan musiikkia ja laulua.
Mikko Hautala on lupautunut tulemaan Kuusamoon. Hän avustaa Rovasti Seppo Ervastia jumalanpalveluksessa Käylän rajaseutukirkossa. Seppo Ervasti on tutustunut sukuumme Hautalan sukukirjan avulla. Annoin hänelle keväällä "Eväät Hautalankorvesta" -kirjan. Seppo Ervasti on Kuusamon historian erikoisasiantuntija, joten hänen kanssaan on mielenkiintoista keskustella tästä aiheesta.

Lappi liittyy hyvin läheisesti isäni nuoruusvuosiin. Tämä aika on kuitenkin minulle tuntematon. Olisi pitänyt kuunnella isän juttuja enemmän, lehtiö ja kynä kädessä, ja kirjata ylös asioita, joista hän kertoi. Isäni seikkaili Lapin kairoilla nuorena miehenä, tietääkseni aika paljon. Isääni kiinnosti pohjoinen. Kun asuimme Torniossa, isäni oli hyvin kiinnostunut esimerkiksi Kukkolankoskesta, jonne teimme retken. Kuusamossa käydessään hän oli kiinnostunut Kitkajärven muikusta. Jos isäni olisi elossa, hän olisi varmaan ensimmäinen sukujuhlavieraiden joukossa. Häntä kiinnostaisi Terhon ja Heikin HT Vene ja Vuokrausfirma. Hän haluaisi tehdä veneristeilyn Kuusamojärvellä ja Muojärvellä, jotka ovat kalarikkaita järviä. Isäni antoi pienen lasikuituveneen perinnöksi Terholle, koska hän tiesi, että Terho on innokas kalamies. Tämä vene on tällä hetkellä Pöyliön järvellä. Aina kun astumme tähän veneeseen, isä-ukki tulee mieleen. Pöyliön järvi on kaunis, puhdasvetinen hiekkapohjainen järvi lähellä Sinin kotia. Pöyliön järvi on Sinin lapsuuden uimajärvi. Tästä järvestä saa siikaa.
Pienenä poikana Terho oli ukin kalakaveri. Ensimmäiset Terholle lausutut sanat olivat Terhon synnytyslääkärin, tri Laukaman sanat: "Isä sai kalakaverin!" Hän olisi voinut sanoa, että ukki sai kalakaverin.

Tämän päivän Koillismaan Uutiset -lehdessä on juttu Terhon ja Heikin yrityksestä.

Ei kommentteja: