maanantai 27. elokuuta 2012

Suomi-neidon päätä pitää suojella!

Valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita on nimetty kaikkien maisemamaakuntien ja -seutujen alueelta yhteensä 156.
Vuosina 2010-2014 valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet inventoidaan uudelleen.

Kuusamossa on kolme arvokasta maisema-aluetta: Määttälänvaara - Vuotunki, Virkkula ja Kuusamon kosket. Utsjoella, jonne teemme ruskaretken 21.-23.9.2012 niitä on kaksi: Tenojoen laakso ja Utsjoen laakso. Oletko sinä nähnyt jo nämä maisemat? Minä en ole vielä nähnyt niitä, joten kiinnostaa kovasti lähteä retkelle katsomaan miltä Suomi-neidon päälaki näyttää. Pää on kaikilla arka kohta, jota pitää suojella hyvin. On hyvä, että Suomi-neidon päätä suojellaan myös huolella!

Suomen kansallismaisemat

Suomen kansallismaisemat ovat Suomen kansallista identiteettiä kuvastavia maisemia, joihin tiivistyvät maan erityispiirteet. Suomen kansallismaisemia on valittu monissa lehtien lukijaäänestyksissä. Vuonna 1994 ympäristöministeriössä valittiin 27 erityisen merkittävää maisemakokonaisuutta kansallismaisemiksi. Valinta liittyi Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlavuoteen 1992.
Kansallismaisemia ei ole rajattu tarkasti, eikä niillä ole laillisesti sitovaa merkitystä viranomaisten päätöksenteon kannalta (esimerkiksi rakennuslupien myöntäminen). Kansallismaiseman status antaa kuitenkin kansalaisille vahvan perustan vastustaa näihin maisemiin kohdistuvia muutoshankkeita.
Utsjokilaakso on valittu erääksi Suomen kansallismaisemista ja on myös yksi valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista Suomessa.
Kuusamon Oulankajoen seutu kuuluu Suomen suojeltaviin kansallismaisemiin. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eipä ole tullut käveltyä ennen Suomineidon päälaella. Mukava olisi päästä sinne käymään. Tarviikohan ottaa talvivarusteet mukaan, kun jossakin päin Lappia on jo lunta satanut. Raija

Paavo Hautala kirjoitti...

Kilpisjärvellä on satanut jo ensilumi. Toivottavasti Utsjoella ei ole vielä lunta silloin kun menemme sinne! Lämmintä varmasti saa ottaa mukaan, koska jäämereltä voi puhaltaa kylmät viimat.