keskiviikko 30. syyskuuta 2009

"Lottovoittoa" arvokkaampi lupaus!

Minulla on sellainen käsitys, että Daavidin käymät lukuisat sodat viholliskansoja vastaan ovat esikuvallisia siitä sodasta, joka meillä kaikilla on syntiä ja saastaisuutta vastaan. Jos lähdemme tähän sotaan omassa voimassamme, kärsimme varmasti tappion. Olemme hävinneet jo ennen kuin taistelu on alkanutkaan. Kukaan ihminen, paitsi Jeesus, ei ole pystynyt voittamaan paholaista omassa voimassaan eikä tule koskaan voittamaankaan. On vain yksi voittaja, Jeesus Kristus. Jeesus on pystyttänyt merkkiviirin voitostaan. Viirissä on tunnuksena risti, koska se pystytettiin Golgatalla. Saamme tänäänkin kokoontua tuon viirin luo.

Psalmissa 60 kerrotaan suuresta tappiosta, mutta siinä on myös lupaus voitosta. Silloin kun Israelin kansa oli väärällä tiellä, Herra salli onnettomuuden kohdata heitä. Onnettomuudet olivat Jumalan keino palauttaa kansa oikealle tielle. Näin se on nykyäänkin. Ihminen on sellainen, että asioiden mennessä hyvin hän alkaa luottaa itseensä ja omiin mahdollisuuksiinsa. Jumala jää silloin taka-alalle. On sanottu, että ihminen kestää uskossa paremmin vaikeina kuin hyvinä aikoina. Helpot ja huolettomat päivät johtavat ihmiset usein välinpitämättömyyteen ja Jumalasta luopumiseen. Vaikeina ja koettelevina aikoina ihmiset alkavat etsiä Jumalan apua. Jumala tietää tämän ja siksi hän näkee hyväksi antaa meille myös ahdistuksen vettä, jotta alkaisimme janota enemmän pelastuksen vettä. Silloin kun meidän mahdollisuutemme on kaikki riisuttu pois, Jumalan mahdollisuudet alkavat. Psalmin 60 loppupuolella, lyötynä miehenä, Daavid esittää Jumalalle kaksi kysymystä. "Kuka vie minut linnoitettuun kaupunkiin? Kuka opastaa minut Edomiin? Hän toteaa myös, että "Sinä, Jumala, olet hylännyt meidät etkä kulje sotajoukkomme mukana. Jos nämä olisivat viimeiset sanat, tilanne olisi lohduton ja jäisimme pimeään kipuinemme. Mutta vielä on pari jaetta ja tilanne kääntyy parempaan suuntaan. Valoa on näkyvissä tunnelin päässä. Tappio kääntyy sittenkin voitoksi. Jakeessa 13 on tärkeä avainajatus, joka mahdollistaa onnellisen lopun. "Auta meitä, me olemme hädässä! Turha on ihmisten apu." Tässä näemme aseista riisutun "sotilaan", jonka kaikki omat pelastusmahdollisuudet ovat menneet. Tiet ovat menneet tukkoon ja portit sulkeutuneet. Ei pääse eteen, taakse eikä sivuille. Itsellä ei ole voimia ja turhia ovat myös ihmisten apu. Tietä ylöspäin ei kukaan pysty kuitenkaan keneltäkään sulkemaan. Daavid tietää tämän ja siksi hän rukouksessa pyytää apua Herralta. Hän on aikaisemminkin tehnyt näin. Siitä on kirjallinen dokumentti Ps. 50:15, "Huuda minua avuksi hädän päivänä! Minä pelastan sinut, ja sinä kunnioitat minua." Apu tulee ylhäältä ja voimme tietää ja uskoa, että se tulee juuri oikealla hetkellä ja oikealla tavalla. Jumalalla on oma aikataulunsa ja tapansa toimia meidän parhaaksemme. Voimme luottaa Jumalaan kaikissa tilanteissa.
"Jumalan voimalla me teemme suuria tekoja, hän polkee maahan vihollisemme." Tämä on psalmin 60 huippukohta. Jeesus tuo esille tämän saman ajatuksen viimeisessä puheessaan opetuslapsilleen ennen Getsemanea ja ristiä.
"Totisesti, totisesti: joka uskoo minuun, on tekevä sellaisia tekoja kuin minä teen, ja vielä suurempiakin. Minä menen Isän luo, ja mitä ikinä te pyydätte minun nimessäni, sen minä teen, jotta Isän kirkkaus tulisi julki Pojassa. Mitä te minun nimeeni vedoten pyydätte minulta, sen minä teen." (Joh. 14:12-14).
Tämän lupauksen varassa on hyvä lähteä uuteen päivään! Omista lupaus itsellesi! Tartu siihen! Lupaus ei ole katteeton! Se on "lottovoittoa" arvokkaampi! Siunausta sinulle, joka luit tämän! Herra kanssasi!

tiistai 29. syyskuuta 2009

Suojaava linna

Daavid käyttää usein ajatusta "Jumala on minun linnani." Uudempi käännös käyttää samoissa kohdissa usein sanoja "Sinä olet turvani." Linnoista ihmiset etsivät ennen suojaa ja turvaa vihollisten hyökätessä. Daavidilla ei ollut omaa linnaa mihin hän olisi voinut paeta vihollisiaan, jotka yrittivät tappaa hänet. Psalmi 59 on Daavidin runo, jonka hän sepitti, kun Saul oli lähettänyt miehiä vartioimaan hänen taloaan ja aikoi tappaa hänet. "Sinä olet turvani" esiintyy psalmissa 59 kolme kertaa jakeissa 10,17,18. Jumala oli Daavidin turvapaikka, jonka suojiin hän sai paeta ja hän oli siellä turvassa. Tässä on meillekin rohkaiseva sana. Vihollinen ei pääse toteuttamaan aikeitaan, jos olemme paenneet Jumalan luo turvaan. Jumalan suojelus ja varjelus on paras mahdollinen turvapaikka, jokaiselle ihmiselle.

Kuusamossa satoi tänään ensimmäisen kerran tänä syksynä lunta. Maa ei kuitenkaan tullut valkoiseksi. Nyt on tullut aika vaihtaa talvirenkaat autoon.

Ruusuja päivänsankareille!

Ruusuja päivänsankareille!

Tänään on tiistai 29.9.2009. Nimipäiviään viettävät Mikko, Mika, Mikael. Onnea ja siunausta kaikille "Mikeille!"

Hautalan suvussa on ainakin viisi nimipäiväsankaria. Onnea kaikille! Sitten haluan onnitella Mikko Vehkamäkeä, Mikko Lehtosaloa, Mikko Palosaarta, Mika Forsmania, Mika Ylianttilaa ja tietysti ukin rakasta pikku Mikaelia.

Viimeisenä, vaan ei vähemmän rakkaana, Onnittelut saa Anne-kultaseni, jolla on tänään syntymäpäivä. Pitääpä miettiä mitä yllätystä Annelle järjestäisin!

maanantai 28. syyskuuta 2009

Etana sulaa mataessaan

Psalmit ovat lauluja. Jokaisen laulun alussa annetaan ohje laulunjohtajalle siitä miten laulu pitäisi laulaa? Psalmin 58 alussa sanotaan, että tämä laulu pitäisi laulaa niin kuin "Älä tuhoa." Psalmin otsikkona on kuitenkin ajatus "Jumala hävittäköön jumalattomat." Mitenkähän tämän laulun esittämiseen saisi sellaisen soinnin, että "Älä tuhoa" -ajatus olisi mukana? Uskon, että kun Jumalan sanan elävöittäjä Pyhä Henki on mukana kutsumassa ihmisiä sanan kautta parannukseen, niin sanojen vaikeatulkintaiset ajatuksetkin voivat vaikuttaa parantavasti. Maan päällä tehdään tällä hetkellä paljon vääryyttä. Vallanpitäjien tuomiot eivät ole oikeita. Vääryyttä tehdään sydämen halusta ja väkivallalle raivataan tietä. Daavid kuvaa synnintekijän elämän vaellusta ja vertaa sitä etanaan. Etanan vaellus on hyvin hidasta ja työlästä. Synti, jota ei luovuteta Herralle lepää raskaana harjoittajansa harteilla ja tekee matkanteon vaikeaksi ja raskaaksi. Etana sulaa tai kuivuu mataessaan. Etana jättää jälkeensä vain limavanan ja sitten häipyy ja haihtuu pois. Jumalattomien kohtalo on samanlainen. Viimeisenä tuomion päivänä Jumalan kuluttava tuli ei jätä jälkeensä mitään. "Katso, se päivä tulee liekehtivänä kuin tulinen uuni. Kaikki röyhkeät ja pahantekijät ovat silloin oljenkorsia. Se päivä tulee ja sytyttää ne liekkiin - sanoo Herra Sebaot - eikä niistä jää jäljelle juurta eikä vartta. Mutta teille, jotka pelkäätte minun nimeäni, on nouseva pelastuksen aurinko, ja te parannutte sen siipien alla. Te astutte ulos, hypitte riemusta kuin vasikat laitumella. Sinä päivänä, jonka minä määrään, te poljette jumalattomat maahan, tallaatte heidät tomuksi, sanoo Herra Sebaot." (Mal. 3:19-21).

Estonia-laiva upposi 28.9.1994

Estonia-laivan uppoamisesta on jo viisitoista vuotta. Onnettomuus sattui, 28.9.1994 klo 1.24.
Laivalla oli 989 ihmistä. 852 ihmistä kuoli, 501 ruotsalaista, 280 virolaista ja 10 suomalaista. Pelastuneita oli yhteensä 137, joista 94 oli matkustajia ja 43 miehistön jäsentä. Nuorimmat pelastuneet olivat 14-vuotias norjalaispoika ja 16-vuotias venäläispoika.

Norjalaispoika on nyt 29-vuotias ja venäläispoika on 31-vuotias. Mitähän heille kuuluu?

Mikä yhdistää?

Mitä yhteistä on seuraavilla mailla:
Albania, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Jordania, Kambodza, Laos, Libya, Nepal, Portugali, Romania, Sri-Lanka, Suomi ja Unkari?

Kirjoitan 1.1.2010 vastauksen tähän kohtaan, koska kukaan ei ole vastannut kysymykseen.
Ko. maita yhdistää se, että nämä maat liittyivät yhtä aikaa YK:n, 14.12.1955.

Radiohartaus 7.11.2009

Minulla on radiossa aamuhartaus 7.11.2009 klo 6.15-6.25, joka tulee uusintana samana päivänä klo 7.50-8.00.
Pyydän esirukousta tämän palvelutehtävän suorittamiseen.

Hartauden nauhoitus tapahtuu Oulussa jo tämän viikon perjantaina 2.10.09 klo 10.00.

Lähdemme matkalle keskiviikkona 30.9.09. Suvi, Toni ja Jessica muuttavat asuntoa Oulussa.
Oulusta menen sapatiksi 3.11.09 Rovaniemelle. Siellä on ehtoollisjumalanpalvelus. Rovaniemeltä ajan samana päivänä Kemijärvelle. Kemijärvellä on jumalanpalvelus klo 15.00. Sitten ajelen Kuusamoon.

Pyydän esirukousta matkallemme.

Siemenen salaisuus!

"Mihin vertaisimme Jumalan valtakuntaa? Millä vertauksella kuvaisimme sitä?" Tässä on yksi kysymys ja tuon kysymyksen tarkennus. Tiedätkö kuka tämän kysymyksen on esittänyt ja milloin ja miksi?

Kysymys löytyy Mark. 4:30. Voit lukea sen omasta Raamatustasi. Samasta kohdasta löydät myös, vastauksen.

Jeesus ei löytänyt maailman valtakunnista eikä myöskään yhteiskunnasta sopivaa vertauskuvaa kuvaamaan Jumalan valtakuntaa. Hän löysi tuon vertauskuvan luomastaan luonnosta. Jeesus on luonnon erikoisasiantuntija, koska hän on kaiken luonut.
Miksi Jeesus ei löytänyt maailman valtakunnista eikä yhteiskunnasta sopivaa vertauskuvaa Jumalan valtakunnalle?
Olisikohan syynä se, että maailmassa ja yhteiskunnassa vallitsee "kyynärpää" taktiikka.

Fyysinen valta, mielivalta ja väkivalta eivät kuulu Jumalan valtakuntaan. Jumalan valtakunnan asiaa ei viedä eteenpäin maailman asein, ihmisvoimin eikä keinotekoisin menetelmin. Pakkokeinot, lakot ja boikotit ovat vieraita aseita Jumalan valtakunnalle. Jeesus käski Pietarin panemaan miekkansa tuppeen. Pietari lähti "pyhään sotaan" väärällä tavalla ja väärällä asenteella. Jos hän olisi rukoillut Jeesuksen kanssa Getsemanessa, hän olisi nähnyt ne "aseet", joilla Jumalan valtakunnan asiaa viedään eteenpäin, mutta hän nukkui. Valvomaton ihminen käyttää vääriä aseita, koska hänellä ei ole Jumalan sota-asua. "Ei väellä eikä voimalla, vaan minun Hengelläni sanoo Herra Sebaot."

Jeesuksen vertauksessa mainitaan siemen. Siemeneen on kätketty Jumalan valtakunnan salaisuus. Siemen on ihmeellinen Jumalan keksintö. Ihminen ei ole keksinyt sen salaisuutta. Salaisuus on Jumalan, tiedossa.
Jumalan valtakunta on syntynyt maailmaan Jumalan sanan kautta. Jumalan sana on siemen. Jeesus on tuonut tuon ihmeellisen siemenen, Jumalan puutarhasta, Jumalan valtakunnasta, taivaasta. "Kylväjä lähti kylvämään!" Jeesus toi aidon ja puhtaan Jumalan valtakunnan siemenen maan päälle. Hän itse oli tuo siemen. Paholainen ei ole voinut sitä "geenimanipuloida". Hän kyllä yrittää tukahduttaa Jeesuksen kylvämän siemenen kasvun "valhejyvillä" ja rikkakasvien siemenillä. Hän yrittää myös myrkyttää ja tuhota maaperän, ettei Jumalan valtakunnan siemen pääsisi itämään, kasvamaan ja tuottamaan satoa. Kaikkein suurin hyökkäys Jumalan valtakuntaa vastaan tapahtui Jeesuksen tappamisen yhteydessä. Paholainen luuli hävittävänsä Jumalan valtakunnan maan päältä tappamalla Jumalan valtakunnan siemenen, Jeesuksen. Mutta hän erehtyi. Hän ei ymmärtänyt siemeneen liittyvää salaisuutta. Vain siemenen kuoleman kautta voi syntyä uusi elämä. "Jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon." "Mikä kylvetään vähäpätöisenä, nousee kirkkaana. Mikä kylvetään heikkona, nousee täynnä voimaa."

Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus ovat takuuna Jumalan valtakunnan, riemuvoitosta.

Siemenen salaisuus on ihmeellinen!

sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Energiansäästölamppu -kampanja alkamassa

Ensi kesän leirin hyväksi aloitamme varojen keräyksen Energiansäästölamppu -kampanjan avulla. Teemme lampputilauksen kerran kuukaudessa.
Lamput ovat laadukkaita tuotteita. Lamppujen elinikä on 6000 tuntia. Esitteessä luvataan 80 %:n säästö energiakustannuksista. Lamput säästävät rahaa, energiaa ja ympäristöä. Tiesitkö, että hehkulamppujen valmistus lopetetaan ja kaikkialla siirrytään energiansäästölamppuihin?

Esitteessä on runsas valikoima erilaisia lamppumalleja eri käyttötarkoituksiin, sisä- ja ulkokäyttöön. Kynttilä-, putki- tai pyöreitä, malleja. Lamppuja saa pienellä tai isolla kannalla. Lamppujen hinta on keskimäärin 5-6 euroa kpl.
Jos haluat saada lamppuja itsellesi, niin ota minuun yhteyttä. Jos haluat kotiisi lamppu-kutsut, niin voimme järjestää esittelijän. Tilaamme lamppuja tilausten mukaan ja toimitamme ne teille sopimuksen mukaan. Kaikki kampanjasta kertyneet myyntipalkkiot käytetään ensi kesän Eräripari / Nuorten Seikkailuleirin hyväksi. Kysy lisää 040 8474 582. Kiitos kannatuksestasi!

Eräripari / Nuorten Seikkailuleiri 9.-18.7.2010

Eräripari / Nuorten Seikkailuleiri pidetään Kuusamon Loma-Ajakassa 9.-18.7.2010, jos Herra suo.
Paikka on sama kuin viime kesänä.

Eräriparin suositusikä on 12-16 v. tytöt ja pojat.
Nuorten Seikkailuleirin suositusikä on 16-20 v. tytöt ja pojat.

Tarkemmat tiedustelut ja ilmoittautumiset voit osoittaa allekirjoittaneelle.

lauantai 26. syyskuuta 2009

Otsalamppuinen tyttö satumetsässä!

Kävimme Annen ja Mikaelin kanssa pitkästä aikaa Kuusamon Tropiikissa virkistäytymässä. Koillissanomien Muikkukortilla pääsi sisään alennuksella. Alennus on voimassa syyskuun loppuun asti. Mukana oli myös kaksi muutakin seurakuntalaista lastensa kanssa. Väkeä oli aika paljon eri puolelta Suomea. Mikael oli innoissaan lämpimästä vedestä.

Eräs vantaalainen mies, joka on rakentanut Kuusamon Muojärven rannalle mökin, kertoi kuinka pienet asiat voivat olla elämyksellisiä Etelä-Suomesta saapuvalle. Hän kertoi nuoresta tytöstä, joka oli aivan haltioissaan, kun hän sai hiihtää otsalamppu päässä, tykkylumisessa pimeässä metsässä, mökin lähimaastossa. Ei keinovaloja, ei meteliä, vain tähdet, lumiset puut ja satumainen tunnelma. Muuta ei tarvittu ja unohtumaton kokemus oli koettu Kuusamon korvessa.

Kaksi erilaista seurakunnan jäsentä

Diotrefes ja Demetrios olivat kaksi hyvin erilaista seurakunnan jäsentä. Johanneksen kolmannessa kirjeessä kerrotaan heistä jotakin.

"Kirjoitin muutaman sanan seurakunnalle, mutta Diotrefes, joka mahtailee sen johtajana, ei pidä meitä missään arvossa. Siksipä minä sinne tultuani aionkin huomauttaa hänelle siitä, mitä hän oikein tekee levittäessään meistä pahoja puheita. Eikä hänelle sekään riitä. Hän kieltäytyy itse ottamasta veljiä vastaan, estää niitä, jotka haluavat sen tehdä, ja jopa erottaa heitä seurakunnasta."

"Demetrioksesta kaikki ovat kertoneet pelkkää hyvää; itse totuuskin on hänen puolellaan. Samoin todistamme me, ja sinä tiedät, että meidän todistuksemme on tosi."

Johannes kertoo näistä kahdesta seurakunnan jäsenestä Gaiukselle, jolle kirje on osoitettu. Johannes vetoaa ystäväänsä, ettei hän ottaisi esimerkkiä pahasta, vaan hyvästä. Joka tekee hyvää, on Jumalasta, mutta se, joka tekee pahaa, ei ole Jumalaa nähnyt."

Tästä huomaamme, että seurakunnan sisällä voi olla suuria ongelmia ja epäkohtia. Valtataistelu sokaisee ihmisen. Tämä sokaisi myös suuren joukon enkeleitä taivaassa, kun kapinaan noussut Lisifer johti heidät harhaan. Mahtaileva henki on paholaisesta. Se on itsekorotuksen henki. Tämän hengen valtaan joutunut ihminen ei arvosta muita ollenkaan. Toiset ihmiset ovat tällaiselle mahtailijalle vain pelinappuloita, joita hän käyttää omaksi edukseen ja valtansa pönkittämiseen. Diotrefes oli sairastunut "vahvuuteen". Hän luuli itsestään liikoja. Asemansa lujittamiseksi hän turvautui valheeseen. Hän levitti totuuden sanansaattajista pahoja puheita eli juoruja. Diotrefes luuli olevansa vahva johtaja, joka osaa hommansa hyvin, mutta hänen työnsä hedelmä osoitti, ettei hänen sydämensä ollut oikeassa suhteessa Jumalan tahdon kanssa.

Johannes mainitsee kirjeessään, että hän aikoo ottaa tämän mahtailijan puhutteluun, kun hän saapuu seurakuntavierailulle seuraavan kerran. Olisi mielenkiintoista tietää miten asiat menivät tuon keskustelun jälkeen.

perjantai 25. syyskuuta 2009

Tähdenlennot lisääntyvät lopun aikana!

Päivällä, kun on valoisaa, tähdet ovat näkymättömissä. Vaikka kuinka katselemme taivaalle, tähtiä ei näy missään. Siellä ne kuitenkin ovat omilla paikoillaan Jumalan tahdosta. Myös illalla ja yöllä tähdet ovat piilossa, jos taivaan peittää, pilvet. Herra on kehottanut nostamaan katseemme taivaalle. Tähdillä on rohkaiseva sanoma. Ne myös opettavat meitä monella tavalla.

Ihmiset ovat ottaneet sanavarastoonsa tähdet, korottaessaan ihmisiä ilodeiksi, joita palvotaan. Ihmistähdet eivät ole kuitenkaan sitä valoa, jota meidän tulisi ihaillen katsella ja seurata. Ei edes "suuret" Jumalan miehet ja naiset saa olla palvontamme kohteita. Ainoa seurattava tähtemme on Kirkas Kointähti, Jeesus. Usein käy niin, että suuren ahdistuksen ja koettelevan totuuden edessä moni "kirkas tähti" sammuu. Uskon, että maailmaan on tulossa vaikeat ajat ja moni "tähti", jonka loistoa olemme ihailleet, menee silloin pois pimeyteen. Tähdenlennot lisääntyvät lopun aikana.

Nyt on tullut aika, jolloin meidän on pukeuduttava Kristuksen vanhurskauteen. Ne, jotka pukeutuvat "pyhäkön koristuksiin" eivät kestä Herran edessä. Israelilaiset luottivat kauniiseen pyhäkköönsä. He ajattelivat, että se kestää ja pysyy pystyssä maailman loppuun saakka. Suuret, kauniit ja kiiltävät temppelin kivet eivät olleet tuon temppelin luja perustus. Jeesus oli tuon temppelin kulmakivi ja koska rakentajat hylkäsivät Jeesuksen, temppeli ei voinut pysyä pystyssä. Jos uskomme ei lepää Jeesuksessa Kristuksessa ja hänen sanassaan esiinnymme silloin oman alastomuutemme häpeässä, emmekä kestä, kun Herra koettelee uskomme aitoutta.

Luolassa syntynyt laulu!

Psalmin 57 sanoma on syntynyt luolassa. Olen nähnyt nuo Israelin maan vuoristoiset seudut. Siellä on paljon hyviä kätköpaikkoja, joista vihollisen on vaikea löytää uhrinsa. Kuitenkin ainakin pariin otteeseen Saul sattui samaan luolaan missä takaa ajettu Daavid oli majoittuneena. Molemmilla kerroilla Daavid säästi Saulin hengen, vaikka hänellä olisi ollut tilaisuus surmata vihollisensa. Daavid ei halunnut koskea Herran voideltuun. Daavid kätkeytyi Jumalan siipien suojaan ja myrskyn jälkeen tuli aina tyyntä. Daavid uskoi saavansa Herralta avun ja hän luotti siihen, että hänen asiansa viedään hyvään päätökseen. Jumala ei koskaan jätä työtään kesken. Vaikka me ihmiset olemme keskeneräisiä, niin Jumala vie alkamansa työn päätökseen. Daavidin runoissa esiintyy usein sana armo. Hän pyytää Herraa armahtamaan häntä, hän luottaa Jumalan armoon ja hän kätkee elämänsä armon suojaan. Luolassa oli "leijonia", mutta ne eivät vahingoittaneet Herran palvelijaa. Daniel sai kokea samaa aivan oikeiden leijonien luolassa. Verkot ja kuopat joita vihollinen käyttää apunaan saadakseen uhrinsa satimeen kääntyvät lopulta vainoojien omaksi tuhoksi. Daavid sanoo Jumalalle: "Jumala, sydämeni on levollinen, mieleni on tyyni. Minä tahdon laulaa ja soittaa! Herää, sydämeni, herää, harppu, helky, lyyra, minä tahdon herättää aamuruskon!" Eikö ole ihmeellistä, että luolassa, jossa "leijonat" himoitsevat ihmislihaa, Daavidia laulattaa ja hänen mielensä on, levollinen.
Saulilla oli kolmentuhannen miehen joukko apunaan ja inhimillisesti katsottuna Daavidilla ei ollut paljonkaan toivoa pelastumisesta. Daavidilla oli taivaan sotajoukko tukena ja sotajoukon päämies itse puolusti häntä. Daavidin sisäinen rauha ja tasapaino perustui kokonaan, Jumalaan. Hänellä oli luolassa se sama rauha kuin silloin, kun hän taisteli Goljatin kanssa. Psalmi 57 päättyy ylistykseen, johon Daavid toivoo kaikkien kansojen yhtyvän. Yhtykäämme mekin kiittämään ja ylistämään Herraa, sillä hänen armonsa ulottuu taivaisiin, ja hänen uskollisuutensa ylös pilviin. "Jumala, kohotkoon kunniasi yli taivaitten, kirkkautesi yli kaiken maan!"

torstai 24. syyskuuta 2009

Jumalan puhuttelussa

Filistealaiset olivat Israelin vihollisia. Psalmi 56 on runo, jonka Daavid sepitti, kun filistealaiset olivat ottaneet hänet kiinni Gatissa. Vaikeassa tilanteessa Daavid ei pelkää, vaan luottaa siihen, että hänelle ei tapahdu mitään pahaa ilman Jumalan sallimusta. Vaikka väkivaltaisilla vihollisilla onkin paha mielessä he ovat sittenkin vain kuolevaisia ihmisiä, ja heidän yläpuolellaan on Jumala, jota he eivät voi vastustaa. Paholaisen ja pahojen ihmisten valta Jumalan lapsiin on rajattu. Jumalan lapsi saa jättää kaiken Herran haltuun ja luottaa siihen, että hänelle ei tapahdu mitään pahaa. Koettelemusten ja ahdistusten keskellä Jumalan lapsi joutuu usein kuitenkin vuodattamaan paljon kyyneleitä, niin kuin tässäkin psalmissa tulee ilmi. Daavid pyytää Jumalaa kokoamaan ne leiliin ja kirjaamaan ne Jumalan kirjaan. On rohkaisevaa tietää, että Jumala on selvillä koko ajan lastensa elämäntilanteesta. Kyyneleet, taistelut, haavat, kuten myös ilon ja onnen hetket ovat hänellä tiedossa hetkittäin. Tietokoneet ovat toimintakykyisiä, kun ne ovat päivitetyt ja ohjelmat ovat ajan tasalla. Mekin saamme joka päivä "päivittää" elämämme "taivaan komentokeskuksen" kanssa ja huolehtia siitä, että yhteys "pelaa". Jos tulee ongelmia, niin tiedämme, että vika on aina "maassa" ei "taivaassa." Tietoisuus Jumalan läsnäolosta vierellämme antaa turvallisuutta ja rohkeutta kohdata kaikki mitä meille suodaan.

Israelin kansalle uskottiin suuri tehtävä olla maailman valona. He saivat runsaita siunauksia ja etuoikeuksia, mutta luopumuksen tähden siunaukset muuttuivat kirouksiksi. Elian aikana kansallinen luopumus oli hyvin syvällä. Jumalan kärsivällisyydellä on rajansa. Kun syntimitta täyttyy Herra lähettää tuomionsa. Elian suoritettua Jumalan hänelle uskoman työn, hän saa tehtäväkseen voidella Hasaelin (hepr. Jumala on nähnyt) Syyrian kuninkaaksi. Tämä oli outo teko, koska Hasael oli julma, petollinen ja jumalaton ihminen. Oletko miettinyt miksi Jumala toimi näin? Tässä näemme Jumalan ruoskan, jonka tehtävänä oli puhdistaa ja kurittaa epäjumalanpalvelukseen sortunutta Israelin kansaa.

Mekään emme ole erikoisasemassa tänään. Jos me vain kuuntelemme Kristuksen sanoja ja opetuksia, mutta emme tee niiden mukaan saatamme joutua penseyden tilaan, josta seuraa aikanaan paatumus. Ei riitä, että meillä kerran on ollut suuri valo ja erinomaisia tilaisuuksia ja edellytyksiä olla valona ja siunauksena maailmassa. Tarvitsemme jatkuvaa valvomista ja rukousta, ettei maailmallisuus ja tämän maailman epäjumalat valloita sydäntämme. Meidän tulee palvella Herraa jakamattomalla sydämellä. Emme voi palvella kahta herraa samanaikaisesti. Maailman nautinnot ja huvitukset ja Jumalan siunaukset tulevat eri lähteistä. Niitä ei voi sovittaa yhteen. Ne sotivat toisiaan vastaan.

Kun Jeesus katselee seuraajiensa hengellistä tilaa, niin mitä hän näkee? Näkeekö hän kiittämättömyyttä, muodollisuutta, ulkokultaista teeskentelyä, farisealaista ylpeyttä, luopumusta, maailmallisuutta jne.? Vai näkeekö hän uskollisuutta ja Jumalalle antautuneisuutta? Iloitseeko hän rukouksistamme ja palveluksistamme lähimmäisten hyväksi? Vuodattaako Jeesus meidän tähtemme kyyneleitä samalla tavoin kuin itkiessään Jerusalemin kohtaloa? Vai itkeekö hän ilosta nähdessään meidän rakastavan häntä?
Nämä ovat vakavia kysymyksiä, joita olen tänään miettinyt. Olen ollut Jumalan puhuttelussa!

Paholainen on jatkuvasti tunkeutumassa sydämeemme ja tullessaan hän tuo paljon pahuutta, itsekkyyttä, mammonaa, ilkeyttä, vihaa, ylpeyttä ja himoja jne.
Kristus on myös sydämemme ovella kolkuttamassa. Hänellä on toisenlaisia tuliaisia. Rakkautta, iloa ja rauhaa jne.
Meidän tehtävämme on valita kumpaa herraa seuraamme ja palvelemme!

keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Vanamon saarna

Daavidin elämä esikuvaa monin paikoin Jeesuksen elämää. Vainon lisäksi hän kokee myös ystävien taholta tulleen pettymyksen. Psalmi 55 on syntynyt ystävän pettäessä. Raskainta kestettävää elämässä on, jos ystävistä ja läheisistä ihmisistä tulee vihamiehiä. Psalmin 55 ajatukset: "ahdistus painaa mieltäni. Olen suunniltani pelosta--- Sydän hakkaa rinnassani, kuoleman kauhut hyökkäävät kimppuuni. Pelko vavisuttaa sisintäni, kauhu saartaa minut--- Illoin, aamuin ja keskipäivällä minä huokaan ja valitan", kertovat hätääntyneen ihmisen tunteista. Ei ihme, että Daavid toivoo, että hän saisi kyyhkysen siivet, jotta hän voisi lentää autiomaan suojaan. Jos pahuus ja väkivaltainen käyttäytyminen tulevat vihamiehen taholta, se on odotettavaa. Mutta ystävän taholta tulleena, kokemus on järkyttävä ja sitä on vaikea ymmärtää. "Petturi käy ystäviensä kimppuun ja rikkoo liittonsa. Hänen puheensa ovat lipeviä kuin öljy, mutta hänellä on paha mielessä. Hänen sanansa ovat liukkaita kuin voi, mutta teräviä kuin paljastettu miekka."

"Jätä taakkasi Herran käteen, hän pitää sinusta huolen. Hän ei ikinä salli hurskaan sortua." Näihin ajatuksiin on hyvä päättää aamurukouspiiri ja lähteä uuden päivän suomalle matkalle.

Vanamo on hyvin hento ja vaatimaton kukka ja sen kasvupaikkakin on syrjäinen ja karu, havumetsän pimento. Luoja on antanut tälle kukalle ainutlaatuisen ominaisuuden, hurmaavan tuoksun. Mitä me voisimme oppia tästä hengellisessä mielessä? Ihmiset, jotka ovat vaatimattomia, hiljaisia ja syrjäänvetäytyviä, voivat olla Jumalan valonkantajia ja loistaa taivaan valoa pimeään maailmaan. Ihmiset, jotka vähimmin ovat tietoisia omasta erinomaisuudestaan levittävät ympäristöönsä usein suloisinta Kristus-tuoksua.

tiistai 22. syyskuuta 2009

Jumala pelastaa ja hän on sinua lähellä

Daavidin elämää varjosti Saulin vaino. Vainon tuomasta ahdistuksesta syntyi monia lauluja, joiden laulaminen toi lohdutusta Daavidin sydämelle. Psalmi 54 on yksi tällainen tuskan synnyttämä runo. Vainotun rukous on suoranaista huutoa Jumalalle. Tällaisessa elämäntilanteessa elävä ajattelee, että Jumala ei kuule rukouksia. Pitää aivan huutaa, että pyyntö kohoaisi taivaaseen asti. Oletko sinä joutunut huutamaan rukouksesi Jumalalle? Luota aina siihen, että Jumala kuulee huutosi ja hän pelastaa sinut hädän hetkenä. Silloin, kun ajattelet hänen olevan sinusta kaukana, hän on kaikkein lähinnä, sinua.

Jotkut psalmeista ovat kuin kirouspsalmeja. Niissä toivotaan, että Jumala puuttuisi vihamiesten toimiin ja kääntäisi heidän pahuutensa heitä itseään vastaan. Jeesus opetti meitä rukoilemaan vihamiesten puolesta. Meillä ei ole lupa kostaa eikä meidän myöskään tulisi iloita, jos vihamiehelle käy huonosti. Jeesus antoi käskyn rakastaa kaikkia ihmisiä riippumatta siitä millaisia he ovat ja mitä he tekevät. Jeesus ei vain opettanut näin, vaan hänen oma elämänsä todisti rakkauden tien suuruudesta ja sen muuttavasta voimasta. Vihamiehestä voi tulla ystävä rakkauden kautta. Saulin (Paavalin) elämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka vihaa ja kostonhimoa täynnä oleva sydän voi muuttua Jumalan rakkauden kautta.

Tänään voimme miettiä onko sydämessämme jotain sellaista mitä siellä ei pitäisi olla. Jos Pyhä Henki näyttää meille todeksi synnin, joka meidän tulisi tunnustaa Jumalalle ja sopia lähimmäisemme kanssa, Herra auttakoon meitä pääsemään kaikesta pahasta. "Vaan päästä meidät pahasta" on jokapäiväisen rukouksen tärkeä rukousaihe.
TV 7:stä tuli tänään hyvä ohjelma, joka koski tätä aihetta: "Synnintunnosta armon tuntoon." CP-vammaisen venäläisen miehen haastattelu oli myös erittäin puhutteleva. Miehen tarina kertoi sen, että vaikea sairaus ei ole este onnellisen elämän kokemiselle eikä palvelemiselle lähimmäisten hyväksi.

Tänään minulla oli paljon toimistotöitä. Valmistelin PSL:n johtokunnan kokousta. Laadin esityslistan, postitin sen ja pöytäkirjoja johtokunnan jäsenille ja tein kirjallisia tehtäviä. Pidin puhelinneuvotteluja. Tutkin tarjouksia, jotka koskivat ensi kesän leiriä ja Karpalo -hanketta. Minulla on monta rautaa tulessa yhtä aikaa.

Kun vein postiin ruskeita ja valkoisia A 4 kokoisia kirjekuoria, joissa kaikissa oli sama sisältö, ihmettelin, että miksi ruskeiden ja valkoisten kirjekuorien postimaksu oli erilainen, vaikka sisältö oli sama kaikissa. Ruskea kirjekuori oli sen verran kevyempi, että se meni yhdellä postimerkillä, mutta valkoiseen kuoreen jouduin ostamaan 30 sentin lisämerkin. Valkoinen kuori oli muistaakseni kaksi grammaa painavampi. Pitää siis ostaa ruskeita kuoria jatkossa.

maanantai 21. syyskuuta 2009

"Jumala katsoo taivaasta maan ihmisiin"

"Mieletön se, joka ajattelee: "Ei Jumalaa ole." Vanhempi käännös sanoo hulluksi sellaista, joka ei usko Jumalan olemassaoloon. Psalmissa 53 esitetään Jumalalle valitus yleisestä turmeluksesta, joka maailmassa vallitsee. Jumalattomien ihmisten teot ovat Jumalan silmissä inhottavia.

Sana "jumalaton" viittaa sellaiseen, jolla ei ole Jumalaa. Psalmissa mainitaan väärintekijät ja ne, jotka ovat unohtaneet Jumalan. He ovat jumalattomia ja heidän tekonsa ovat pahat. Jumalattomien viha ja pahuus kohdistuu erikoisesti Jumalan kansaan. Jumalan lapset, jotka muodostavat Jumalan kansan, ovat aivan erikoisesti jumalattomien maalitauluna. Psalmissa 53 sanotaan jumalattomien "joutuvan kauhun valtaan - ennennäkemättömän kauhun - sillä Jumala lyö hajalle kansansa vainoojien luut. Jumala on heidät hyljännyt, ja häpeä on heidän osansa."

Psalmi 53 panee meidät miettimään asemaamme Jumalan edessä.
"Jumala katsoo taivaasta maan ihmisiin, hän tutkii onko kellään ymmärrystä, onko ketään, joka etsii Jumalaa. Kaikki he ovat hylänneet hänet, kelvottomia kaikki tyynni! Ei ole ketään, joka tekee hyvää, ei yhtäkään. Nämä jakeet riisuvat meiltä "omavanhurskauden viitan" ja paljastavat meidät kaikki syyllisiksi Jumalan edessä. Olemme kaikki syntisiä, itsessämme täydellisesti turmeltuneita. "Me harhailimme eksyneinä kuin lampaat, jokainen meistä kääntyi omalle tielleen. Mutta Herra pani meidän kaikkien syntivelan hänen kannettavakseen." "Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen Kristukseen, ja sen saavat omakseen kaikki, jotka uskovat. Kaikki ovat samassa asemassa, sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta, mutta saavat hänen armostaan lahjaksi vanhurskauden, koska Kristus Jeesus on lunastanut heidät vapaiksi." Koska olemme kaikki samassa asemassa, jumalattomia ja syntisiä, tarvitsemme kaikki Vapahtajan. Kun vastaanotamme Jeesuksen Vapahtajaksemme ja tunnustamme hänen herruutensa ja annamme itsemme hänelle kokonaan, voimme olla varmoja, että Jeesuksen ansiot ovat Jumalan edessä täysin riittävät ja niiden kautta voimme seistä Jumalan edessä tuntematta alastomuuden tuomaa häpeää. Jumala katsoo taivaasta maan ihmisiin. Mitä hän näkee? Hän katsoo sinuun ja minuun. Mihin me katsomme tänään? "Ne, jotka katsovat häneen, säteilevät iloa, heidän kasvonsa eivät punastu häpeästä."

Koillissanomissa pieni virhe ...

Hei!
Näin blogistasi, että sanomalehti oli ottanut asiakseen kertoa tapahtumasta. Siinä oli pieni epätieto, jonka mukaan olisin kotoisin Taivalkoskelta. Ihan se ei pidä paikkaansa, olen syntynyt Suomussalmella... Tosin isoäitini on kotoisin Taivalkosken Lehtovaarasta.

--- Nimi Mäkivierikko kirjoitetaan yhteen, ilman väliviivaa, pikkukirjaimilla siis vierikkokin.
No, nämä ovat pieniä juttuja, mutta tuo kotipaikka on sellainen asia, joka voi faktatietona olla tärkeä korjata.

Mutta joka tapauksessa, kiitos vaivannäöstäsi, ja toivon ehkä jossain vaiheessa kuulevani, joko joku sai iloa elämäänsä. Se oli meidän kaikkien tarkoitus, muusikoiden ja meidän, jotka olimme mukana "operaatiossa" tavalla tai toisella.

Terv. Sinikka

falcoprofil@bredband.net

Ps. Korjasin tiedot blogissani

Lähetyskertomus 19.9.2009 "Nyt näen"

"Nimeni on Edwin ja asun Quitossa, Ecuadorissa. Kerran luulin, että minulla oli kaikki - oma liikeyritys, ihana vaimo, kolme kaunista ja menestyvää lasta. Sitten menetin tuon kaiken.
"Menetät näkösi"
Eräänä päivänä huomasin, että en nähnyt kaikkea tarkasti. Ajattelin tarvitsevani uudet silmälasit, mutta lääkäri sanoikin, että olin tulossa sokeaksi. Järkyttyneenä menin lääkäriltä toiselle, mutta kaikki sanoivat samaa: menettäisin näköni.
Masennuin. Tiuskin vaimolleni enkä piitannut lapsistani tai sitten huusin heille. Olin niin vihainen, etten kyennyt hallitsemaan tunteitani. Tiesin loukkaavani perhettäni, ja se sai oloni tuntumaan vielä pahemmalta.
Olin aina huolehtinut perheestäni; olin vahva ja itseriittoinen. Näköni heiketessä minusta tuli kuitenkin epätoivoinen.
Eräänä päivänä riideltyäni vaimoni kanssa käskin hänen lähteä. Hän kieltäytyi, mutta muutaman päivän kuluttua tyttäreni tuli kyynelsilmin kertomaan, että he muuttaisivat pois. Itkimme kaikki. Tiesin, että se oli minun syytäni. Annoin heidän kuitenkin mennä, koska halusin antaa heidän elää, rauhassa.
Toivon säde
Sitten he olivat poissa. Avasin radion ja etsin epätoivoisena jotakin, joka veisi ajatukseni pois ongelmistani. Kuulin ystävällisen äänen ja jäin kuuntelemaan. "Jumala rakastaa sinua; Jeesus haluaa olla Vapahtajasi. Tule sellaisena kuin olet. Jeesus ottaa sinut vastaan."
Sanat koskettivat minua ja kyyneleet tulvahtivat silmiini. En ollut uskonnollinen. Olin aina ajatellut pystyväni itse huolehtimaan kaikesta. Tuon kolkon illan yksinäisyydessä tarrauduin kuitenkin puhujan sanojen tarjoamaan, toivoon.
Ohjelman lopussa kuulijoille annettiin puhelinnumero, josta sai pyytää raamatuntutkisteluja. Soitin numeroon ja kerroin tarinani toiselle pastorille. Hän lupasi lähettää jonkun luokseni. Kaksi miestä tuli. Heidän puhuessaan tunsin toivon valonsäteen tunkeutuvan pimeään maailmaani. Kun he rukoilivat, Jumalan rauha täytti sydämeni.
Uusi toivo Kristuksessa
Tutkimme yhdessä Raamattua ja löysin rakastavan Jumalan. Tajusin, että hän oli rakastanut minua aina, en vain ollut nähnyt sitä. Opin rukoilemaan ja luovutin ongelmani Jumalalle.
Näköni huononi yhä, enkä kyennyt enää edes lukemaan. Adventistien radioasema - Radio Nuevo Tiempo "uusi elämä" oli, seuranani. Tiesin, ettei minulla ollut toivoa saada perhettäni takaisin, ellei Jumala muuttaisi elämääni.
Adventistiystäväni vievät minua kirkkoon, kuuntelen adventistiradiota ja CD-levylle luettua Raamattua. Jumalan sana kirkastaa yhä, pimeimmänkin päivän. Jokin aika sitten minut kastettiin.
Rukousvastaus
En tiennyt, missä perheeni asui. Rukoilin ja pyysin myös esirukouksia heidän puolestaan. Halusin kertoa heille, mitä Jumala oli tehnyt, elämässäni.
Sitten eräänä päivänä vaimoni soitti. Melkein itkin ilosta. Kerroin, että minusta oli tullut kristitty ja elämäni oli muuttunut. Hän oli iloinen puolestani.
Nyt perheeni käy usein luonani ja toivon, että pian voimme olla taas oikea perhe.
Vaikka olen kohta sokea, Jumala on näyttänyt minulle ihmeellisen valonsa. Haluan kertoa siitä rakkaalle perheelleni ja niille, jotka kuulevat tarinani.
Kiitän Jumalaa joka päivä radio Nuevo Tiemposta ja sen välittämästä toivon sanomasta.
Osa tämän vuosineljänneksen viimeisestä uhrilahjasta käytetään Radio Nuevo Tiempon työn vahvistamiseen, jotta se voisi viedä toivon sanomaa Jeesuksesta yhä useammille ecuadorilaisille.

sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Kasvihuone tarjosi ensimmäiset maistiaiset

Kasvihuoneesta löytyi tänään seitsemän kurkkua ja kolme vaaleanpunaista tomaattia. Ne maistuivat raikkailta ja hyviltä. Vihreitä tomaatteja on yli sata. Koska ilmat ovat vielä lämpimiä, ne saavat olla rauhassa paikoillaan.
Puutarhakaluston vein jo varastoon. Hallaharson ansiosta kukat ovat säilyneet kauniina.

lauantai 19. syyskuuta 2009

Nosta lippu Jumalan kunniaksi!

Avustuspalvelu ADA:n väki järjesti tänään koskettavan ja siunaavan jumalanpalveluksen Kuusamon kirkossamme.

Alkutervehdyksessä luin Ps. 20:6, "Me saamme iloita sinun voitostasi ja nostaa lippumme Jumalamme kunniaksi."
Uskon, että jos jollakin oli lippu puolitangossa tilaisuuteen saapuessaan, niin pois lähtiessä se oli nostettu ylös asti.

Sinäkin voit saada tuon saman rohkaisun ja vielä suuremmankin, kun rukoillen luet seuraavat Raamatun tekstit, jotka olivat esillä, tilaisuudessamme:
1. Ps. 67
2. 2 Joh. 1-11 (Lue myös alaviitteet)
3. 1 Aik. 29:10-20
4. Matt. 26:47-56
5. 2 Kun. 6:8-23
6. Ps. 34
7. Ps. 139

Minulle jäi mieleen taivaan sotajoukkojen runsaus ja se, että ne ovat aina valmiina taistelemaan totuuden, oikeuden ja rakkauden puolesta. Jeesus olisi saanut heti kaksitoista legioonaa enkeleitä apuun ja enemmänkin, jos Isän tahto olisi ollut pelastaa hänet ristin kuolemalta ja roskajoukon häväistykseltä. Uskon, että nuo taivaan sotajoukot olivat jo paikalla tuona hetkenä, kun Jeesus sanoi nämä sanat. Samoin olivat paikalla myös pimeyden ruhtinas ja hänen joukkonsa. Jeesus ei kuitenkaan halunnut pelastaa itseään kärsimyksiltä ja kuolemalta, vaan hän halusi pelastaa meidät kuoleman vallasta iankaikkiseen elämään, kirjoitusten mukaan, koska tämä oli Isän tahto. Isä ei ollut antanut enkeleilleen lupaa pelastaa Jeesusta tästä koetuksen hetkestä. Jumalalle uskolliset enkelit toimivat heti kun he kuulevat Jumalan käskyn. Valmius Jeesuksen pelastamiseen oli läsnä, mutta Jumala ei antanut käskyä Jeesuksen pelastamisesta. Jeesus oli Getsemanessa kolme kertaa pyytänyt Isää ottamaan kärsimyksen maljan häneltä pois. Mutta meidän tähtemme siihen ei suostuttu. Jeesus alistui kaikessa Isän tahtoon. "Hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti." Jeesus halusi tehdä kaikessa Isän tahdon mukaan. Meillä tulisi olla sama mieli kuin Jeesuksella. Meidän tulisi luovuttaa oma tahtomme Jeesukselle, että Hänen tahtonsa saisi tapahtua elämässämme. Jeesus opetti meitä rukoilemaan: "Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa."
Isän tahto tapahtuu taivaassa, koska siellä ei ole tällä hetkellä yhtään kapinoitsijaa. Jeesus pyysi meitä rukoilemaan, että Jumalan tahto tapahtuisi myös maan päällä. Joka kerran, kun kaikesta sydämestämme rukoilemme Jumalan tahdon tapahtumista elämässämme, taivaan voimat ovat vierellämme auttamassa meitä toteuttamaan Jeesuksen, Pyhän Hengen ja Isän, tahtoa. Jumalan lapsina meitä rohkaisee se, että niitä, jotka ovat meidän puolellamme, on enemmän, kuin niitä, jotka ovat meitä, vastaan. Jeesus on voittaja ja mekin olemme voittajia Hänen kanssaan.
Nosta lippu Jumalan kunniaksi!

perjantai 18. syyskuuta 2009

Kerro se kukkasin!

"Herra, minä kiitän sinua ikuisesti siitä mitä olet tehnyt. Minä luotan sinun nimeesi, sillä sinä olet hyvä omiasi kohtaan." Näin kauniisti päättyy tämän päivän psalmi 52. Edellisissä jakeissa kuitenkin kuvataan väärintekijöitä, jotka saavat rangaistuksensa. Daavidin elämää uhkasivat Saulin joukot, jotka tekivät paljon vääryyttä. Daavidin elämä oli monta kertaa hiuskarvan varassa joutua tuhoon vainoojien toimesta, mutta Jumalan varjelus ja suojelus auttoi Daavidia selviytymään hengissä. Vaikeuksien ja vastoinkäymisten keskellä Jumalan armon kokemukset kasvattivat Daavidia hengellisesti. Hänen luottamuksensa Jumalaan ja hänen armoonsa vahvistui ja antoi rohkeutta ja uskoa.

Tämä päivä meni siivotessa kotia. Tiesimme, että illalla meille tulee vieraita. Aila ja Reijo Hannus olivat tulleet Oulaisista Rukalle ja sovimme, että tänä iltana vietämme yhteisen illan. Mikael oli myös kylässä ja Aila ihmetteli, että kuinka lapsi voi olla niin paljon isänsä näköinen. Aivan kuin pikku Terho, Aila sanoi, ihmeissään.
Mukava ilta meni nopeasti. Kaunis kukkakimppu olohuoneen pöydällä piristää ja puhuu kukkien kielellä aidosta ystävyydestä. Oletko kuullut ajatuksen: "Kerro se kukkasin!" Tiedätkö mistä tämä ajatus on peräisin?

Viime yö oli melko kylmä hallayö, ja tuleva yökin tulee olemaan kylmä. Peittelimme kukkapenkkimme hallaharsoilla, sillä haluamme vielä ihailla kukkien väriloiston kauneutta.

Koillissanomat huomioi työmme

Tämän päivän Koillissanomissa on Risto Pikkupeuran kirjoitus avustustapahtumastamme. Risto Pikkupeura työskentelee Koillissanomien toimittajana, Taivalkoskella. Kirjoitus on sivulla neljä, jonka otsikkona on, KS koillismaa.

Iloinen mieli Taivalkoskella
Risto Pikkupeura

* Taivalkoskella järjestetään tiistaina Adventtikirkon avustuspalvelu ADA:n Iloinen mieli -kampanja, jonka yhteydessä jaetaan ruokaa ja vaatteita. Samassa yhteydessä annetaan myös Turussa järjestetyn konsertin tuotto, taivalkoskelaisten vähävaraisten lasten taidekoulutukseen.

Turussa järjestetyn Lahja luovuudelle -konsertin tuotto tulee kokonaan Taivalkoskelle.
- Konsertin taustalla on Suomussalmella syntynyt yrittäjä Sinikka Mäkivierikko, syntyisin Haataja. Hän järjesti tämän konsertin Turussa ja sekä hänen että muusikoiden tahto oli, että varat ohjataan, Taivalkoskelle, kertoo, Paavo Hautala.

Konsertin tuotto ohjataan sosiaalitoimen ja sivistystoimen kautta oikeisiin kohteisiin.
Koillismaalla avustus Iloinen mieli -kampanja kohdentuu Taivalkosken lisäksi Posiolle ja Kuusamoon.
- Kampanjalla tarjotaan ihmisille ilmainen ateria sekä jaetaan ilmaista vaatetta ja kodin tekstiileitä, jatkaa Hautala.
Iloinen mieli -kampanja Taivalkoskella Kaarihallilla tiistaina ma 15.9. klo 12-14

torstai 17. syyskuuta 2009

Posion taivaalla näkyi tänään sateenkaari!

Psalmissa 51 virtaa katumuksen kyyneleet. "Luvun" otsikkona voisi olla "Siunattu synnintunnustus." Tätä psalmia on hyvä lukea uudelleen ja uudelleen. Sen sanoma ei koskaan jätä lukijaansa kylmälle paikalle. Suurinkin syntinen saa nousta lankeemuksestaan Kristus-kalliolle, Jumalan armon, - hyvyyden ja - rakkauden ansiosta. "Missä synti on suureksi tullut, siellä armo suurempi on!" Tässä psalmissa on 21 jaetta ja jokainen jae on koskettava. Daavidin suurena huolena oli se, että Herra karkottaisi hänet pois luotaan. Hän pelkäsi, että häneltä otettaisiin pois Pyhä Henki, koska hän oli tehnyt niin suuren synnin. On rohkaisevaa tietää, että Jumalan armo on aina suurempi kuin synti, johon olemme heikkoudessamme langenneet. Jumalan armoa emme kuitenkaan saa tehdä halvaksi elämällä holtitonta elämää. Jeesus opetti meitä rukoilemaan: "Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta." Tämän tulisi olla jokapäiväinen rukouksemme. Herran armo tulee suureksi myös siinä, että se varjelee meitä kiusauksilta ja paholaisen juonilta.

Oli mielenkiintoista ajella Posiolle kokemaan Herran ihmeitä. Matkalla poikkesin tutussa maalaipirtissä. Virkeät vanhukset olivat iloisia ja pirteitä. Vaihdoimme kuulumiset ja rukoilimme yhdessä. Tilava pirtti kylpi valossa, koska aurinko paistoi ikkunoista sisään täydellä voimallaan. Kirkkautta lisäsi vanhusten valoisa olemus, joka ilmaisi sydämen sisäistä valoa. Se sai minunkin mieleni iloiseksi. Taloon saapuneen vieraan näkökulmasta katsottuna näiden ikäihmisten elämän ehtoo on erikoisen siunattua. Pojan perhe asuu naapurissa ja he huolehtivat arkipäivän rutiineista esimerkillisellä tavalla. Koti on paras paikka. Se on tuttu ja turvallinen.
Tänään puhutaan paljon vanhusten hoidosta. Monissa paikoissa on tullut esille suuria puutteita, laiminlyöntejä ja epäkohtia. Hoitajien puutteen tähden vanhukset eivät saa tarpeeksi yksilöllistä hoitoa ja huolenpitoa. Vaimoni käy paljon vanhusten luona hoitamassa heidän jalkojaan. Hän on usein sanonut, että Kuusamossa hoidetaan vanhuksia erittäin hyvin. Kuusamossa on paljon vanhusten hoitopaikkoja ja tilat ovat viihtyisiä ja hyvin hoidettuja. Henkilökunta on ystävällistä ja ammattitaitoista. En ole ainakaan vielä kuullut yhtään negatiivista mielipidettä tältä alueelta.

Kun saavuin Posiolle ja ajelin Posion keskustaan, en ollut aivan varma missä avustus jaettaisiin. Tiesin vain sen, että paikka ei olisi Pyrinnön talo, jossa olemme aikaisempina vuosina järjestäneet tapahtuman, vaan joku entisen pankin toimitila. Sitten näin tutun auton suuren liiketilan, edessä. Pian olin sisällä ja sain heti lämpimän kutsun tulla syömään lämmintä hernekeittoa. Keitto maistui edelleen hyvältä, vaikka olen syönyt sitä jo kolme päivää peräkkäin. Katselin ympärilleni ja ihmettelin näkemääni. Tilavat siistit tilat olivat valmiina ottamaan vastaan kaikki, jotka vain haluaisivat tulla apua saamaan. Hyvää tavaraa oli laitettu esille runsaasti. Kun kello oli 12.00, ihmisiä alkoi virrata sisään. Ihmiset olivat hiljaisempia ja varauksellisempia kuin Taivalkoskella ja Kuusamossa. Verkalleen he kiertelivät pöytien ympärillä ja katselivat löytyisikö jotakin sopivaa. Sama varovaisuus näkyi myös kirjapöydän äärellä. Joku mies kysyi, että onko minulla nuotteja? Pöydällä oli kaksi laulukirjan nuottipainosta. Sanoin, että tässä olisi kaksi laulukirjaa, joissa on nuotit. Mies katseli niitä hetken ja laski kirjat takaisin pöydälle ja sanoi, että hän luuli, että niissä olisi tanssimusiikkia. Nämä kirjat menivät myöhemmin kirkkokuorolaiselle, joka arvosti hengellisiä lauluja. Tuntui tosi hyvältä, kun eräs henkilö sanoi lukeneensa ahkerasti niitä kirjoja, joita hän sai viime vuonna. Nyt hän halusi saada lisää lukemista. Evankeliumin sanoma koskettaa Pyhän Hengen vaikutuksesta. Jumalan sana ei tyhjänä, palaja.

Päivän lopulla kiertelin ja katselin liiketiloja sillä silmällä, että minkälaista toimintaa näihin tiloihin voisi järjestää.
- Suuri sali, johon mahtuisi paljon väkeä, kaksi pankkiholvia ja paksut turvaovet, monia pienempiä huoneita, keittiö, kaksi wc:tä, ruokasali ja sauna ja pukuhuone. Ajattelin, että tähän saisi vaikka vallan mitä, jos vain olisi työmiehiä ja varoja. Tapasin tilojen omistajan ja tietenkin kyselin, mitä tilat maksaisivat? Hän otti puh.nron ja lupasi ottaa yhteyttä. Jospa Herra lähettäisi taivaan pankista varat, ja tässäkin paikassa olisi joskus jotain sellaista toimintaa, joka veisi Jumalan valtakunnan asiaa eteenpäin. Entisessä pankissa olisi hyvä saarnata, että meidän kannattaa sijoittaa taivaan pankkiin, eikä koota aarteita maan päälle. Kun kiertelin näissä tiloissa, muistui mieleeni erään uskovan sisaren näky, jonka hän kertoi minulle Etelä-Suomessa. Tämä sisar oli saanut sellaisen näyn, että Posiolle tulee suuri herätys. Saakoon tuo näky toteutua mahdollisimman pian! Voimme rukoilla sitä yhdessä!

Kun työ oli tehty, rukous pidetty ja tavarat saatu pakattua autoon avustustyöntekijät halusivat käydä tutustumassa Pentik-mäkeen. Siellä olikin paljon nähtävää, uutta ja vanhaa. Luovuus on ihmeellinen Jumalan lahja. Jumala itse on luovuuden mestari. Hänen puutarhansa on kauneinta maailmankaikkeudessa.
Ennen Kuusamoon lähtöä nostin katseeni Posion taivaalle. Siellä näkyi sateenkaari. Avustusviikko oli onnistunut hyvin. Liiton kaari taivaalla julisti Jumalan läsnäolon, huolenpidon, armon ja rakkauden sanomaa. Minä olen teidän kanssanne maailman loppuun saakka ja siunaan teitä runsaasti!

keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Jumala paransi leukemian!

Tämän aamun psalmista 50 jäi mieleeni kiitollisuuden tärkeys. "Anna Jumalalle uhriksi kiitos, täytä lupauksesi korkeimmalle. --- Joka uhraa kiitosta, se kunnioittaa minua." Psalmi 50 puhuu liitosta ja siitä mitä Jumalan ja ihmisen väliseen liittoon kuuluu? Rehellisyys on eräs tärkeimmistä asioista, joka meidän tulisi muistaa joka hetki. Tämä on tärkeä asia kaikissa suhteissa ja kaikki arvostavat sitä. "Rehellisyys maan perii", on sana joka pitää paikkansa. Jorma mainitsi kommentissaan rehellisyyden, jonka hän on pannut merkille kirjoituksistani. Kiitos Jorma näistä, sanoistasi. Tähän olen pyrkinyt. Arvostan mielipidettäsi ja haluan pitää rehellisyyden mielessäni jatkossakin, kun kirjoittelen.

Tänään oli vuorossa avustuspäivä Kuusamossa. Tapahtuma pidettiin Kuusamon liikuntakeskuksessa klo 12.00-14.00. Sali oli erittäin siisti ja viihtyisä. Avustustyöntekijöiden työskentelyn rutiini ja ammattitaito näkyy kaikessa järjestelyssä. Avustustavara saadaan nopeasti esille. Ne ovat siististi paikoillaan ja jokainen voi löytää tarvitsemansa avustuksen jouhevasti. Kun kello oli 12.00, Leena tuli luokseni ja pyysi minua toivottamaan oven taakse kerääntyneen väen tervetulleeksi sisään. Oven takana oli paljon tuttuja kasvoja. Nämä ihmiset ovat kuin "ADAn seurakunta", joka turvautuu apuumme. Kirjapisteen vieressä oli sininen matto leluja täynnä. Siitä riitti kaikille lapsille sekä tytöille että pojille paljon kiinnostavia tavaroita. Vaikka leluja vietiin pussi kaupalla kotiin, ne eivät loppuneet kesken. Kaikkien muidenkin avustustavaroiden kanssa kävi samoin. Hyvää hernekeittoakin jäi kotiin vietäväksi. Kävin äsken viemässä naapurin opiskelija pojille oman osansa. Kiitollisina he ottivat ruoan vastaan ja syövät sen huomenna. Hengellistä kirjallisuutta meni myös runsaasti. Eräs rouva tuli kertomaan minulle rukousvastauksen, jonka hän oli saanut. Muistan, kun tämä rouva soitti minulle kauan sitten ja pyysi esirukousta ystävänsä puolesta, jolla oli vakava leukemia sairaus. Nyt ystävä on parantunut leukemiasta terveeksi. Kiitos Herralle! Jumala paransi leukemian! Rouva oli hyvin onnellinen ja kertoi, että tämä kokemus on puhutellut heitä kaikkia hyvin paljon. Pyysin heitä tulemaan kirkkoomme kiittämään tästä kokemuksesta Jumalaa. - Kirjoja jakaessani avasin erään kirjan, joka kertoi rukouksesta. Silmiini osuivat sanat, joissa mainittiin avuttomuuden olevan rukouksen kannalta tärkeä asia. Kun ihminen avuttomuudessaan kääntyy Jumalan puoleen, rukoukset ovat vipittömiä ja totisia. Tämä on totta! Myöhemmin pöytäni taakse tuli henkilö, jolle mainitsin tästä asiasta ja hän halusi heti saada tuon kirjan itselleen. Hän varmaan koki itsensä avuttomaksi ja kaipasi Jumalan apua. Näin on meidän kaikkien kohdallamme. Ilman Jumalaa, emme voi mitään tehdä. Kun päivä oli päättynyt, tunsin syvää kiitollisuutta Jumalaa, kohtaan. Hän on hyvä ja hän pitää meistä, huolen.

tiistai 15. syyskuuta 2009

Apu menee varmasti perille!

Rikaskaan ei elä ikuisesti oli aamupiirin tekstin teema psalmissa 49. Kaikki ihmiset ovat samassa asemassa Jumalan edessä, olkoon hän rikas tai köyhä. Henkeään ihminen ei voi lunastaa. Elämän lunnaat ovat liian kalliit, ne jäävät iäksi maksamatta. Kukaan ihminen ei voi luottaa rikkauteen, hyvyyteen, voimaan, terveyteen, kauneuteen jne. pelastuakseen. Kaikki mikä on ihmisestä tai maailmasta on katoavaa. Meidän tulee tarrautua Jeesukseen kuin takiaispallo villapuseroon.

Aurinko paistoi lämpimästi kun ajelin yhden avustustyöntekijän kanssa Taivalkoskelle. Toiset yhdeksän henkeä olivat menneet jo aamuvarhaisella laittamaan avustuspöytiä ja vaaterekkejä paikoilleen. Kun saavuimme yhdentoista jälkeen Kaarihallin pihaan ja astuimme tilavaan saliin, näimme, että kaikki oli kunnossa vieraita varten. Hyväntuoksuinen hernekeitto kutsui syömään. Ruoka maistui hyvältä. Se oli keitetty edellisenä päivänä suuressa "kenttäkeittiössä" Kuusamon Adventtikirkolla. Kaikki oli minulle tuttua puuhaa entuudestaan. Olen ollut useamman kerran samalla asialla ja samassa paikassa. Runsas valikoima hyviä kirjoja oli tutulla paikallaan. Tämä on aina ollut palvelupisteeni ja tiesin tehtäväni. Parin tunnin aikana ihmisiä kävi melko paljon ja he saivat tarvitsemaansa avustusta. Iloinen mieli näkyi kaikkien kasvoilla ja tunnelma oli kotoisen lämmin ja ilmapiiri välitön. Lapsetkin olivat aivan innoissaan, kun he löysivät itselleen sopivia vaatteita ja pienimmät myös leluja. Lelut oli laitettu siniselle matolle ja siitä sai vapaasti ottaa mieluisia leluja. Lopuksi, kun teimme loppujärjestelyitä, löysin mukavan puuauton Mikaelille ja helisevät puput ja värikkään kilpikonnan Jessicalle.

Ihmiset halusivat keskustella ja kertoa tuntemuksiaan. Eräs vanhempi nainen muisteli kiitollisena, että jo kauan sitten hän sai apua adventisteilta, kun hän jäi leskeksi lasten kanssa ja hänellä oli vaikeaa. Akuutissa hädässä oli eräs yksinhuoltajaäiti, joka oli joutunut lähtemään hometalosta pois ja tuosta talosta ei saanut viedä mitään hänen uuteen kotiinsa. Nyt hän tarvitsi perheelleen kaikki uudet vaatteet, kodintekstiilit, peitot, tyynyt patjat jne. Leena kertoi, että hän antoi heidän omat patjansa tähän kotiin, ettei lasten ja äidin tarvinnut mennä ensi yönä kovalle lattialle nukkumaan. He olivat käyneet myös kaupassa ostamassa ruokaa. Leena kertoi edelleen, että tämä äiti puristi antamaani Jeesuksen elämäkerta -kirjaa rintaansa vasten ja totesi, että nyt hän sai toivoa. Kirjan nimi oli "Aikakausien toivo."

Lopuksi vein kaikki työntekijät katsomaan vapaana olevaa liiketilaa, johon saisi hyvän kokoushuoneen. Rukoilimme, että Herra antaisi varat, jos on Hänen tahtonsa mukaista, että tähän tulisi seurakuntamme rukoushuone. Hyvällä paikalla oleva liikehuoneisto maksaisi 70.000,- euroa. Mielenkiintoista nähdä miten asiat kehittyvät. Pyydän esirukousta tämän asian puolesta. Minulla on nyt kaksi suurta hanketta sydämelläni. Karpalo ja tämä Herran huone.

Karpalo -projektissa lähdemme tosi toimeen, kun saamme kootuksi riittävästi remonttirahaa. Olen laskenut, että jos 500 lahjoittajaa antaisi kukin 100,- euroa, kutsuisin maranatha- rakentajat, töihin.

Sosiaalijohtajalla oli selvä suunnitelma "Lahja luovuudelle" -konsertti kolehdille ja hän oli iloinen tästä lahjasta.

maanantai 14. syyskuuta 2009

Kun hakkaat omat halkosi, ne lämmittävät sinua kahdesti

Tänään loppui kesälomani ja aloitin työni. Eilen illalla saapui Kuusamoon yhdeksän Avustuspalvelu ADAn ihmistä. Meillä on tällä viikolla "Iloinen mieli" -kampanja Koillismaalla. Huomenna lähdemme Taivalkoskelle. Ihmiset saavat tulla syömään lämpimän aterian. He saavat vaatteita, kodin tekstiilejä, leluja, kirjoja jne. ilmaiseksi. Taivalkoskella lahjoitetaan myös "Lahja luovuudelle" -konsertin kolehti. Kirjoitin tästä aiheesta aiemmin. On mukava aloittaa työ "Iloisella mielellä."

Aamurukouspiiri alkoi myös tänään. Jatkamme siitä mihin jäimme keväällä. Luimme psalmin 48, "Siion on Jumalan kaupunki." "Suuri on Herra, ylistäkää häntä! Hän asuu omassa kaupungissaan, pyhällä vuorellaan." Uutta Jerusalemia rakennetaan parhaillaan. Pian kaikki on valmiina ja Jumalan omat noudetaan asumaan tähän ikuiseen kaupunkiin. Ikuinen kaupunki ei ole Rooma, vaikka sitä nimeä Roomasta käytetäänkin. Rooma edustaa suurta Babylonia. Babylon saa Jumalan tuomion ja se tullaan hävittämään maan päältä tyystin. Ilmestyskirjassa on yksityiskohtainen selostus Babylonista, sen synneistä ja Babylonin tulevasta tuhosta. Jumalan kansan tulee lähteä kiireesti pois Babylonista, ettei se joutuisi kärsimään niistä kauheista vitsauksista, joilla sitä lyödään.

Kun tein työsuunnitelmia toimistollani ja järjestelin papereitani, silmiini osui A 4, jossa oli otsikkona "Hyvän mielen viikko." Sunnuntai on oikeasti viikon ensimmäinen päivä, joten aloitan siitä, vaikka monisteessa maanantai on laitettu viikon ensimmäiseksi päiväksi. Maanantai on viikon toinen työpäivä. Oikean viikkojärjestyksen voi tarkastaa esim. keskiviikosta. Keskiviikon pitää olla, nimensäkin perusteella, keskellä viikkoa.

1. Sunnuntai: Jos teen aina vain sen, mitä osaan, tulen aina olemaan sitä, mitä olen tänään.
2. Maanantai: Joka aamu herätessä on mietittävä, mitä hyvää tänään voisi tehdä, sillä kun aurinko laskee, se vie mennessään palan elämästäni.
3. Tiistai: Joku näkee vuoren vuorena. Toinen ottaa sen luonnonilmiönä, jonka päälle on kiivettävä.
4. Keskiviikko: Elämä antaa meille takaisin sen minkä me annamme toisille.
5. Torstai: Opi toisten erehdyksistä, sillä elämä on niin lyhyt, ettet ehdi tehdä kaikkia virheitä itse.
6. Perjantai: Kun hakkaat omat halkosi, ne lämmittävät sinua kahdesti.
7. Sapatti: Tänään on se päivä, jolloin saamme uskoa, että huominen on, toivoa täynnä.


Nämä ajatukset olivat Loma-Ajakan ilmoitustaululla. Mikä ajatus näistä kolahti sinuun eniten?
Minusta perjantain ajatus on aika mukava ja omaperäinen.

Kävimme illalla Annen kanssa Tean 12-vuotissynttäreillä. Mikael oli mukana. Tea on kiinnostunut Raamatusta ja hengellisistä lauluista.

Naapurin Markku oli käynyt puolukassa. Ostin häneltä 11 kg kypsiä puolukoita ja puhdistin ne saman tien. ADAn johtaja osti 20 kg. Markulle jäi vielä kauppaan viemistäkin, ainakin pari ämpäriä.

lauantai 12. syyskuuta 2009

Saimme vieraita

Suvi, Toni ja Jessica tulivat tänään Oulusta Kuusamoon. He menevät huomenna Tonin tädin tyttären ristiäisiin, Posiolle.

Soili ja Armo Kuoppakangas olivat tänään vierailijoina kirkossamme. Armo on seurakuntamme pastori ja hän saarnasi ajankohtaisen saarnan ajan ilmiöistä. Raamatun kirjoitukset käyvät toteen.
Armon ja Soilin tyttären tyttäret olivat tämän kesän eräriparilla ja he pitivät leiristä tosi paljon. He menivät tänä syksynä Toivonlinnaan opiskelemaan.

Armo ja Soili ovat asuneet Australiassa. Siellä he tutustuivat adventisteihin ja liittyivät seurakuntaan. Australiassa asuu aika paljon suomalaisia, myös seurakuntamme jäseniä.

Kirous kalvaa maata!

"Mooses sanoi Aaronille ja hänen pojilleen Eleasarille ja Itamarille: "Älkää avatko hiuksianne levälleen älkääkä repikö vaatteitanne, ettette kuolisi ja ettei Herran viha kohtaisi koko Israelin kansaa. Mutta Israelin suvun, teidän veljienne, tulee itkeä ja surra sitä paloa, jonka Herra sytytti. Älkää poistuko pyhäkköteltan ovelta, ettette kuolisi, sillä teidät on voideltu Herran pyhällä öljyllä." He tekivät niin kuin Mooses oli käskenyt." (3 Moos. 10:6,7.)

Israelilaisten pappien ei saanut missään tilanteessa eikä missään olosuhteissa repiä papin viittaansa. Se oli kuoleman uhalla kielletty. Viitan repiminen saisi Herran vihan tulemaan koko kansan ylle. Papin asuista oli tarkat ohjeet ja määräykset. Herra oli antanut ne Mooseksen kautta. Vanhan liiton pyhäkköpalvelus oli esikuvallista. Kaikilla yksityiskohdillakin oli esikuva, joka viittasi Kristukseen ja Hänen työhönsä. Kaiken, mitä papit käyttivät, piti olla ehyttä, puhdasta ja virheetöntä. Uhrien tuli olla myös virheettömiä. Ylipapin ja kaikkien muidenkin pappien virkapukujen tuli olla määräysten mukaisia. Mitä papin virkapuku esikuvasi? Se kuvasi Jeesuksen Kristuksen täydellistä ja virheetöntä, luonnetta. Jumala on pyhä.

Kun Mooses löi sauvallaan kallioon kahdesti, hän rikkoi Kristukseen liittyvän esikuvan ja tämän synnin tähden hän ei päässyt luvattuun maahan. Hän sai vain katsella Nebon vuorelta luvattua maata, mutta pääsy sinne oli häneltä kielletty. Jumala on pyhä.

Kun ylipappi Kaifas kuulusteli Jeesusta ja kysyi Jeesukselta, että onko hän Messias? Jeesus antoi vastauksen, jossa hän selkeästi antoi ymmärtää, että hän on Messias. Silloin ylipappi Kaifas repäisi viittansa. Miksi hän uskalsi tehdä näin? Perinnäissääntöjen tähden. Ihmisten tekemä laki antoi papille luvan repäistä viittansa, jos pappi kuuli jonkun pilkkaavan Jumalaa. Kaifas ajatteli Jeesuksen pilkkaavan Jumalaa, koska Hän väitti olevansa Messias. Repiessään virkapukunsa Kaifas teki tyhjäksi Jumalan lain ihmislakien avulla. Repäisemällä viittansa Kaifas pilkkasi itse Jumalaa. Hän oli nyt Jumalan edessä kelvoton hoitamaan virkaansa. Hän teki Jumalan lain tyhjäksi perinnäissääntöjen kautta. Eo. tekstin valossa kirous tuli koko kansan osaksi. Ylipappi edusti kansan korkeinta johtoa. Hänen syntinsä tähden kirous kohtasi koko Israelin kansaa. Hengellisillä johtajilla on tänäkin päivänä suuri vastuu. Johtajien laittomat toimet ja Jumalan lain tahallinen rikkominen ja hylkääminen, tuo kirouksen, kansan ylle. "Kirous kalvaa maata ja ihmiset syystänsä kärsivät!"

"Kuolleet pyhimykset" eivät toimi hyväksemme

"Relativismi on filosofinen näkemys, jonka mukaan kaikki on suhteellista, yksilökohtaista, että on vain "makuasioita" eikä ehdottomia yleispäteviä totuuksia ole, olemassa." Raamattua lukevat ymmärtävät, että on olemassa absoluuttinen eli ehdoton totuus, jonka keskiössä on Jeesus Kristus. Totuuden Henki johtaa sellaisen ihmisen kaikkeen totuuteen, joka rakastaa totuutta. Totuuden rakastaminen ei ole uskonnon teorian ja opinkappaleiden palvontaa. Totuus, joka vapauttaa ihmisen on persoona. Totuus kirkastuu Kristuksen kirkkauden kautta. Yhteys Jeesukseen on totuuden etsijälle kaikkein tärkeintä. Totuuden teoriasta ei ole mitään hyötyä, jos käytännön elämä on totuuden vastaista. Pään tieto ei tuo autuutta. Sydämen usko ja suun tunnustus pelastaa ihmisen, koska ne liittävät ihmisen Jeesukseen, rakkauden sitein. Kristuksen veri eli hänen sovitusuhrinsa on aina pelastuksemme perustana. Evankeliumia ilman ristiä ei ole olemassa.

Kerran eräs nainen väkijoukosta sanoi kuuluvalla äänellä: "Autuas se kohtu, joka on sinua kantanut! Autuaat ne rinnat, joita sinä olet imenyt!"
Siihen Jeesus sanoi: "Niin, autuaita ovat kaikki, jotka kuulevat Jumalan sanan ja noudattavat sitä." (Luuk. 11:27,28.)
Mietin, että tuleeko näissä sanoissa ensimmäisen kerran esille "Marian palvonta?" Huomaa, että Raamatun symboliikassa nainen edustaa seurakuntaa. Nainen halusi julistaa Marian autuaaksi. Ei Ihminen eikä seurakunta voi julistaa ketään ihmistä autuaaksi. Vastauksessaan naiselle Jeesus siirsi autuuskysymyksen ihmiskeskeisyydestä Jumala- ja sanakeskeisyyteen. "Autuaita ovat kaikki, jotka kuulevat Jumalan sanan ja noudattavat sitä." Maria ja kaikki muutkin Jumalan uskolliset palvelijat, jotka ovat kuolleet, eivät ole "pyhimyksiä", joilla olisi välittäjän tehtävä. Yksi on välittäjä, Jeesus Kristus. Kuolleet eivät tiedä mitään. He eivät kuule rukouksiamme, ja he eivät voi välittää rukouksiamme Jumalalle. Jeesus toimii tällä hetkellä ylimmäisenä pappinamme taivaassa ja Hän kuulee rukouksemme ja vastaa niihin ja toimii välimiehenämme parhaaksemme. Hän myös itse rukoilee meidän puolestamme.

perjantai 11. syyskuuta 2009

Paras valtakunta turvapaikanhakijoille on Jumalan valtakunta!

Tänään on muisteltu vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskuja New Yorkiin ja Washingtoniin. Siitä on jo kahdeksan vuotta. Olin tuolla hetkellä Hollannissa. Tapahtuma sai suuren huomion koulutuspäivillämme. Tilannetta seurattiin tiiviisti suurelle valkokankaalle heijastetun kuvan välityksellä, joka tuli "livenä" suoraan tapahtumapaikalta.
Koko maailma seurasi iskua maailmalopun tunnelmissa.
"Tuhansien ihmisten kylmäverinen murhaaminen keskellä kirkasta päivää paljasti televisionkatsojille pahuuden, jota ei voi mitenkään puolustaa."

Paholainen on kaikkien terroristien isä. Elämme vaarallisella planeetalla. Kirjoitusten mukaan vielä paljon pahempaa on tulossa. Onneksi meillä on Jeesus, jonka luokse voimme paeta turvaan joka hetki kaikissa tilanteissa. Elämämme ja kuolemamme on hänen kädessään. Turvapaikanhakijoita Jeesuksen valtakuntaan ei käännytetä pois. Kukaan vilpitön turvapaikanhakija ei ole laiton ja häntä ei kohdella epäoikeudenmukaisesti. Turvapaikka myönnetään nopeasti! Paras valtakunta turvapaikanhakijoille on Jumalan valtakunta!

torstai 10. syyskuuta 2009

Onneni on olla Herraa lähellä

Huollon jälkeen auto meni katsastuksesta läpi. Mukava kun auto on huollettu ja se on tarkastettu ja sillä voi taas ajella Lapin kairoilla pitkiäkin matkoja turvallisesti. Toivottavasti vanha palvelijani kestää ja pysyy kunnossa jälleen talven yli.

Katselimme Annen kanssa äsken mielenkiintoisen "Elämä pelissä" -ohjelman. Ihmiset etsivät onnellisuutta elämään. Monilta on onni kadoksissa. Mielestäni parhaimman, aidoimman ja kestävimmän onnen ihminen löytää Jumalan luota. Tuskin sitä muualta löytääkään. Onneni on olla Herraa lähellä!

keskiviikko 9. syyskuuta 2009

090909

090909 on ainutkertainen lukusarja, joka toteutuu tänä päivänä. Arvatkaa onko tämä numero käytössä, jos soittaa puhelimella?

Kävin eilen Rukajärvellä ja Loma-Ajakassa

Olen vuokrannut leiriläisilleni useampana vuonna maastopyöriä Ruka Safarikselta. Viime kesän tarjouksen ehtona oli se, että kävisin tutustumassa Ruka Safariksen Iisakki-Villageen. Lunastin lupaukseni eilen ja vierailin tässä erikoisessa kylässä. Kylä on rakennettu Rukajärvelle. Idea on saatu Paanajärven kylästä, joka kuuluu nykyisin Venäjän puolelle. Ruka Safariksella on tarkoitus rakentaa 32 Paanajärven Rajalan kartanon rakennusta. Valmiina on jo 14 rakennusta. Jouni Karjalainen esitteli kaikki nuo rakennukset minulle eilen. Harpoimme pitkin pihapiiriä ympäriinsä. Nähtävää oli niin paljon, ettei kaikki jäänyt mieleen. Rakennukset oli nimetty Paanajärven talojen mukaan. Nimet: Iisakin Talo, Alinan Tupa, Papin Talo, Tonttula, Hääaitta, Rantasauna, Country-lato jäivät mieleeni. Pihapiiriin oli tehty monenlaisia aktiviteetti-pisteitä, kuten tikanheitto-, jousiammunta-, "Tappara"-kirveenheitto-, tulenteko- ja suopunginheitto-pisteitä jne. Pienellä lammella oli lauttoja, jotka oli tarkoitettu vesipoolo-peliä varten. Kodat ja laavut vilisivät silmissäni vähän joka ilmansuunnassa. Rannassa oli kirkkovene, kanootteja ja tavallinen vene. Rantasaunan yhteydessä oli myös poreallas. Talvella tämä kylä on täynnä elämää. Viime talvena Kuusamoon lensi n. 14 suoraa lentoa, erityisesti Hollannista, tuoden matkailijoita tähän eksoottiseen kylään.

Ruka Safaris halusi esitellä minulle tämän paikan, koska he tietävät, että järjestän nuorten leirejä, erityisesti kesäisin. On mielenkiintoista tietää kuinka paljon esim. Eräripari/Nuorten Seikkailuleiri tässä paikassa tulisi maksamaan. Hinta saattaa olla niin korkea, ettei meillä ole varaa järjestää leiriä tässä kylässä.

Viime kesän leirimme Loma-Ajakassa oli menestys. Kaikki sujui erittäin hyvin ja palvelu oli erinomainen. Tunnelma oli hyvin kotoinen ja lämminhenkinen.

Eilisellä matkallani kävin myös Loma-Ajakassa. Vaihdoimme puolin ja toisin unohtamiamme tavaroita. Valtterin saama palkinto, hieno fileerauspuukko löytyi. Laitoin sen tänään postissa Valtterille. Hän varmaan ilahtuu saadessaan sen takaisin. Leena ja Risto Niemi olivat ahkerassa työn touhussa. He rakentavat uutta kelo-mökkiä rannan tuntumaan. Mökki oli kohonnut jo harjakorkeuteen. Jykevä mökki siitä tuleekin, koska kelot olivat tosi paksuja. Saa nähdä onko mökki valmiina jo ensi kesänä. Pihapiiri oli nyt hiljainen, koska lähes kaikki kesällä olevat eläimet olivat poissa. Oli mukava nauttia teehetkestä Leenan ja Riston kanssa ja muistella kesän tapahtumia. Ostin tuliaisiksi pari purkkia Ajakka-järven muikkua tomaatilla. Toisen purkin annoin Terholle.

Kiitos Ruka Safariksen Jouni Karjalaiselle ja Niemen pariskunnalle mukavasta vierailupäivästä. Hyvää syksyä ja voimia, työhönne! Jumalan siunausta ja varjelusta koko pitkän ja pimeän talven yli uuteen kesään ja, lämpöön!

Lahja luovuudelle

Suomussalmelta lähtöisin oleva, Sinikka Mäkivierikko (Haataja), joka asuu Ruotsissa, Tukholmassa, järjesti suomalais-ruotsalaisena yhteistyönä "Lahja luovuudelle" konsertin Pyhän Henrikin Ekumeenisessa Taidekappelissa 29.8.2009 klo 17.00. Sellisti Golondrian Stonen ja pianisti Päivi Vartijan ohjelmistoon kuului klassista musiikkia.
* Bach * Bruch * Carlstedt * Chopin * Couperin * Haydn * Järnefelt * Larsson * Levitt * Melartin * Merikanto * Mozart * Prokofjev * Schubert * Sibelius * Improvisaatioita: mm. "Hämä-hämä-häkki" * "Mustat silmät" * FINLADIA *

Konserttiin oli vapaa pääsy, jossa kerättiin kolehti. Kolehti tuotti 449,35 euroa. Tämä summa lahjoitetaan Avustuspalvelu ADAn Iloinen mieli -kampanjan yhteydessä 15.9.2009 Taivalkoskella. Musiikkitiimi haluaa näin tukea Taivalkosken vähävaraisten lasten ja nuorten taideharrastusta.

Olen ollut yhteydessä Taivalkosken sivistys- ja sosiaalilautakunnan johtaviin henkilöihin ja he ovat hyvin iloisia lahjoituksesta, joka käytetään vähävaraisten lasten luovan toiminnan tukemiseen lahjoittajien toivomuksen mukaisesti.

tiistai 8. syyskuuta 2009

Hautalan sukukokous Kuusamossa 30.7.-1.8.2010

Hautalan sukukokous pidetään 30.7.-1.8.2010 Kuusamossa, Käylän rajaseutukirkossa, ja Loma-Ajakassa, jos Herra suo.
Tapaamiseen on aikaa 325 päivää eli vajaa vuosi. Aika menee nopeasti. Toivon, että varaisit ajan kalenteriisi ja päättäisit tulla juhliin.
Käylän kirkon vahtimestari soitti tänään ja varmisti tulomme.
Linja-auto Turusta Pohjanmaan kautta Kuusamoon on vaivaton, edullinen ja helppo tapa tulla juhlille.

Ilmoittautumisen voit suorittaa blogillani tai sähköpostiini: paavo.hautala@pp1.inet.fi tai puh. 040-8474 582 tai 08-8521 070. Voi myös lähettää tiedon maapostissa os. Kuukkelintie 3, 93600 Kuusamo.

Huom. Jos linja-autossa on tilaa sellaisille henkilöille, jotka haluaisivat tulla esimerkiksi marjaretkelle pohjoiseen, niin voitte ottaa yhteyttä minuun ja tiedustella kävisikö se päinsä?

Katja Pystysen kirjoitus Nykyaika-lehdessä

20.7.2009 lupasin kirjoittaa Katja Pystysen kirjoituksen Nykyaikalehdestä blogiini. Katja Pystynen asuu Heinolassa. Olemme itsekin asuneet siellä kahdeksan vuotta. Heinola on meille läheinen. Aloitimme Annen kanssa yhteisen taipaleemme Heinolassa. Terho syntyi Heinolassa 20.4.1978. Katja on ollut jo useampana kesänä erittäin hyvänä ja reippaana ohjaajana. Katjan kirjoitus julkaistiin NA-lehdessä nro 35, joka ilmestyi 27.8.2009. Kirjoituksen lisäksi lehdessä oli neljä kuvaa: ryhmäkuva, luokkatilanne, koskenlasku ja kastekuva. Kirjoitusta on puolitoista sivua ja siitä on tullut runsaasti myönteistä palautetta.
Olen kirjoittanut leiristä yksityiskohtaisen päiväkirjani heti leirin jälkeen. Tämä kirjoitus on yhteenveto koko leiristä "toisin silmin katsottuna." Tämä on kertausta niille, jotka ovat blogini säännöllisiä lukijoita.

AJANKOHTAISTA
Eräripari ja nuorten seikkailuleiri 10.-19.7. Kuusamossa
Tänäkin vuonna Koillismaan pääkaupunki, Kuusamo, oli houkutellut 27 leiriläistä eri puolelta Suomea seikkailuun, viettämään aikaa Jumalan kanssa luonnon helmassa. Ohjaajia oli seitsemän. Leirin johtajana toimi Paavo Hautala. Leirin voisi kiteyttää sanoihin: yhdessäoloa, hengellistä ohjelmaa, leikkejä, vauhtia, luonnon kauneutta ja seikkailua. Leirin alussa pyysimme taivaan Isää mukaan leirille ja retkillemme. Leiri pidettiin Loma-Ajakassa, Ajakkajärven rannalla.
Päivän rytmi oli seuraava: aamulla lipunnosto ja aamuhartaus, aamiainen ja raamattutunnit. Paavo Hautala piti eräriparilaisille raamattutunnit ja Ossi Turunen, Marja-Terttu Junnikkala sekä Terho Hautala puolestaan hoitivat yhdessä seikkailuleiriläisten opetuksen. Lounaan jälkeen oli vuorossa jokin retki tai aktiviteetti. Päivällisen söimme joko leiripaikalla tai retkellä riippuen päivästä. Illalla saunottiin, uitiin ja syötiin iltapala. Päivä päättyi yhteiseen, iltahetkeen.
Jokainen päivä oli täynnä vauhtia. Sunnuntaina oli ensimmäinen "kuntotesti" edessä, kun raamattutuntien jälkeen lähdimme kiertämään Pientä karhunkierrosta. Ajoimme yhteensä 14 km maastopyörillä ja kävelimme maastossa reilut 11 km. Riippusillat, kosket ja jylhät maisemat hoitivat sisäisesti ja saivat ihmettelemään Jumalan luomistyön kauneutta. Reissu meni hienosti, vaikka jotkut leiriläiset polkivatkin ylimääräistä matkan varrella, käännyttyään hieman pois reitiltä.
Maanantaina oli suunnistuksen vuoro. Jälleen käytössä olivat maastopyörät ja kartat. Rasteilta löytyi erilaisia luontoon ja Raamattuun liittyviä kysymyksiä, ja matkan päämäärä oli Halosen uuniluola. Kun saavuin luolalle, Halonen (Paavo) siellä jo odottelikin veikeän näköisenä. Hänestä näki, että luolassa on tullut asuttua muutama vuosi. Luolassa paloivat kynttilät ja tunnelma oli tiivistä. Siellä vietettiin pieni hetki, ja sitten palasimme omia aikojamme leiripaikalle. Tiistaina oli odotettu koskenlasku edessä. Matkalla saimme käydä Kiutakönkäällä ihailemassa koskea ja punaisia kallioita. Sitten ajoimme linja-autolla Käylään, josta seitsemän kosken seikkailu alkoi. Pärskettä riitti eikä naurua voinut pidätellä. Kaikki pysyivät suurin piirtein kyydissä. Yksi ohjaaja kävi kokeilemassa veneen lattialla istumista. Retki oli mukava, ja kaikki sujui todella hienosti, tälläkin reissulla.
Keskiviikkona haettiin Kuusamosta mönkijät, joilla ajettiin läheisellä pellolla. Vauhtia ei puuttunut ja varjelusta oli mukana tässäkin päivässä. Nuoret ja vauhti ovat sellainen yhtälö, että aina on tiedossa ohjaajille hieman tiheämpiä sydämen lyöntejä ja jännitystä. Kiitos taivaan Isälle, hurjista ajoista selvittiin parilla säikähdyksellä ja lisälyönneillä. Päivät leirillä menivät nopeasti, samoin yötkin. Tuntui, että kun nukkumaan pääsi, olikin jo aamu ja taas meno päällä. Kun oli kivaa tiedossa, pieni väsymys ei kuitenkaan tahtia, haitannut.
Torstai oli fyysisesti kovin päivä, koska meloimme Oulankajoessa 22 km. Kanootit rahdattiin vesille ja sitten ei kun menoksi. Kukaan ei säästynyt kastumiselta. Ainakin neljä venekuntaa kaatui tai joku pulahti veteen, mutta eipä siinä hätää kenelläkään ollut. Kerättiin vaan kimpsut vedestä, tyhjennettiin kanootit ja matka jatkui. Leirin johtajakin oli yksi vedessä kävijöistä kalastaessaan kanootista parin leiriläisen kanssa. Hauki näytti kuka on kuka ja sai kaadettua kanootin näyttäen vähän omaa valtakuntaansa. Ilmat suosivat aamupäivän ajan, mutta sää muuttui loppua kohti. Ne, jotka eivät vielä olleet uineet, saivat vesiryöpyn niskaansa, kun ukkoskuuro tuli päällemme. Satoi kaatamalla melkein kaksi tuntia. Laavulla jouduttiin odottelemaan tovi ennen kuin päästiin pusertamaan loput kilometrit. Hienosti leiriläiset kuitenkin jaksoivat meloa, ja hinaus toimi tarvittaessa. Pääsimme lopulta leiripaikkaan. Siellä meitä odotti ihana savusauna, ja paljukin oli, lämmitetty.
Perjantai oli huomattavasti rauhallisempi päivä, ihan hyvä niin. Ainakin minä tunsin jäsenissäni, että oli jotain tullut edellisenä päivänä tehdyksi. Päivä menikin valmistautuen juhlasapattiin.
Koitti leirin kohokohta: juhlasapatti ja kastejuhla. Jumalanpalvelus ja ehtoollinen vietettiin aamulla ja iltapäivällä oli kastejuhla. Taivaan Isälle kiitos kuudesta nuoresta miehestä, jotka tekivät valinnan seurata Jeesusta. Saimme yhdessä iloita näistä nuorista ja muistella mennyttä viikkoa katselemalla valokuvia.
Aika meni nopeasti, ja meillä oli hyvä, tiivis porukka, jonka kanssa oli mukava olla ja mennä. Isäntäväestäkin ja talon lukuisista eläimistä tuli osa suurta perhettämme. - Katja Pystynen

maanantai 7. syyskuuta 2009

Viimeinen lomaviikkoni on alkanut

Viimeinen lomaviikkoni on alkanut. Eräs ystäväni kysyi, että miten jaksan aloittaa työt, kun olen lomallani tehnyt niin paljon hommia? Sanoin, että kuntoni on kohonnut, koska olen tehnyt paljon lihasvoimaa tarvittavaa työtä. Erilainen puuhastelu on ollut vastapainoa henkiselle työlle, sen tähden se on virkistänyt ja tuntunut lomalta. Jouten oleminen on pitkäveteistä ja lamaannuttavaa.

Kuulin tänään, että Jessica on oppinut konttaamaan. Tästä se liikkuminen alkaa. Suvin ja Tonin ei tarvinnutkaan muuttaa Kajaaniin. Suvi voi opiskella etänä Oulusta käsin ja käydä Kajaanissa tenteissä. He joutuivat kuitenkin etsimään uuden asunnon, koska nykyinen asunto menee myyntiin. Nuoret saivat hyvän uuden asunnon Oulusta. 1.10.09 alkaen uusi osoite on: Nahkatehtaankatu 10 C 39, 90100 Oulu.
Onnea ja siunausta uuteen kotiinne!

lauantai 5. syyskuuta 2009

Hengellistä ja ajallista herkkuruokaa kirkkoväelle!

Toini Tauriainen ja Toini Ervasti järjestivät seurakuntalaisille yllätyksen. He olivat valmistaneet kirkkolounaan. Ruoka oli erittäin maukasta. Syksyn tuoreet antimet maistuivat raikkailta. Uudet perunat sienikastikkeen kera, kokonaisten puolukoiden kanssa, sopivat hyvin yhteen. Toini Tauriainen oli leiponut rieskaa ja Toini Ervastin erikoisuus oli vihersalaatti. Jälkiruokana oli raparperisoppa kermavaahdon kanssa. Esille oli tuotu ne sienet, joista kastike oli valmistettu. Saimme nähdä kastikkeen raaka-aineet alkuperäisessä muodossaan.
Kiitos Toinit palveluksestanne.

Ruokailusta saivat nauttia myös neljä yllätysvierasta, jotka olivat saapuneet Kemijärveltä, Oulusta ja Vasaraperästä. Kuulimme oululaisen sisaren mielenkiintoisen todistuksen elämästään. Yksinhuoltajaäidin elämä ei ole ollut helppoa. Herran apu ja johdatus oli auttanut ja kantanut kaikkien vaikeuksien yli.

Lipsuva vai luja ote!


 
Jeesuksen ristin kuolema ja Hänen ylimmäispapillinen toimintansa, välittäjänä Isän luona, antavat meille rohkeutta lähestyä Jumalaa. Jeesus kuulee rukouksemme. Tämä rohkaisee meitä tuomaan Hänen eteensä kaikki mikä painaa mieltämme. Raskain taakka, joka painaa mieltämme on synti ja sen seuraukset. Jos Jeesus ei olisi voittanut tätä vihollista, olisimme tuhon omat. On rohkaisevaa tietää, että "meillä on Isän luona puolustaja, joka on vanhurskas: Jeesus Kristus. Hän on meidän syntiemme sovittaja, eikä vain meidän vaan koko maailman." Tuomion päivänä voimme tulla rohkeasti esiin, koska Jeesuksen täydellinen rakkaus meitä kohtaan on karkottanut pelon. Pelastusvarmuutemme on Jeesuksessa. Jos pelastuksemme lepäisi meidän varassamme, toivo olisi kadonnut ja masennus vallannut mielemme. Kun turvaudumme Jeesukseen ja luotamme Häneen joka hetki, kaikissa tilanteissa, Paha ei saa otetta. Johannes kirjoittaa (1 Joh. 5:18,19) Pahan isolla alkukirjaimella. Tässä viitataan persoonalliseen Pahaan. Kysymyksessä on Jeesuksen ja meidän pahin vastustajamme, Paholainen, "joka etsii kenet voisi niellä."

Paha ei saa otetta. - Tästä tulee mieleeni "lipsuva ote". Paholaisen ote meihin on "lipsuva", jos otteemme Kristukseen on luja ja vahva.
Jumalan sanassa tulee esille, että uskovilla on pelastusvarmuus Jeesuksessa, mutta meidän ei saa unohtaa sitä tosiasiaa, että omilla valinnoillamme voimme menettää tämän varmuuden. Jos hylkäämme Jeesuksen, varmuus pelastuksesta katoaa saman tien. Jumalan tahtoon taipuminen on päivittäinen asia. Jumalasuhteen hoitaminen on kaksisuuntaista, niin kuin on kaikkien muidenkin suhteiden kohdalla. Valvominen ja rukoileminen kuuluu tärkeänä osana uskovan jokapäiväiseen elämään. "Kuuliaisuus on parempi kuin uhri." Jumalan lapset tietävät olevansa turvassa Pahalta, kun he ovat Jeesuksessa. Tämän tähden heitä ei pelota. Voitto synnistä ja iankaikkinen elämä tarjotaan meille Jeesuksessa Kristuksessa. Jeesus on Todellinen. "Ja tässä Todellisessa me elämme, kun olemme hänen Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa. Hän on tosi Jumala ja iankaikkinen elämä."

Saamme siis tulla rohkein mielin Jeesuksen luo. Jeesuksen luo saapuvan ei tarvitse kokea pettymystä eikä torjutuksi tulemista. Uskon kautta vastaanotettu Jumalan rakkaus ja Jeesuksen Kristuksen armo on suurin lahja, jonka saamme omistaa. Tämä lahja antaa meille paljon iloa, toivoa ja rauhaa.

torstai 3. syyskuuta 2009

"Mitä sinä olet tänä päivänä tehnyt?"

"Mitä sinä olet tänä päivänä tehnyt?" Muistan hyvin äänen painonkin, kun äitini toisti kysymystä yhä uudelleen ja uudelleen. Miksi?
Isälläni oli tapana esittää tämä kysymys äidille, kun hän tuli töistä kotiin. Esittäessään kysymyksen äidille, isä halusi kuulla päivän kuulumiset. Kysymys saattoi kuitenkin ärsyttää äitiä, koska se kuulosti liiaksi "tenttaavalta." Muistan äitini joskus vastanneen eo. kysymykseen: "Luuletko, että minä olen ollut koko päivän laiskana?"

Olen kuullut sanottavan, että ensimmäiset sanat ja ajatukset, jotka aviopuolisot lausuvat toisilleen työpäivän jälkeen ratkaisevat sen, millaiseksi kodin ilmapiiri illan aikana muodostuu. Isäni olisi voinut esittää kysymyksen toisinkin. Esim. Miten päivä on mennyt? Mitä kuuluu? Kuinka olet voinut? Tärkeintä on se, että toinen on kiinnostunut puolisostaan ja on valmis kuuntelemaan ja keskustelemaan päivän tapahtumista. Kommunikointi on perhe-elämän keskeinen asia.

Myöhemmin, kun isä oli jo kuollut, äitini muisteli isän kysymystä uudessa valossa. Se ei tuntunut enää loukkaavalta. Hän olisi nyt halunnut kuulla tuon kysymyksen isältäni, hänen saapuessaan töistä kotiin. Mutta auto ei ajanut enää pihaan, eikä ovi avautunut, eikä isän ääni kuulunut enää kuin muistoissa.

Kun kävin Annen kanssa ensimmäisiä kertoja kotona, Anne totesi minulle, että hänestä oli mukava kuulla, kun isäni ja äitini keskustelivat illalla vuoteessa, pitkään yöhön saakka. Puheen sorina kuului nimittäin seinän läpi, vaikka sanoista ei saanutkaan, selvää.

Anne on yrittänyt vuosien mittaan nyhtää minusta pois komentelevaa ja käskevää puhetyyliä. Kysymyksistä tulee pehmeämpiä, kun sanoo esim. voisitko, tekisitkö, haluaisitko jne?

Tein tänään puutarhatöitä. Leikkasin mansikkapehkoista kaikki rönsyt. Niitä tuli melkein musta jätesäkillinen. Kävin pitkästä aikaa kurkistamassa kasvihuoneella, että mitä sinne kuuluu? Kun leikkasin tomaatinvarsista kaikki liiat versot ja kasvustot pois, yllätyin, kun esiin tuli yli sata vihreää tomaattia. Vieläköhän nuo ehtivät punastua? Joitakin kurkkujakin oli kasvanut. Illalla kävimme Annen ja Mikaelin kanssa sienessä. Saimme kopallisen karvarouskuja. Kaikki mustikat ovat nyt pakkasessa. Tein myös yhden kotikäynnin. Siinä päivä vierähti nopeasti.

keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Tunteita ja tuoksuja

Kiitos, Sanni, hyvästä huolenpidosta ja, vieraanvaraisuudesta. Lepo, hyvä ruoka ja vielä parempi seura virkistivät, matkamiehiä.

Mieleeni jäi erityisesti käynti edesmenneen miehesi haudalla. Hyvin hoidettu hautausmaa on lähellä kotiasi, kauniilla paikalla, järven rannalla. Kauniit kukat, pensaat ja puut olivat siististi omilla paikoillaan. Korkealle kohoavat, vihreät, kapeat pylväshaavat seisoivat suorina kuin sotilaat, vartioiden vainajien viimeistä lepopaikkaa. Lämpimät auringon säteet, leppeän tuulen tuomat syyskesän tuoksut ja ilman raikkaus tekivät hetkestä muistettavan.

Kerroit, että teillä oli tapana miehesi kanssa käydä läheisellä järvellä kalassa. Miehesi kuoleman jälkeen meni tovi ennen kuin rohkenit lähteä kalaan yksin. Sitten tuli päivä, jolloin sait voimaa ja rohkeutta laskea verkot vesille. Kun kävit kokemassa verkot, sait kalan. Menit kalan kanssa miehesi haudalle ja sanoit, että nyt olen käynyt yksin kalassa ja sain tällaisen hauen. Onnistumisen ilon jakaminen kaksinkertaistaa ilon. Kuinka suureksi ilo kasvaakaan, kun jaoit kokemuksesi meidän kanssamme ja saan jakaa sen nyt kaikille blogini lukijoille? Näin voimme kaikki yhdessä iloita. Toivottavasti saat vielä monia hyviä kalansaaliita, kotijärvestäsi.

Herkkä hetki Kyöstin haudalla päättyi rukoukseen, jossa muistimme omaisia ja sukulaisia Herran edessä.

Sähköinen vistintä ei aina toimi

Olipa erikoinen juttu. Kirjoitin sukukirjaani neljä kertaa saman kirjoituksen, mutta kertaakaan se ei mennyt perille, vaikka koneeni ilmoitti, että kirjoitus ja sen lähettäminen onnistui. Kun lähetin samalla tavalla kaksi testiä, ne menivät perille aivan normaalisti.

tiistai 1. syyskuuta 2009

Vauhdikkaita isoja ja pieniä poikia!

Opiskelija-pojat muuttivat tänään naapuriimme. Sain kaikki loppuvalmistelut ja fiksaukset tehtyä juuri sopivasti. LVI-mies tuli myös säätämään lämmityksen oikealle kohdalleen. Hän perehdytti minut samalla lämmönjakohuoneeseen. Tämä oli tärkeä asia, koska vastuu talosta siirtyi Terholta minulle. Lämmönjakokeskuksen laitteet ovat jo melko vanhoja, joten laitteiden uusiminen on pian ajankohtainen asia. Kyselin mitä uudet laitteet maksavat? 3000,- - 4000,- euroa, sain vastaukseksi. Toivottavasti kaikki menee hyvin, ilman vikoja, talven yli. Toivottavasti pojat saavat rauhassa opiskella. On tämä ainakin rauhallinen asumalähiö, luonto on lähellä ja hyvät ulkoilumahdollisuudet käden ulottuvilla. Jounilla näytti olevan kunnon motokros-pyörä mukana. Mikael käväisi sitä jo katsastamassa, kun hän tuli tänä iltana kylään mummin ja ukin luokse. Sanoin Mikaelille, että nyt sinun entisessä kotitalossasi asuu isoja poikia ja sinulla on uusi koti. Tilanteet vaihtuvat nopeasti. Emme mekään jääneet haikailemaan kauemmin, vaan lähdimme retkelle. Otimme Ranen mukaan ja lähdimme heittelemään kiviä veteen ja leikkimään leikkipuistoon. Nuoret miehet ovat vauhdikasta porukkaa,
olivatpa he sitten pieniä tai isoja poikia.

Tervetuloa Juuso, Jouni ja Paavo naapureiksemme!

Katon maalaus taitaa siirtyä ensi kevääseen. Sateita alkaa olla lähes päivittäin ja tuuli lennättää roskia katolle koko ajan.