maanantai 11. helmikuuta 2013

Mistä tunnistaa oikean ja väärän tien?

Mistä tunnistat oikean ja väärän tien toisistaan? Seuraatko tietä maisemien - tai tiellä liikkujien perusteella?
"Kysyvä ei tieltä eksy" on sananlasku, joka kannattaa muistaa tiellä liikkuessaan. Minun on pitänyt monta kertaa kysyä oikeaa tietä. Joskus ohjeet ovat olleet niin vaikeita, että on pitänyt kysyä uudelleen joltakin toiselta henkilöltä. Navigaattori on hyvä opastaja, mutta sekään ei aina välttämättä johda oikein. Tienviitat ovat yleensä varmoja opasteita, joiden avulla selviää perille ja niiden perusteella voi ennakoida myös perillepääsyn ajankohdan. Oikealla tiellä kulkeminen antaa matkustamiseen levollisuutta. Väärä tie tuo stressiä ja vastuksia. Matka voi mennä kokonaan pilalle väärän tien tähden, ainakin aikataulun suhteen. Oikeaa tietä on helpompi kulkea, koska silloin voi nauttia matkasta ja rentoutua. Seurustelukin on leppoisampaa ja iloisempaa kuin silloin, jos ollaan menossa väärään suuntaan.

Tärkein tie, mitä kaikki kuljemme, on elämän tie. Raamatun tienviitat pitävät meidät oikealla tiellä. Kun Terho-poikamme oli kaksivuotias, hän lauloi Toivonlinnassa eräälle kylpyvieraalle meren rannalla laulun:
1. "Kuinka on sun sielus laita. Minne kuljet, matkamies? Lavea on tie tai kaita, Kumpi niistä sinun ties? Kumpi on? Sä vastaa, oi, Molemmat ei olla voi.
2.  Kaita tie on vaivalloista, siksi harvat löytää sen. Helpompaa on käydä toista Joukon kanssa nauraen. Kumpaan joukkoon kuulunet? Molempiin sä kuulu et.
3. Eri tiet ja eri määrä, Minne kulkijan ne vie. Kuoloon päättyvi tie väärä, Elämään vie kaita tie. Mieti tarkoin, matkamies, Minne päättyy sinun ties." (Simo Korpela, Artturi Aarnio; sov. A.V.)

Kylpyvieras sanoi Terholle, että "kylläpä sinä pidit hänelle voimakkaan saarnan!"

Ei kommentteja: