tiistai 2. kesäkuuta 2015

Lain kautta tulee synnintunto ja armo uudistaa jumalanpalveluksen!

"Sitten kuningas käski ylipappi Hilkiaa ja häntä arvossa lähimpiä pappeja sekä ovenvartijoita viemään Herran temppelistä pois kaikki esineet, joita oli tehty Baalille, Aseralle ja kaikelle taivaan joukolle. Hän poltti ne Jerusalemin ulkopuolella Kidroninlaaksossa ja vei niiden tuhkan Beeteliin." (2. Kun. 23:4.)

Kuningas Joosia oli uskonpuhdistus taistelija. Uskonpuhdistus Joosian aikana lähti liikkeelle siitä, kun ylipappi Hilkia löysi Herran temppelistä unohdetun lain kirjan. Lain kirjan lukeminen teki suuren vaikutuksen Joosiaan. Naisprofeetta Huldan kautta Joosia ymmärsi suuren onnettomuuden lähestyvän Juudaa, koska se oli hylännyt Herran ja rikkonut kaikki liiton kirjassa mainitut Herran käskyt.

Kuningas kutsui koolle kaikki korkeissa viroissa olevat päättäjät ja tavallisen kansan ja halusi itse lukea heille "kaikki Herran temppelistä löydetyn liitonkirjan sanat". Sanoma otettiin vastaan ja puhdistus alkoi. Perusteellinen epäjumalanpalveluksen kitkeminen pois Juudan kansan keskuudesta vaati päättäväisyyttä, rohkeutta ja kestävyyttä.

"Joosia oli kahdeksan vuoden ikäinen tullessaan kuninkaaksi, ja hän hallitsi Jerusalemissa kolmekymmentäyksi vuotta. Hänen äitinsä oli nimeltään Jedida. Hän oli Adajan tytär, kotoisin Boskatista. Joosia teki sitä, mikä oli oikein Herran silmissä, ja kulki kaikessa isänsä Daavidin tietä poikkeamatta oikealle tai vasemmalle." (2. Kun. 22:1,2.)

Harvoista Israelin ja Juudan kuninkaista annettiin näin hyvä todistus. Valtaosa kuninkaista teki sitä, mikä oli pahaa Herran silmissä.

"Joosia antoi koko kansalle käskyn sanoen: "Viettäkää Herran teidän Jumalanne, pääsiäistä niin kuin on kirjoitettu tässä liiton kirjassa." Sellaista pääsiäistä ei ollut vietetty sen ajan jälkeen, jona tuomarit tuomitsivat Israelia, eikä koko sinä aikana, jona Israelin kuninkaat ja Juudan kuninkaat hallitsivat. Vasta kuningas Joosian kahdeksantenatoista hallitusvuotena vietettiin Jerusalemissa Herran pääsiäistä tällä tavoin." (2. Kun 23:21-23.)

Miten on meidän aikakautemme laita? Tarvitsemmeko mekin uskonpuhdistusta ja epäjumalien hävittämistä? Tarvitsemmeko miehiä ja naisia johtamaan uskonpuhdistusta omana aikanamme!

Kyllä tarvitaan!

Lain kautta tulee synnintunto ja armo uudistaa Jumalanpalveluksen. Tätä tietä meidän on lähdettävä kulkemaan!

Ei kommentteja: