maanantai 22. maaliskuuta 2010

Etsivä löytää!

Lähdimme torstaina 18.3. Annen kanssa Kajaaniin ja tulimme sunnuntaina 21.3. takaisin Kuusamoon. Matka meni hyvin. Teimme pieniä palveluksia Annen vanhemmille ja tapasimme tuttuja. Pudottelin katolta lunta. Piti olla varovainen, koska peltikatto on petollinen. Lumet voivat lähteä liikkeelle yllättäen ja silloin sitä mennään rymisten lumen mukana. Katolla ollessani en tunne oloani turvalliseksi, koska lapsena olen ollut vaarassa pudota lapsuuskotini korkealta harjakatolta. Onneksi en nyt tipahtanut kolan kanssa maahan. Lumitöitä oli aika paljon koko ajan. Mistähän tuota lunta riittää, kun sitä tulee taivaalta lähes joka päivä?

Sapattina kävimme Kajaanin kirkossa. Raamatuntutkistelun aiheena oli: "Hengen hedelmä on totuus".
Totuus ja rakkaus ovat paljon käytettyjä sanoja, mutta löytyykö niitä maailmasta yhtä paljon kuin niistä puhutaan? Tätä voimme kysellä kukin itseltämme.
On tärkeää ymmärtää, että totuus on persoona. Jeesus sanoi, että hän on totuus. Jos tahdomme elää totuudessa, meidän on elettävä Jeesuksen kanssa. Tulemme tuntemaan totuuden Jeesuksen kautta.
Raamattu kehottaa meitä vaeltamaan totuudessa vilpittömällä ja jakamattomalla sydämellä. Ihminen, joka ei rakasta sitä mikä on oikeaa ja totuudellista ei vaella totuudessa. Valheen ja totuuden tiet voivat kulkea aluksi hyvin lähellä toisiaan, mutta lopussa huomataan kuinka kaukana tiet ovat toisistaan. Ne johtavat erilaiseen määränpäähän. Pyhällä Hengellä on tärkeä tehtävä totuuden tien kirkastamisessa ja tällä tiellä vaeltajien askelten vahvistamisessa, niin että kulkijat pysyvät oikealla kaidalla tiellä. Raamattu on kokonansa totuus. Meidän tulee siis olla sanan kansaa, jos kuljemme totuudessa. Kristus on sanassa, joka on Jumalan suusta lähtenyt. Vastaanottamalla sanan vastaanotamme Kristuksen. Raamattua voidaan tutkia oppikeskeisesti ja se johtaa tutkijan usein "aivouskovaiseksi", jolla on paljon pään tietoa, mutta vähän sydämen uskoa ja rakkautta Kristukseen ja rakkautta lähimmäiseen. Henki tekee sanan eläväksi, koska Henki tuo elävän persoonan sydämeen. Jokaisen Raamatun opin tarkoitus on kirkastaa Jumalaa, hänen tahtoaan ja lunastussuunnitelmaa. Jos Raamatun oppi ei muuta sydäntämme, olemme jääneet opin "koukkuun". Pyhä Henki haluaa johtaa meidät oppikeskeisyydestä kristuskeskeisyyteen. Kristuskeskeisyys vapauttaa ihmistä päivä päivältä yhä enemmän minäkeskeisyydestä lähimmäiskeskeisyyteen. Ihminen alkaa toimia toisten hyväksi ja hän haluaa jakaa sitä hyvää mitä hän on Herralta saanut. Hyvän jakaminen ja elämän antaminen palveluksen työhön on kristuskeskeisen elämän hyvä hedelmä.

Oikea oppi on kuitenkin erittäin tärkeä asia, koska se johtaa ihmisen oikean Jeesuksen luo. Väärä oppi johtaa ihmisen valejeesuksen luo ja ihminen eksyy seuraamaan vääriä kristuksia ja vääriä projeettoja.

Kaikilla ihmisillä on omatunto. Jos omatunto ei ole "palanut karrelle" ja jos se ei ole synnissä likaantunut ja paatunut, niin se toimii Jumalan sanaan sidottuna oppaanamme taivaan tiellä. Tietoisessa synnissä eläminen ilman parannuksen halua saa omantunnon lähettämään vääriä kehotuksia ja ehdotuksia tahtokeskuksellemme ja siitä seuraa väärät valinnat, eikä omatunto nuhtele vääristä valinnoista. Näin synnin kierre jatkuu ja omatunto paatuu. Jumalan sanan vastaanottaminen herkistää omantunnon ja antaa sille oikeaa tietoa hyvästä ja pahasta. Sanaan sidottu omatunto on Jumalan antama herkkä mittari. Se on kuin päivitetty ja kunnossa oleva navigaattori, joka opastaa meitä taivaan tiellä.

"Totuus Hengen hedelmänä ei ole vain sitä, minkä tiedämme, vaan sitä, mitä teemme. Jumalan valossa eläminen on enemmän kuin tiedon omistamista. Katso, miten Johannes selittää, millaista pimeässä vaeltaminen on: "Joka väittää olevansa valossa, mutta vihaa veljeään, on yhä pimeydessä. Joka rakastaa veljeään, pysyy valossa, eikä hänessä ole mitään, mikä veisi lankeemukseen. Mutta se, joka vihaa veljeään, on pimeydessä. Hän vaeltaa pimeässä eikä tiedä, minne on menossa, sillä pimeys on sokaissut hänen silmänsä." (1 Joh. 2:9-11.) RS s. 88.

"Te etsitte minua ja löydätte minut, kun te etsitte minua kaikesta sydämestänne." (Jer. 29:13 VKR.)

Ei kommentteja: