lauantai 18. elokuuta 2012

Tukholma on pohjoismaiden suurin kaupunki!

Kuulimme kertomuksen Tukholman rikkaimmasta naisesta, joka eli aikaansa edellä. Hän osti kerrostalon syrjäiseltä paikalta. Ihmiset ihmettelivät, että miksi hän osti sen niin syrjästä. Hän oli sanonut, että Tukholman keskusta tulee kerran olemaan sillä paikalla. Niin on käynyt. Tässä kerrostalossa oli ensimmäinen hissi ja ensimmäinen kylpyamme. Talossa oli palvelijoita, jotka kuljettivat tavaroita hissillä. Rikas nainen avioitui hollantilaisen ruhtinaan kanssa, joka sai tietää naisen rikkaudesta vasta häiden jälkeen. Nainen lahjoitti talonsa kuolemansa jälkeen Tukholman kaupungille ja se on nyt museona.

Näimme Vasa-laivan, joka on maailman ainoa jäljellä oleva 1600-luvulla rakennettu laiva. Yli 95 % sen alkuperäisistä osista on säilynyt, ja sitä koristavat sadat veistokset. Opas kertoi meille, että se upposi sen tähden, koska laivan tykit olivat asetetut siten, että laivan tasapaino ei ollut vakaa. Emme käyneet laivan sisällä.

Tukholman kaupunki näytti olevan hyvin siisti kaupunki. Näimme paljon hyvin hoidettuja vanhoja hienoja rakennuksia ja suuria liikkeitä. Kirsikkapuukuja johti meidät hallintokeskukseen, jossa näimme kuninkaanlinnan ja muut tärkeät rakennukset. Saimme kuulla, että kaupungin läpi virtaava joki on niin puhdas, että siinä uiskentelee jopa lohia. Kalastajat onkivat kaloja joen töyräiltä. Keskustassa on suuri suihkulähde, jossa uitetaan mm. urheilukilpailuissa menestyneet urheilijat.

Näimme liikkeen, jossa työskenteli kerran Greta Lovisa Gustafson (18.9.1905-15.4.1990). Suomalaissyntyinen elokuvaohjaaja Mauritz Stiller löysi hänet hattukaupasta ja halusi tehdä hänestä "tähden". Greta Garbosta tulikin yksi kuuluisimmista näyttelijöistä.

Sveanmaahan 1200-luvulla rakennettu kaupunki on kasvanut suureksi metropoliksi. Se on tällä hetkellä pohjoismaiden suurin kaupunki. Keskustan kävelykadulla oli kansainvälisen miljoonakaupungin tunnelma (864.324 asukasta vuonna 2011). ... jatkuu ...

Ei kommentteja: