"Herran siunaus rikkaaksi tekee, oma vaiva ei siihen mitään lisää." (San. 10:22.)
"Vanhurskaan työ koituu elämäksi, jumalattoman voitto synniksi." (San. 10:16.)
Salomon saama viisaus, valta, rikkaus ja kunnia vetivät hänet eroon Jumalasta. Hänen suuri ja mahtava valtakuntansa kukistui. Samoin käy jokaisen valtakunnan tänäkin päivänä, olkoon valtakunta suuri tai pieni, poliittinen tai uskonnollinen. Em. asiat erottavat myös yksityisen ihmisen Jumalasta, jos ihmisen mieli ei muutu. Rakkaus maailmaan on vihollisen ansa, jolla hän pyydystää ihmisiä pois Jumalan valtakunnasta tai estää ihmisiä pääsemästä tähän valtakuntaan.
Jeesus pyysi seuraajiaan olemaan varuillaan. Hän sanoi, ettei kukaan voi palvella kahta herraa, Jumalaa ja mammonaa. Rikkaudet päätyvät usein lopulta varkaiden käsiin tai koin ja ruosteen raiskaamina kaatopaikalle. Jos Jumalan omille kertyy liian paljon maallista hyvää ja sielun pelastuminen joutuu uhatuksi sen tähden, niin Jumala voi sallia vihollisen tuhotyön, kuten kävi Salomolle ja hänen valtakunnalleen. Sanansa kautta Jumala antoi Salomolle paljon varoituksia, ettei maailma tulisi hänelle rakkaammaksi kuin Jumala ja hänen tahtonsa seuraaminen. Ei maailma eikä Jumala ole muuttunut! Jumala varoittaa sanansa kautta meitä kaikkia rikkauden viettelyksistä ja maailman houkutuksista. Kukaan ei ole niin vahva, että hän voisi omalla voimallaan voittaa maailman tuomat kiusaukset. Olemme jatkuvasti alttiita lankeamaan samoihin kiusauksiin kuin Salomokin. Rikkaus ja maine ovat tehokkaita koukkuja paholaisen kädessä. Näillä koukuilla hän on saanut monet otteisiinsa.
Raamatussa on monia esimerkkejä siitä, miten hyvinvointi, rikkaus, menestys ja maallinen kunnia ovat vieneet kansakunnilta ja sen yksityisiltä jäseniltä halun palvella Jumalaa nöyrästi ja kuuliaisesti. Kun hyvinvointi nousee, niin hengellisyys laskee. Historia opettaa, että valtaa ja rikkauksia himoitsevat maat eivät hyökkää köyhien maiden kimppuun, koska he eivät saa siitä mitään hyötyä itselleen, mutta heitä kiinnostavat rikkaat ja rikastuneet maat, koska he ajattelevat hyötyvänsä noista rikkauksista itse, helpolla tavalla, tai he haluavat tuhota tuon hyvinvoinnin kateuden tähden.
Suru ja ahdistus ovat usein olleet Jumalan omille, pelastus, mutta hyvinvointi ja huoleton lepo hengellisyyden tuho. Ihmismieli kestää paremmin koettelemuksia kuin yltäkylläisyyttä. Yltäkylläisyys ruokkii ylpeyttä, omahyväisyyttä, itsekkyyttä ja ahneutta.
Tein kerran eräällä kentällä kokeen, joka vakuutti minua Raamatun sanan paikkansapitävyydestä. Minulla oli muutama tunti aikaa tehdä lähetystyötä. Olin varannut lähetyslehtiä, joita lähdin esittelemään ovilla. Valitsin rikkaan asutusalueen ja ajattelin, että lehdet menevät hyvin kaupaksi, koska ihmisillä on varoja. Kiersin aluetta turhaan. Kukaan ei ollut kiinnostunut lehdistä ollenkaan. Sain tylyn vastaanoton ja jouduin lähtemään alueelta pois. Muutin suunnitelman ja päätin mennä "köyhien keskuuteen". Menin hienolta omakotitaloalueelta vaatimattomalle kerrostaloalueelle. Lehtiä alkoi heti mennä kaupaksi. Ihmiset olivat rennompia ja he juttelivat vapaasti ja ystävällisesti. Kukaan ei lyönyt ovea kiinni nenän edestä eikä ajanut pois ovelta. Tällaista henkeä koin hienolla omakotitaloalueella. Olen huomannut, että köyhemmät ihmiset ovat alttiimpia antamaan vähästään kuin rikkaat paljostaan.
Rikkaaksi tekevä Herran siunaus on erityisesti hengellistä siunausta ja - rikkautta. Oma vaiva ei voi lisätä tuota rikkautta, kuten Salomo tuli sen huomaamaan. Helpolla saadut voitot koituvat lopulta synniksi.
Jeesus vakuuttaa seuraajilleen, että he saavat luottaa siihen, että Jumala pitää heistä huolen!
1.11.2014 lisäämäni lainaus RS 4/2014 s. 36
"Kuten jokainen kirjaevankelista tietää, vähävaraiset sijoittavat kristilliseen kirjallisuuteen usein enemmän rahaa kuin muut. Hyväosaisten asuinalueilla kirjojen myyminen on yleensä vaikeampaa, koska asukkaat ovat usein tyytyväisiä elämäänsä eivätkä tunne tarvitsevansa Jumalaa. Sama ilmiö näkyy myös paljon suuremmassa mittakaavassa: seurakunta kasvaa usein nopeimmin maissa, joissa on sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia. Ne, jotka kamppailevat suurten ongelmien kanssa, ovat usein avoimempia Jeesuksen sanomalle kuin ne, jotka mielestään menestyvät hyvin."
Jeesuksen aikana köyhä kansa kuunteli Jeesuksen sanoja avoimemmin kuin rikkaat ja lähtivät seuraamaan Jeesusta nopeammin, poikkeuksena oli Sakkeus.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti