tiistai 16. maaliskuuta 2010

Koko maailman Vapahtaja

"Hän sanoi heille: "Niin kuin tiedätte, juutalaisen ei ole sallittua seurustella toiseen kansaan kuuluvien kanssa eikä mennä heidän luokseen. Jumala on kuitenkin osoittanut minulle, ettei ketään ihmistä saa pitää epäpuhtaana tai saastaisena." (Ap.t. 10:28.)

Pietari sanoo näin ulkomaalaiselle kuulijakunnalle, roomalaisen sadanpäämiehen kotiin kokoontuneelle seuraväelle.
Cornelius oli kutsunut kotiinsa sukulaisensa ja lähimmät ystävänsä, jotka odottivat innolla Pietarin puhetta.
Jumala oli tehnyt etukäteen hyvin tärkeän työn sekä puhujan että kuulijakunnan sydämissä. Heidän ennakkoluulojensa poistamiseen tarvittiin enkelinäyt.
Kokousväki oli valmistettu tätä tilaisuutta varten kahdella enkelinäyllä. Jumalan enkeli oli ilmestynyt sekä Corneliukselle että Pietarille. Rukoukset olivat valmistaneet Jumalan sanansaattajien vierailun.
Corneliukselle enkelinäky oli rukousvastaus. Hän sai vakuutuksen siitä, että Jumala oli kuullut hänen rukouksensa ja uhraamisensa ja muistanut hänet. Saadakseen lisävaloa hengelliseen elämäänsä hän tarvitsi opettajan. Opettaja oli juutalainen Pietari, joka oli vierailemassa Joppessa, nahkuri Simonin luona. Jumala tiesi, että Pietarin ennakkoluulot pakanoita kohtaan olivat niin suuret, että häntä ei saataisi liikkeelle ilman voimakasta opetusta.
Corneliuksen kolme uskottua miestä olivat jo matkalla Joppeen. Nälkäinen Pietari rukoilee katolla ateriaa odottaessaan. Hänen eteensä lasketaan purjekankaan tapainen suuri kangas, joka on täynnä eläviä, inhottavia eläimiä, jotka olivat kaikki syötäväksi kelpaamattomia. Kolme kertaa Pietaria kehotetaan teurastamaan ja syömään näitä saastaisia eläimiä. Pietari estelee ja kieltäytyy näin tekemästä vedoten terveisiin elämäntapoihinsa, joita hän on lapsuudestaan saakka noudattanut.
Näyn jälkeen Pietarin sydämeen jää soimaan Jumalan ääni: "Minkä Jumala on puhdistanut, sitä älä sinä sano epäpuhtaaksi."

Pietari ymmärtää Jumalan sanoman. Nyt hän on valmis kohtaamaan pakanat lämpimästi ja rakkaudella, ilman ennakkoluuloja.
Tämän näyn jälkeen Pietari ei muuta ruokavaliotaan. Hän ei ala syömään purjekankaassa näkemiään ravinnoksi kelpaamattomia lihoja. Jumala ei opettanut tämän näyn kautta ruokavaliokysymystä vaan muutti Pietarin sydämen avarakatseiseksi, niin että hän ei enää pitänyt pakanoita uskosta ja Jumalan siunauksista osattomina.
Jos pidämme ihmisiä epäpuhtaina ja saastaisina tulemme heitä kohtaan ennakkoluuloisiksi ja alamme karttamaan heitä. Jeesus suhtautui kaikkiin ihmisiin ystävällisesti ja rakkaudella. Hänellä ei ollut ennakkoluuloja ketään kohtaan. Jeesus on kaikkien kansojen Jeesus. Kukaan ei voi omistaa häntä vain itselleen kuuluvana Vapahtajana. Hän on koko maailman Vapahtaja.

Ei kommentteja: